(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Ovesné bochánky
Potřebné ingredience
225 g ovesných vloček s klíčky, 275 ml mléka, 225 g hladké mouky (lze namíchat s chlebovou nebo celozrnnou pšeničnou, žitnou, špaldovou,...), 50 g másla, 1 sáček instantního droždí, 1 lžička soli
Postup přípravy
Vločky zalijeme vlahým mlékem a necháme chvilku nasáknout.
Mouku s droždím a solí přesijeme do mísy, přidáme namočené vločky, rozpuštěné máslo a tolik mléka (asi 250 ml), abychom vypracovaly hladké elastické těsto. Hněteme 2 minuty.
Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, který nahoře nožem nakrojíme do kříže, vložíme do olejem vymazané mísy nebo talíře, přikryjeme olejem potřenou potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnky na plný výkon na 15 vteřin zahřát. Necháme 5 minut odpočinout a zopakujeme ještě dvakrát. Vždy necháme min. 5minutový odstup! Tento proces urychlí kynutí těsta. Lze však nechat těsto kynout standartním postupem na teplém místě, dokud svůj objem nezdvojnásobí.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a krátce zlehka propracujeme. Rozdělíme na 12 dílů a z každého utvoříme bochánek. Naskládáme na vymazaný plech nebo pečicí fólii a necháme ještě chvíli kynout. Potom každý bochánek navrchu nastřihneme nůžkami do tvaru kříže, lehce potřemem olejem a posypeme solí, kmínem, makem, semínky,...
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Upečené poznáme podle toho, že když na ně zespodu poklepeme, zní dutě.
TIP: Do těsta můžeme vmíchat asi 25 g slunečnicových nebo dýňových semínek.
Zahřívání těsta v mikrovlnce se opravdu nemusíte bát. Pokud dodržíte postup, těsto vám OPRAVDU vykyne, mám vyzkoušeno!
Mouku s droždím a solí přesijeme do mísy, přidáme namočené vločky, rozpuštěné máslo a tolik mléka (asi 250 ml), abychom vypracovaly hladké elastické těsto. Hněteme 2 minuty.
Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, který nahoře nožem nakrojíme do kříže, vložíme do olejem vymazané mísy nebo talíře, přikryjeme olejem potřenou potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnky na plný výkon na 15 vteřin zahřát. Necháme 5 minut odpočinout a zopakujeme ještě dvakrát. Vždy necháme min. 5minutový odstup! Tento proces urychlí kynutí těsta. Lze však nechat těsto kynout standartním postupem na teplém místě, dokud svůj objem nezdvojnásobí.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a krátce zlehka propracujeme. Rozdělíme na 12 dílů a z každého utvoříme bochánek. Naskládáme na vymazaný plech nebo pečicí fólii a necháme ještě chvíli kynout. Potom každý bochánek navrchu nastřihneme nůžkami do tvaru kříže, lehce potřemem olejem a posypeme solí, kmínem, makem, semínky,...
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Upečené poznáme podle toho, že když na ně zespodu poklepeme, zní dutě.
TIP: Do těsta můžeme vmíchat asi 25 g slunečnicových nebo dýňových semínek.
Zahřívání těsta v mikrovlnce se opravdu nemusíte bát. Pokud dodržíte postup, těsto vám OPRAVDU vykyne, mám vyzkoušeno!
Vykynuté těsto z mikrovlnky
Utvoříme 12 bochánků a necháme ještě chvilku na plechu vykynout
Vršky nastřihneme do kříže, potřeme olejem a posypeme sezamem, mákem, solí, kmínem,.....
Pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kalimera
(upraveno)
23. 10. 2008, 12:25
Už se zase pečou, už snad po sté , jsou fakt . Tentokrát jsem přidala do těsta lístečky rozmarýnu na ovonění.
alfleila
(upraveno)
24. 10. 2008, 11:15
@kalimera
Teda tak to Já mám ty moje ještě v mrazáku Rozmarýn musí být vynikající, příště ho tam taky šoupnu
s-arka
(upraveno)
3. 9. 2008, 21:25
To zní zajímavě Určitě taky vyzkouším těsto z mikrovlnky Ať tady není jen na ohřev
alfleila
(upraveno)
3. 9. 2008, 21:34
@s-arka
Správně by se to s tou mikrovlnkou zrovna moc přehánět nemělo, používám ji v nejnutnějších případech. Na kynutí těsta jsem byla opravdu mile překvapena - těsto nakyne opravdu rychle než klasicky! Pak dejte vědět, jak se dařilo
kalimera
(upraveno)
3. 9. 2008, 20:58
Vypadají moc dobře , vyzkouším .
alfleila
(upraveno)
3. 9. 2008, 21:10
@kalimera
Musím říct, že chutnají moc dobře a navíc jsou opravdu zdravé!
kalimera
(upraveno)
5. 9. 2008, 19:57
@alfleila
Tak dnes jsem bochánky pekla a musím říct, že jsme si pochutnali . Budu dělat častěji, díky za recept .
alfleila
(upraveno)
5. 9. 2008, 20:02
@kalimera
To mě moc těší, že vám chutnají!! Já jsem dnes vařila Španělskou rajčatovou polévku, která byla taky luxusní. Za chvilku sem vložím recept, tak se kdyžtak můžete mrknout