(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Polévka z králíka se žloutkem a žemlovými knedlíčky
Potřebné ingredience
• Hlava, nožky a žebra z králíka
• Kousek mrkve, celeru, petržele, kapusty a cibule
• 2 zrnka pepře
• 1 zrnko nového koření
• 1dl mléka
• 1 žloutek z čerstvého vejce
• Asi 1.4 l vody
• Pažitka
• Sůl
• Masox
• Žemlové knedlíčky:
- 1 žemle
- Asi 4 lžíce mléka
- 20g másla
- 1 vejce
- 2 až 3 lžíce strouhanky
- Sůl
- Pepř
- Muškátový květ
- Petrželka
Postup přípravy
1. Králičí hlavu a ostatní části dobře omyjte, vše spařte vařící vodou, opláchněte ve studené vodě, vložte do odměřeného množství studené vody, osolte, přidejte pepř a nové koření a pod pokličkou uvařte doměkka.
2. Ke konci varu přidejte očištěnou zeleninu.
3. Měkké maso vyjměte, oberte z kostí a drobně pokrájejte, vývar proceďte a zavařte do něj žemlové knedlíčky.
4. Pak přidejte maso, mrkev pokrájenou na kostičky a opět polévku přiveďte k varu.
5. Přidejte mléko, v němž jste rozkvedlali žloutek a přihřejte, avšak nevařte.
6. Polévku dochuťte masoxem a při podání posypte drobně pokrájenou pažitkou.
Žemlové knedlíčky:
Žemli pokrájenou na jemné kostičky pokropte mlékem rozšlehaným s vejcem a nechejte prosáknout. Přidejte rozehřáté máslo, rozsekanou petrželku, strouhanku, sůl a koření, promíchejte a udělejte malé knedlíčky. Zavařte je do vařící polévky (nebo do vařící osolené vody, má-li vývar zůstat čirý) a vařte asi 3 až 4 minuty.
2. Ke konci varu přidejte očištěnou zeleninu.
3. Měkké maso vyjměte, oberte z kostí a drobně pokrájejte, vývar proceďte a zavařte do něj žemlové knedlíčky.
4. Pak přidejte maso, mrkev pokrájenou na kostičky a opět polévku přiveďte k varu.
5. Přidejte mléko, v němž jste rozkvedlali žloutek a přihřejte, avšak nevařte.
6. Polévku dochuťte masoxem a při podání posypte drobně pokrájenou pažitkou.
Žemlové knedlíčky:
Žemli pokrájenou na jemné kostičky pokropte mlékem rozšlehaným s vejcem a nechejte prosáknout. Přidejte rozehřáté máslo, rozsekanou petrželku, strouhanku, sůl a koření, promíchejte a udělejte malé knedlíčky. Zavařte je do vařící polévky (nebo do vařící osolené vody, má-li vývar zůstat čirý) a vařte asi 3 až 4 minuty.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé