(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Vánoční štola
Potřebné ingredience
polohrubá mouka 1 kg
sůl 1 lžička
citronová kůra
droždí 10 dkg
cukr 20 dkg
máslo (tuk) 40 dkg
mléko 4 dl
mandle 15 dkg
rozinky 10 – 15 dkg
citronát (kandované ovoce) 20 dkg
rum 4 lžíce (dávám více)
vanilkový cukr nebo vanilka
tuk na plech (nepoužívám, peču na papíře nebo silikonové podložce)
mouka na vál
máslo na potření 3 dkg (zpravidla je potřeba více)
moučkový cukr s vanilkou
Postup přípravy
změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout. Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé