(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Stará dobrá vánočka
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
200 g másla,
3 g soli,
100 g plátků mandlí,
100 g rozinek,
1 PL strouhané citronové kůry,
5 žloutků,
1/2 KL perníkového koření,
1/4 KL muškátového oříšku,
1/2 hrnku teplého mléka,
1 sáček sušeného droždí.
Postup přípravy
Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly jinak. Teprve před domícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut.
Tahle vánočka je vláčná, žádná nadýchaná pěnovka. Vydrží jedlá i za týden.
KL: Kávová lžička
PL: Polévková lžíce
Tahle vánočka je vláčná, žádná nadýchaná pěnovka. Vydrží jedlá i za týden.
KL: Kávová lžička
PL: Polévková lžíce
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé