Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Vánočka i pro levé ruce

0.0
Vánočka i pro levé ruce

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky,
125 g moučkového cukru (část lze nahradit vanilkovým cukrem),
100 g másla,
3 - 4 g sádla,
1 vejce,
1 vejce na potření těsta,
1 žloutek,
32 g droždí,
250 ml mléka,
špetka soli,
citronová kůra,
malá hrst rozinek namočených v rumu,
nasekané mandle.

Postup přípravy

Tohle je recept na ideální kynuté těsto, protože ať jsem je dělala z jakékoli mouky (= s jakýmkoli obsahem lepku), tak jsem je nikdy nemusela "dosypávat" moukou nebo "dolívat" olejem. Vždycky vyšlo tak jak mělo.


Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. V hrníčku rozpusťte máslo a sádlo a nechte zchladit, ohřejte mléko, aby bylo vlahé. Do menší misky rozdrobte kvasnice, posypte je asi polovinou polévkové lžíce cukrem a zalejte vlažným mlékem. Nechte pár minut vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, celé vejce a žloutek navíc, máslo se sádlem, špetku soli, trochu citronové kůry, mléko a kvásek.

Umíchejte těsto, nejlépe v mixéru. Dejte si načas a těsto vypracujte důkladně. V mixéru 15 - 20 minut střední rychlosti. Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál a "zkontrolujte" rukama. V ideálním případě se těsto nesmí lepit ani ve velkých kusech na ruce, ani na podložku a bude mírně olejovité od sádla. Pokud bude moc olejovité, podsypte je moukou a zapracujte, pokud bude hodně suché, přidejte kapku olivového oleje. Pokud se těsto lepí, vraťte je do mixéru a ještě 5 minut je nechte propracovávat.

Hotové těsto nechte v míse přikryté čistou utěrkou vykynout na dvojnásobný objem (cca za 2 hodiny). Než těsto vykyne, namočte rozinky do rumu.

Vykynuté těsto ještě jednou promněte na vále a přidejte do něj rozinky a nasekané mandle. Trochu obojího si nechte na posypání celé vánočky. Těsto uválejte do válce a rozdělte na 9 dílů (naznačte si nožem 8 dílů a pak je nakrájejte na trošku menší dílky tak, aby jich vyšlo 9). Všechny dílky by měly být stejně velké. Uválejte z nich pět válečků (ze čtyř upletete spodní patro vánočky, pátý je jako vzorová délka pro další válečky). Dávejte pozor, aby váleček byl stejnoměrně široký - délka stačí 15 - 20 cm. Ze čtyř upleťte cop tak, že začnete od půlky a levý váleček propletete na druhou stranu přes 3 zbývající, pak zase levý a zase na pravou stranu. Až jej dopletete na konec, slepte konce jemně k sobě a dopleťte druhou půlku. Přeneste cop opatrně na plech s pečícím papírem. Ze tří válečků upletťe klasický cop a položte jej na střed čtyřválečkového. Aby vám dobře držel, můžete střed spodního patra vánočky rukou trochu připlácnout. To samé pak udělejte se středním patrem. Ze zbývajících dvou válečků upleťte horní patro a dejte je na spodní dvě na plechu. Oba konce vánočky zahněte dospod těsta (všechny tři patra najednou). Vánočka by měla být menší a vyšší. Pečením nakyne a nabyde do stran.

Rozehřejte troubu (klasika - horní a dolní ohřev, na horký vzduch teď zapomeňte) na 220°C. Zapíchněte do vánočky 4 krátké špejle tak, abyste upevnili všechna tři patra na sobě. Jednak vám je při pečení podrží a jednak kolem nich bude utíkat z těsta přebytečný vzduch. Potřete vánočku důkladně rozšlehaným vejcem a posypte zbylými rozinkami a mandlemi. Nechte chvíli kynout na plechu, než se vám rozehřeje trouba.

Pozn.: Čím víc olejovité těsto, tím víc bude upečená vánočka vláčnější, ale také bude mít větší tendenci se při pečení svalit. Proto je důležité vánočku dobře propíchat špejlemi. Raději víc než míň.

Pečte 7 minut při 220°C, pak teplotu zmírněte na 150°C a pečte 25 minut a nakonec ještě 28 minut při 100°C.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 12. 12. 2013, 14:39
(stromecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie