(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Kandovaná citrusová kůra
Potřebné ingredience
kůra z citrusových plodů (citróny, pomeranče. Z jiných citrusů se nehodí). sůl, voda, cukr.
Postup přípravy
Sušenou kůru namočíme do vody, lehce osolíme. Necháme máčet 2-3 dny, každý den vodu slijeme a znovu osolíme. Třetí den vyloupneme z kůry bílou vnitřní dřeň, kůru dáme do čisté opět trochu osolené vody a uvaříme doměkka. Pak na 2 dl vody dáme 200 g cukru a povaříme s cukrem. Voda s cukrem vytvoří sirup. Dáme do skleničky se šroubovacím víčkem, zalijeme sirupem, ve kterém se kůra vařila a uchováme v chladu v ledničce. Používám třeba do jablkových závinů, nákypů, do pečiva. Kůru protlačuji lisem na česnek. Pokud připravuju jablka na štrůdl, pak je mixuju v robotu, tak kůru přihodím k jablkům, nastrouhá se s nimi. Ve štrůdlu i v těstě třeba na vánoční cukroví báječně voní.
Čekám diskusi na téma, že kůra je chemicky ošetřovaná a nevhodná ke konzumaci. Vycházím z toho, že když ji sbírají děti a dobrovolníci Červeného kříže pro lékařské účely, tak snad postřik jedovatý být nemůže.
Čekám diskusi na téma, že kůra je chemicky ošetřovaná a nevhodná ke konzumaci. Vycházím z toho, že když ji sbírají děti a dobrovolníci Červeného kříže pro lékařské účely, tak snad postřik jedovatý být nemůže.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé