(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Husa pečená po staročesku

Potřebné ingredience
1 husa vážící přibližně 3,5 kg,
1 menší hlávka zelí,
3 jablka,
500 g brambor,
1 větší cibule,
30 ml octa,
2 ČL soli,
1 ČL kmínu.
Postup přípravy
Očištěnou husu důkladně omyjeme a osušíme. Na povrchu i uvnitř ji osolíme a necháme v chladu odležet. Potom ji okmínujeme a vložíme do pekáčku. Pokud je husa větší, můžeme ji naporcovat.
Husu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C. Během pečení kůži několikrát lehce propíchneme vidličkou, aby se vypeklo sádlo. Přeléváme ji výpekem a podle potřeby ještě podléváme vodou.
Hlávku zelí očistíme, opatrně zbavíme košťálu a ostrým nožem nakrájíme na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme do pekáčku oloupanou a na kolečka pokrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme. Asi po 10 minutách pečení přidáme dvě nahrubo nastrouhaná jablka a také oloupané, na kostky rozkrájené brambory.
Poslední jablko nakrájíme na plátky a obložíme jím husu. Takto připravenou směs promícháme a pečeme společně s husou ještě 15-20 minut.
Husu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C. Během pečení kůži několikrát lehce propíchneme vidličkou, aby se vypeklo sádlo. Přeléváme ji výpekem a podle potřeby ještě podléváme vodou.
Hlávku zelí očistíme, opatrně zbavíme košťálu a ostrým nožem nakrájíme na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme do pekáčku oloupanou a na kolečka pokrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme. Asi po 10 minutách pečení přidáme dvě nahrubo nastrouhaná jablka a také oloupané, na kostky rozkrájené brambory.
Poslední jablko nakrájíme na plátky a obložíme jím husu. Takto připravenou směs promícháme a pečeme společně s husou ještě 15-20 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

irisek
(upraveno)
4. 1. 2009, 19:54
Tak jsem dnes vyzkoušela váš recept a fakt super měly jsme návštěvu udělala jsem bramborové i houskové knedlíky,zelí červené ,bíle a kyselé a všem chutnala nejvíc ta směs co se pekla z husou.Tak dík moc za recept.Irena
nahlásit

nelina66
(upraveno)
20. 9. 2007, 12:57
ahojky jen se chci zeptat s čím tu husu podávat,ještě sem jí nedělala tak nemám tušení.chtěla bych jí udělat na pout příští týden.dík nadula


nahlásit

tajemno 01-005505
(upraveno)
2. 10. 2007, 23:27
@nelina66
Ahojlky Nadi,
asik jdu s křížkem po funuse, ale houskový či bramborový knedlík, bílé či červené zelíčko, jde k tomu i špenát. Takže vlastně vše co libo, tak jak má každý rád.
a samozřejmě
či
Ivona








nahlásit