(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Vánoční husa s červeným zelím
Potřebné ingredience
Ingredience pečeně:
Husa 4,2-4,8kg
2 jablka (Boskop)
4 cibule
1 mrkev
kousek celeru
30 g majoránky
30 g pelyňku černobýlu
sůl
pepř
kmín
instantní jíška
trochu červeného vína
Ingredience zelí:
1 hlávka červeného zelí
10 jablek
4 cibule
2 bobkové listy
2 jalovcové bobule
1 hřebíček
špička nože skořice
100 g cukru
20 g soli
250 ml octa
250 ml rostlinného oleje
500 ml červeného vína (kvalitní)
100 g rybízového želé
Postup přípravy
Příprava husy:
Pro náplň husy oloupeme cibule a jablka a rozřezané je smícháme s majoránkou a pelyňkem. Plníme ji do husy kterou jsme předtím zevnitř vytřeli solí a pepřem. Husu motouzem uzavřeme a spoutáme jí nohy aby neodstávaly, zvenčí ji osolíme a pokmínujeme. Pekáč vyložíme nakrouhanou mrkví a celerem dáme do něj husu prsíčky dolů. Podlijeme a dáme do trouby. Pečeme 2,5 hodiny při 160°C, potom husu obrátíme a dopékáme ještě půl hodiny aby byla křupavá. Šťavu z husy procedíme, ochutíme solí, pepřem a červeným vínem a zahustíme jíškou.
Příprava zelí (den předem)
Hlávku zelí a oloupaná jablka nakrouháme na jemno, přidáme nasekané cibule, bobkové listy, hřebíček
jalovec, skořici, cukr a sůl. Vše ve velkém hrnci promícháme a necháme do druhého dne proležet.
Druhý den přidáme ocet, olej a víno a vaříme mírně 1 hodinu.
Nespotřebované vařené zelí se dá velmi dobře zmrazit, chutná jako čerstvé.
Příloha: knedlíky, vychlazené pivo
Pro náplň husy oloupeme cibule a jablka a rozřezané je smícháme s majoránkou a pelyňkem. Plníme ji do husy kterou jsme předtím zevnitř vytřeli solí a pepřem. Husu motouzem uzavřeme a spoutáme jí nohy aby neodstávaly, zvenčí ji osolíme a pokmínujeme. Pekáč vyložíme nakrouhanou mrkví a celerem dáme do něj husu prsíčky dolů. Podlijeme a dáme do trouby. Pečeme 2,5 hodiny při 160°C, potom husu obrátíme a dopékáme ještě půl hodiny aby byla křupavá. Šťavu z husy procedíme, ochutíme solí, pepřem a červeným vínem a zahustíme jíškou.
Příprava zelí (den předem)
Hlávku zelí a oloupaná jablka nakrouháme na jemno, přidáme nasekané cibule, bobkové listy, hřebíček
jalovec, skořici, cukr a sůl. Vše ve velkém hrnci promícháme a necháme do druhého dne proležet.
Druhý den přidáme ocet, olej a víno a vaříme mírně 1 hodinu.
Nespotřebované vařené zelí se dá velmi dobře zmrazit, chutná jako čerstvé.
Příloha: knedlíky, vychlazené pivo
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé