***Řecká MUSAKA (PASTITSIO)***
Potřebné ingredience
500g mletého hovězího, 1 rajčatové pyré (190g), 1 kg brambor (nebo jedno balení těstovin, nejlépe makarónů), 1 cibule, stroužek česneku, olej, sůl, pepř, 1 lžička oregána, 1 lžička skořice, cuketa nebo lilek (nemusí být). Na bešamel je potřeba: 50g másla, 3 lžíce hl. mouky, 0,5 l mléka, rozšlehané vajíčko, 100g nastrouhaného sýra (eidam), muškátový oříšek).
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a předvaříme (v případě Pastitsia uvaříme makaróny).
Cuketu (lilek) nakrájíme na plátky.
Do pekáčku (nebo remosky) klademe vrstvy (já dělám po dvou vrstvách od všeho).
SÝROVÝ BEŠAMEL: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, rozšleháme metličkou a za stálého míchání necháme vzkypět. Přidáme vajíčko, strouhaný sýr a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Bešamelem vše polijeme (viz obrázkový postup).
Zapékáme asi 40min. (v troubě na cca 180°C), dokud bešamel nezrůžoví.
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek a mleté maso, atd.
Hotová masová směs vypadá takto ...
Do remosky nebo pekáčku klademe vrstvy - makaróny (nebo brambory) ...
...masovou směs ...
... cuketu (nebo lilek) ... a totéž ještě jednou
Uvaříme si bešamel.
... polijeme jím poslední vrstvu a dáme zapéct ...
A máme hotovo.
Dobrou chuť! ;o)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé