(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Litina
Potřebné ingredience
5 syrových brambor, 1 kg hladké mouky, 1 l mléka, 1 HERA (0,25l sádla, škvarky), Salám, sůl, pepř, majoránka, česnek, mák, 6 dkg droždí, 1 vejce.
Postup přípravy
K popisu tohoto jídla není co dodat, jen doufám, že postup nebude zmatený. Učila jsem se ji od babičky a ta vždycky říká "trochu toho, trochu toho, pak tam přidáš tohle... a je to!".
1. Kvásek: 0,25 l vlažného mléka, lžička cukru a droždí. Dáme vykynout na teplné místo.
2. Nastrouháme brambory, spažíme je horkým mlékem, do kterého jsme hodili rozpustit kostku Hery, přidáme ostatní suroviny a nakonec kvásek.
3. Těsto necháme kynout asi tak 1/2 hodiny
4. Pekáč si vymažeme olejem nebo sádlem a vysypeme mákem.
5. Těsto vlijeme do pekáčku a pečeme dostatečně dlouho asi tak na 180 stupnů, 45 min až hodinu.
(Když děláme kvásek, dáváme droždí do vlažného mléka ne do vařícího, jinak by se kvásek zničil)
- Do těsta se mohou přidat škvarky nebo salám nakrájený na kostičky, ale každý ví, že litina je super i jako bezmasé jídlo.
Přeji Dobrou chuť
1. Kvásek: 0,25 l vlažného mléka, lžička cukru a droždí. Dáme vykynout na teplné místo.
2. Nastrouháme brambory, spažíme je horkým mlékem, do kterého jsme hodili rozpustit kostku Hery, přidáme ostatní suroviny a nakonec kvásek.
3. Těsto necháme kynout asi tak 1/2 hodiny
4. Pekáč si vymažeme olejem nebo sádlem a vysypeme mákem.
5. Těsto vlijeme do pekáčku a pečeme dostatečně dlouho asi tak na 180 stupnů, 45 min až hodinu.
(Když děláme kvásek, dáváme droždí do vlažného mléka ne do vařícího, jinak by se kvásek zničil)
- Do těsta se mohou přidat škvarky nebo salám nakrájený na kostičky, ale každý ví, že litina je super i jako bezmasé jídlo.
Přeji Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé