KVĚTÁKOVÁ, NEBO BROKOLICOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
POTŘEBNÉ PŘÍSADY :
* KVĚTÁK, NEBO BROKOLICE, I KEDLUBNY
* cca 1,3 L VODY
* 1 KOSTKA ZEL. BUJONU
* 1 TAVENÝ SÝR
* 250 ML MLÉKA, NEBO 200 ML SMETANY
* SŮL, PEPŘ
* CURCUMA , MÁSLO
* JAKO PŘÍLOHU DO POLÉVKY OSMAŽENÝ CHLÉB, NEBO HOUSKA NA KOSTIČKY.
Může být květáková i brokolicová 1 střední květák, nebo 1 ks brokolice 1 kostka zeleninového bujonu ( já kupuji v Lídlu ) 1a 1/2 čajová lžička curcumy obměna - může být i 1/4 čaj. lžička curry ( nemusí, někdo nemá curry rád ) 1 velký tavený sýr, ( někdy ho vynechám ), cca 1lžíce ,1 smetana 200 ml, nebo někdy dělám i z mléka , cca 250ml. ( podle chuti ) cca 1,3 l. vody. ( zalévám květák ve 2 - 2,5 l hrnci, viz foto ) , na dochucení sůl, pepř Na posypání - osmažená houska , nebo chléb.
Postup přípravy
Květák , nebo brokolici rozebereme na růžice a omyjeme. Dáme do hrnce, raději většího, a zalijeme , POZOR!!! , vřelou vodou. Jen tak docílíme zachování vítamínů a hlavně té krásné ( u brokolice ) jasně zelené barvy, která pak ve výsledku je velmi důležitá. Než jsem na to přišla, poléka byla sice výborná, ale nevábného vzhledu.
Přidáme zeleninový bujon.
Necháme vařit cca 20 min, mezitím si nachystáme mísu , kam vybereme květák, nebo brokolici a pod tekoucí ledovou vodou chladíme. Můžeme do mísy hodit i pár kostek ledu. Toto je nejdůležitější pro sytě zelenou barvičku brokolice.
Rada - Dva body pro nádherně barevnou vařenou zeleninu, které když se nedodrží, výsledný efekt nebude pěkný :
1))) Dát syrovou zeleninu do vařící vody a poté , co ji máme dostatečně uvařenu ( cca 10 min. ),
2 ))) bleskově vložit do studené vody a nechat aspoň 4 min. v té ledové vodě.
Do vysoké nádoby na mixování nalít cca 1/4 vývaru přiliji smetanu, nebo mléko nasypu scezený květák, nebo brokolici a přidám mouku. Nedělám mléko + mouku zvláš ( záklechtku ), je to zbytečné, když se vše mixuje ), ale to už záleží , jak jste zvyklé.
Použiji tyčový mixer, kdo nemá , tak normální mixer a mixuji.
Vznikne hustší konzistence, kterou naliji zpět do vývaru a dobře rozmíchám. Dle potřeby doleji vývarem, nebo mlékem. Polévka má být hladká, krémová. ( Né moc hustá, pěkně tekutá )
Dáme opět vařit, aby se mouka vše spolu dobře provařilo. Kdo má rád , může přidat smetanu
Na květákovou polévku , ( viz foto ) , mám jeden fígl:
Do mističky , nebo hrníčku si dám 1 cm plátek másla 1 a 1/2 č. lžičky curcumy. . Vložím přikryté do mikrovlnky na cca 10s. Jen aby se curcuma s máslem zpěnila. Máslo dostane tu krásnou zlato oranžovou barvu, která je zapotřebí, aby polévka byla pěkně zbarvená.
Když dělám brokolicovou, curcumu nedávám, je pak krásně jasně zelená.
Na závěr přidám na menší kousky, tavený sýr, dochutím solí a pepřem Nemusí ale být. Dělám jen občas.
Možná to zní složitě, ale je to opravdu bleskovka. Manžel nemá rád brokolici , ani květák, ale tuto polévku přímo zbožňuje a musim jí dělat skoro každý týden aspoň jednou.
Na foto je květáková polévka jen v hrnci, nestihla jsem bohužel foto na talíři i s omaženou houskou.
Je to opravdu lahůdka a můj 4 letý syn si ji vždy chce přidat, že raději nechce druhé jídlo.
Ráda se proto podělím o tento jednoduchý receptík, i když jen na obyčejnou polévku.
Později dodám foto i brokolicové polévky.
Polévka má opradu takovou barvičku jako na foto.
PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
obměna - BROKOLICOVÁ POLÉVKA
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé