Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

RATATOUILLE

0.0
RATATOUILLE

Potřebné ingredience

papriky, rajčata, středně velké cukety, lilek (lze vynechat), 2 velké cibule, 4 - 6 stroužků česneku, 1 plechovka sekaných rajčat (lze vynechat pokud použijete hodně rajčat) svazeček čerstvého rozmarýnu (nebo 2 lžičky sušeného), snítka čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného) - kdo nemá rád rozmarýn ani tymián může použit bylinky podle své chuti (bazalka, petrželka, oregano,...)

Postup přípravy

Množství paprik, rajčat a cuket záleží na chuti každé z vás i na letoští úrodě. Já jsem dávala všeho tak nějak postejnu. Jestliže použijete lilek, nejprve nakrájejte na kostičky, nasypte do cedníku, posolte a nechte asi 1/2 hod. vypotit - lilek ztratí svou nahořklou chuť. Poté omyjeme a necháme okapat.

Rajčata nařízneme křížem, spaříme horkou vodou a oloupeme. Nakrájíme na kostičky. Na oleji (nejlépe olivovém na tepelnou úpravu) nejprve osmažíme připravený lilek, pak na nudličky nakrájené papriky, rajčata, nasekanou cibuli a nakonec posekaný česnek a na kostičky pokrájenou cuketu.

Tento zeleninový základ zalijeme rajčaty z plechovky (i se šťávou) - lze vynechat, záleží kolik jste použily čerstvých rajčat. Osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 15 min. dokud se šťáva z rajčat neodpaří.

Takto podušený zeleninový základ stáhneme z ohně a dochutíme prolisovaných stroužkem česneku, tymiánem, rozmarýnem nebo jinými bylinkami a promícháme.

Ratatouille lze podávat jak teplé tak studené. Je to vynikající zeleninová směs k rýži, těstovinám, grilovanému nebo pečenému masu nebo se dá jíst jen tak s rozpečeným pečivem. Můžete ho i zamrazit (mám vyzkoušeno ve formičkách na muffiny).
Doporučuji všem, kdo si neví rady se zpracováním velkého počtu zeleniny na zahrádce!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zdenikv 29. 7. 2009, 13:18
Výborné. Chutnalo i manželovi, který zeleninu moc nemusí (Y)
alfleila 30. 7. 2009, 11:07
@Zdenikv Tak to jsem moc ráda, Zdeni!!! :-)
s-arka 8. 8. 2008, 21:17
Ivo, super napsaný postup (Y) (clamp) Moc milujeme tuto pochoutku, je skvělá a tak všem dopručuji (clamp) (clamp) (clamp)
alfleila 8. 8. 2008, 21:40
@s-arka Díky Šárko! Je to opravdu vynikající, lehké a osvěžující, hlavně teďka v létě! (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie