Borůvkové pohlazení - pohladí vás jednoduchost i chuť!
Potřebné ingredience
170 g změklého másla,
170 g krupicového cukru,
3 velká vejce - nejlépe domácí,
220 g hladké mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
sáček vanilinového cukru,
150 ml zakysané smetany,
a cca 400 g borůvek...
Na POLEVU: 200 g jemného tvarohu nebo lučiny (zde s lučinou), 100 g práškového cukru
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 stupínků. Otevírací formu o průměru 22-24 cm vymastěte a vyložte pečícím papírem (i po stranách)
Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte 2-3 minutky - než se směs dobře propojí a zesvětlá.. pokud použijete el. hnětač, trvá to 1-2 minutky. Potom do hmoty vetřete 4 lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.
Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny.
Pečte 50 minut, dokud koláč nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na mřížce.
Na polevu utřete tvaroh (lučinu) s cukrem a zbývající zakysanou smetanou.
Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami.. pokud ho nesníte hned, vydrží vám v lednici překrytý potravinovou fólií i několik dní.
Před podávání však nechte dezertík chvíli stát při pokové teplotě, bude ještě chutnější.. tak dobrou chuť a hlavně ať se daří!!!
tak krásně se koláč povedl Martince :o) ID 79687
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé