(recept
si oblíbilo 45 návštěvníků)
Pařížský dort
Potřebné ingredience
Korpus do formy 24cm:
4 vejce,
80g moučkového cukru,
2 polévkové lžíce oleje,
2 kopcovitě naplněné polévkové lžíce kakaa,
ke kakau dovážit polohrubou mouku na 80g,
1 čajová lžička prášku do pečiva,
............... Krém a dokončení:
2 x Rama Cremefine ke šlehání,
kakao podle chuti a vkusu a požadavku na sytost barvy,
moučkový cukr podle chuti
............ vše i zde: http://rybi-cka.blog.cz/0807/parizsky-rychlezmiz-dort
Postup přípravy
Ručním el. šlehačem vyšleháme vejce s cukrem na pěnu. Pořádně, objem se více než zdvojnásobí a může to trvat cca 3-4 minuty. Přidáme olej a přešleháme. V míse, ve které jsme vážili kakao a mouku přidáme prášek do pečiva a důkladně lžičkou promícháme - jak kakao, tak i prášek do pečiva by měl být v mouce rovnoměrne rozptýlen. Tuto suchou směs vsypeme do vaječné pěny, vyšleháme v řídké těsto - důkladně, můžeme si pomoci i zamícháním stěrkou, mouka má tendenci klesnout ke dnu. Těsto hned vlijeme do připravené formy a vlžíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme 20-25 minut. Propečení zkoušíme párátkem nebo špejlí. Těsto je tmavé, pozor, ať jej nespálíte.
Zavírací dortovou formu připravíme tak, ze zavírací obručí skřípneme pečící papír ke dnu formy. Boky vymazávat nemusíme, podrží nám tvar korpusu. Před otvíráním obruče boky pouze objedeme nožem.
Tento korpus vznikl omylem, když jsem zapomněla oddělit bílky a tak jsem tak nějak intuitivně spojila dva recepty. Použila jsem ho u půldortu pro Kubíčka i u oranžového s růžemi.
Vychlazenou šlehačku dáme do šlehací mísy, přidáme cukr a kakao a vyšleháme kakaovou šlehačku, kterou rozprostřeme na korpus. Doporučuji dort předtím opět vsadit do dortové obruče na pečení, určí šlehačce tvar. Povrch pečlivě vyrovnáme špachtlí. Dáme důkladně vychladit a teprve potom dokončíme přelitím oblíbenou polevou a ozdobíme.
Bonus pro náročné:
Našla jsem Vám podrobný popis, jak se vyrábí pařížská šlehačka ze smetany od kraviček. Tak kdyby jste toužili po ještě většíkalorické bombě, najdete ji zde: http://www.dortydortikydorticky.estranky.cz/clanky/recepty-co-tvori-tyhle-stranky/parizska-slehacka
Zavírací dortovou formu připravíme tak, ze zavírací obručí skřípneme pečící papír ke dnu formy. Boky vymazávat nemusíme, podrží nám tvar korpusu. Před otvíráním obruče boky pouze objedeme nožem.
Tento korpus vznikl omylem, když jsem zapomněla oddělit bílky a tak jsem tak nějak intuitivně spojila dva recepty. Použila jsem ho u půldortu pro Kubíčka i u oranžového s růžemi.
Vychlazenou šlehačku dáme do šlehací mísy, přidáme cukr a kakao a vyšleháme kakaovou šlehačku, kterou rozprostřeme na korpus. Doporučuji dort předtím opět vsadit do dortové obruče na pečení, určí šlehačce tvar. Povrch pečlivě vyrovnáme špachtlí. Dáme důkladně vychladit a teprve potom dokončíme přelitím oblíbenou polevou a ozdobíme.
Bonus pro náročné:
Našla jsem Vám podrobný popis, jak se vyrábí pařížská šlehačka ze smetany od kraviček. Tak kdyby jste toužili po ještě většíkalorické bombě, najdete ji zde: http://www.dortydortikydorticky.estranky.cz/clanky/recepty-co-tvori-tyhle-stranky/parizska-slehacka
Jeden ze způsobů zdobení.
Jiný z mnoha způsobů zdobení...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zrušený účet
(upraveno)
27. 9. 2017, 8:19
vypadá báječně .Manžel bude mít v Říjnu svátek ,tak dortík určitě upeču
simušák
(upraveno)
23. 9. 2009, 16:26
Tak to je určitě jeden z nejlepších receptů z MMB, který sem kdy zkusila , strašně moc děkuju a určo si ho přidám i s fotem mezi svoje , opravdu báječný Díky Simča