(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
Banica, bulharská dobrota
Potřebné ingredience
těsto "kory"(jako náhradu lze použít naše listové vyválené skutečně dotenka), 200g balkánského sýra, olej, 3 vejce, 1 velký bílý jogurt, sůl
Postup přípravy
těsto klademe do pekáčku, který jsme lehce potřeli olejem. Na vrstvu těsta nadrobíme sýr a pocákáme směsí vejce a jogurtu. Tento postup opakujeme až do vypotřebování zásob, nakonec vylijeme navrch zbytek tekuté směsi a banicu propícháme vidličkou a rozkrájíme na porce. Pečeme dozlatova.
Je to takový slaný koláč, moc dobrý, postupy přípravy se v rodinách mírně liší, ale výsledek je vždy podobný.
Je to takový slaný koláč, moc dobrý, postupy přípravy se v rodinách mírně liší, ale výsledek je vždy podobný.
těsto "kory" takto krásně listuje, oproti listovému v něm není tuk, u nás ho ale nahradíme jedině právě tím listovým.
rozdrobený sýr
finální propíchání vidličkou
a upečeno!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
LenkaaWilliam
(upraveno)
4. 4. 2013, 10:31
http://bulharskepotraviny.cz/testa.html koukám že tu už bulharské těsta prodávají
karol m
(upraveno)
2. 5. 2009, 15:01
Teda, to ze tady najdu srbsku pitu pod jinym nazvem, a to u tebe, to je teda parada. Ja jsem tam dneska k sobe hodila recept s jinym plnenim. Taky vyborne, doporucuji!
PrachynskaMichaela
(upraveno)
8. 8. 2008, 8:08
ŇAMI ŇAMI DÁŠO,TAK TÍMTOP RECEPTEM JSTE MI UDĚLALA NEVÝSLOVNOU RADOSTTTT DĚKUJI A UKLÁDÁM,TOTO PAPÁNÍČKO JÁ TOTIŽ NEJÍM,ALE ŽERUUU
šlaufinka
(upraveno)
3. 8. 2008, 19:32
Ještě dodatek pro ty co zkusí z listového těsta klasického kupovaného. Rozdělila jsem na pět dílů a bylo na4/5 velkého plechu. Opravdu jsem dělala slaboučké
šlaufinka
(upraveno)
3. 8. 2008, 19:29
Právě jsem ochutnala, zkusila jsem poprvé,měla jsem rozmrazené listové těsto a musím říct, že je tomúžasnééééééééééééé. Vyzkouším i s jiným druhem těsta. Dík za inspiraci
Janci
(upraveno)
24. 7. 2008, 22:34
Dášo, receptík vypadá báječně, určitě vyzkouším. Jen se mi nechce použít listové těsto, tak zkusím těsto z tohoto receptu: http://recepty.centrum.cz/recept.phtml?id=7483 Dám vědět jak to dopadlo Napište prosím jaká gramáž je těsto "kory" a kolik je z něj vrstev a jak velký pekáček používáte. Vypadá to báááječně, tak ať se mi to povede pokud možno napoprvé
onasi
(upraveno)
24. 7. 2008, 22:56
@Janci
Jani, to jste mi udělala velikou radost! Kory jsou půlkilové, ale pokud chcete dělat banicu kynutou, na hmotnost nehleďte. I pekáček použijte až podle výsledného objemu. Kory jsem dávala v devíti vrstvách, ale skončila jsem jen proto, že mi došel sýr. Je to takový recept, kde není nutno dodržovat přesný předpis, zkrátka vrstvíte a až už nemáte co, přestanete. Pekáček jsme měla o něco větší než rozměry A4. No to jsem skutečně nadšená!!! Recept z odkazu vyzkouším!!! mějte se!!!!
Inka82
(upraveno)
24. 7. 2008, 18:13
mňam to by mi moc chutnalo,jen mě napadlo,jestli by to listové těsto nešlo nahradit těstem na tažený štrůdl nebo burek
onasi
(upraveno)
24. 7. 2008, 18:16
@Inka82
sláva!!! Ty jsi odbornice! samozřejmě že ano a bylo by mnohem vhodnější než to listové!!! Sabi, máš bod!
Inka82
(upraveno)
24. 7. 2008, 18:33
@onasi
malý a bezvýznamný co?
onasi
(upraveno)
24. 7. 2008, 18:38
@Inka82
tak už to bývá...bod je malý, ale neřekla bych, že bezvýznamný...
Inka82
(upraveno)
24. 7. 2008, 18:50
@onasi
zanetkaR
(upraveno)
24. 7. 2008, 17:11
vypadá to mooooc dobře... Určitě to vyzkouším,mám takovýhle ňamky moc ráda..Žaneta
kekina
(upraveno)
24. 7. 2008, 17:03
Tohle dela v Chorvatsku teta Durda, boze to je taaaaaaaak dobry
onasi
(upraveno)
25. 7. 2008, 21:52
@kekina
je... dneska jsem u našich v kuchařce slídila po dalších podobných receptech...
adriana1
(upraveno)
24. 7. 2008, 11:13
tole dala nase babca v kosovu je to jo balkanske jidla !kory si vozim zmrazene v cestovni lednici 18hod v ni preziji a pak mam na rok pokoj.je to dobrutak i s osmahnutim porkem
onasi
(upraveno)
24. 7. 2008, 12:28
@adriana1
anebo nasladko jako baklava... teď jsme to jedli v Bulharsku i se špenátem, houbami a vlašskými ořechy Kory jsem také nakoupila a zamrazila, v září ještě poprosím babičku, aby dovezla další dávku...
Niiika
(upraveno)
24. 7. 2008, 11:07
Dáška,aký veľký pekáč je potrebný,ak použijem jedno balenie lístkového cesta? Ďakujem,za odpoveď.
Jasminka.B
(upraveno)
24. 7. 2008, 12:35
@Niiika
...kupte jsi už srolované natenko rozválené listové těsto...prodávají ho nezamražené a stojí kolem 25 kč...a velikostně se vejde právě na menší plech ...
onasi
(upraveno)
24. 7. 2008, 18:09
@Jasminka.B
akorát nevím, jak je silně rozválené... možná by použít šlo, že by byly jen dvě vrstvy
legolka
(upraveno)
24. 7. 2008, 17:02
@Jasminka.B
....Jani, kde mají prosím takovéto listové těsto? ...u nás jenom klasika mražená...díky e.
onasi
(upraveno)
24. 7. 2008, 11:11
@Niiika
jéje, milá Veroniko, abych se přiznala, nevím, no, řekla bych, že je to vlastně jedno, těsto vypotřebujete každopádně a čím bude pekáček menší . tím bude banica vyšší, takže zkrátka nějaký pekáček o trochu menší než velikost hlubokého plechu. Snad jsem poradila správně... mějte se, krásný den!