(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
* Rýže (SKORO) jako z čínské restaurace *
Potřebné ingredience
Rýže parboiled, sůl, voda, olej, šafrán
Postup přípravy
Po mnoha pokusech a omylech jsem se docela přiblížila:
Rýži dám vařit do studené vody (množství zhruba dvojnásobné), mírně osolím, přidám lžíci oleje a pokud chci rýži žlutou, přisypu trochu šafránu (není zas tak drahý, jak se říká.. :o)
Když je rýže už SKORO hotová (na skusu není úplně měkká, ještě uvnitř maličko lupne) - zhruba za deset až dvanáct minut od počátku varu - scedím ji (vodu použiju například na polévku nebo omáčku, je plná živin), na cedníku ji lehce propláchnu teplou vodou, aby se vymyl zbytek škrobu a nebyla slizká, vrátím ji do hrnce a přimíchám ještě trochu oleje. Vsypu na plech pokrytý pečícím papírem a dám na dalších deset až patnáct minut do rozpálené trouby na plný výkon (je třeba hlídat - každá trouba peče jinak, takže čas je spíše orientační). Rýže se osuší od zbylé vody a "dojde".
Takto připravená rýže není ani sypká, ani lepkavá - vytváří hrudky, které se dají nabírat hůlkama, ale každé zrnko je přitom samostatné.
Rýži dám vařit do studené vody (množství zhruba dvojnásobné), mírně osolím, přidám lžíci oleje a pokud chci rýži žlutou, přisypu trochu šafránu (není zas tak drahý, jak se říká.. :o)
Když je rýže už SKORO hotová (na skusu není úplně měkká, ještě uvnitř maličko lupne) - zhruba za deset až dvanáct minut od počátku varu - scedím ji (vodu použiju například na polévku nebo omáčku, je plná živin), na cedníku ji lehce propláchnu teplou vodou, aby se vymyl zbytek škrobu a nebyla slizká, vrátím ji do hrnce a přimíchám ještě trochu oleje. Vsypu na plech pokrytý pečícím papírem a dám na dalších deset až patnáct minut do rozpálené trouby na plný výkon (je třeba hlídat - každá trouba peče jinak, takže čas je spíše orientační). Rýže se osuší od zbylé vody a "dojde".
Takto připravená rýže není ani sypká, ani lepkavá - vytváří hrudky, které se dají nabírat hůlkama, ale každé zrnko je přitom samostatné.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé