(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
domácí chleba( pečený v troubě)
Potřebné ingredience
1kg hladké mouky, 2 hrnky vlažné vody, 1/2 sáčku celého kmínu, 2 lžičky soli, 1 kostkové droždí, 2 lžičky cukru krystal nebo krupice, 1dcl mléka, vajíčko na potření
Postup přípravy
Z droždí, mléka, cukru zaděláme kvásek, který po vykynutí vlejeme do směsi hladké mouky, vlažné vody, soli a kmínu - vše zpracujeme a necháme vykynout (3/4 - 1hod.). Mezitím si troubu zapneme na 250°C.Po vykynutí směs dáme třeba do silikonové dortové formy, nebo do jakékoliv nádoby( na tvaru nezáleží, jen je mimo silikonové potřeba použít papír na pečení).Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 13-15 min/na 250°C, pak troubu stáhneme na 125°C a dopékáme zhruba 40 minut. Po vytažení potřeme slanou vodou. Nekrájíme hned (pokud to půjde - srazil by se) .Pokud budete zkoušet zdravou variantu s tmavou moukou, je dobré ji dát půl na půl se světlou, jinak se chleba drolí.( těsto je tužší).Do těsta je možno přidat sezam, dýni,...Dobrou chuť!
vykynutý chlebík
ještě kapku nakynout v nádobě na pečení +potřit rozšlehaným vejcem
po upečení potřít slanou vodou
a takový jsem fešák
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé