Slaný francouzský koláč QUICHE LORRAINE
Potřebné ingredience
Těsto: 180 g hladké mouky * 4 lžíce vody * 100g tuku - hera, stela * 1 žloutek Náplň: 150 g anglické slaniny (část nahrazuju šunkovým salámem) * 100 tvrdého sýra (originálně patří nějaký tučný, 45% a více) * 200 ml 30% sladké smetany * 200 g 15% zakysané krémovité smetany * 3 vejce (já dávám 2+ bílek co zbyl od žloutku do těsta) * muškátový oříšek * kousek cukety * rajčata * jakákoliv jiná zelenina, pórek, cibule, papriky....
Postup přípravy
recept vyšel v mladé frontě.
místo uvedeného těsta lze použít i listové, postup je stejný včetně předpečení korpusu.
Fantazii se meze nekladou, jen smetany, sýr a vejce prostě být musí:-)
Těsto vyválíme na placku a přeneseme do kulaté formy o průměru 26 cm, přesahy odřízneme a vyspravíme případné chybějící části ve formě.
Na těsto položíme alobal lesklou stranou dolů (lesklá se narozdíl od té matné nelepí a taky se od té matné neodráží teplo), zatížíme vidličkami a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Formu položíme na plech, nedáváme rovnou do trouby - pečení by bylo moc rychlé.
pak alobal sundáme a korpus ještě 5 minut dopékáme. takto vypadá po předpečení před plněním.
Slaninu nakrájíme nadrobno a vyškvaříme,můžeme přidat i cibuli, sýr nahrubo nastrouháme. tekuté ingredience na náplň smícháme metlou, osolíme, strouhneme muškátového oříšku, vsypeme slaninu a sýr, já přidala i cuketu.
nalejeme na předpečený korpus (i proto ten plech pod formou, aby nápln nevytekla rovnou do trouby, kdyby náhodou...
a půl hodiny pečeme, až začne náplň zlátnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé