(recept
si oblíbilo 67 návštěvníků)
PRAVÉ KYNUTÉ BUCHTY S TVAROHEM... podrobný recept, krok po kroku..
Potřebné ingredience
½ hladké mouky ½ kg polohrubé mouky,1-2 balíčky sušeného droždí,250g moučkového cukru,250g rozpuštěného tuku nebo másla,Špetka soli – mezi dva prsty,5 žloutků,2 lžíce oleje,Asi 400 ml mléka – opatrně přidávat,½ - 1 sáček vanilkového pudinku,Sádlo na vymaštění plechu a buchtiček .Nastrouhaná citrónová kůra – důležité
Postup přípravy
1. Odvážené a odměřené přísady musí mít pokojovou teplotu
2. Dát do větší mísy - po vykynutí se zdvojnásobí objem.
3. Prosejeme přes síto do mísy mouku – lépe kyne
4. Nasypat a promíchat sušené kvasnice do mouky
5. Ohřát asi 300 ml mléka, aby bylo vlažné
6. Do části mléka dát 5 žloutků, cukr, rozpuštěné máslo, pudinkový prášek, 2 lžíce oleje,nastrouhanou kůru z citronu
7 Mléko s přísadami nalít do mísy s moukou
8. Promíchat , nebo dát do robotu s násadou pro kynuté těsto – bývá to takový hák. Pokud není robot – musí se míchat v ruce, ale to je fuška!!!
Hňětat tím způsobem, jako by se těsto nadzvedávala vařečkou
9. Pokud je těsto moc řídké , asi jako kaše
přidat hrst hladké mouky, nebo polohrubé .Těsto má být takové akorát, jen ne husté, bylo by po upečení suché…
10. Pokud je těsto moc tuhé – přidat zbytek mléka – opatrně, radši na 2x
11. Po propracování těsta má být hladké a vláčné – nesmí téct…..V robotu to nechám hnětat
tak 15 minut i více.
12. Těsto v míse zakrýt igelitem – mikrotenovou fólií na potraviny a nechat třeba u topení
Kynout 2-5 hodin. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Po vykynutí
1. Rozpustit sádlo škvařené
2. Přichystat si plech i dva, hluboký .
3. Pomoučnit trochu hladkou moukou plochu, kdese budou dělat buchtičky
4. Vyndat trochu těsta z mísy
5 natrhat si ho na malé kousky
6- mezi dlaněmi udělat kuličku, z ní placičku, velkou asi jako dětská dlaň, dát na ní náplň- marmeládu, tvaroh s cukrem, nutelu, mák……..
7 spojit okraje k sobě-já z toho se snažím udělat takovou kuličku, aby nic ale nevyteklo,
8 potřít štětcem namočeným v sádle ze všech stran
9 dát na plech a pokračovat dál, až je celý plech zaplněný
10 kuličky, buchtičky by měli být stejně velké, alespoň zhruba, aby se rovnoměrně upekly
Horkovzdušná na 180OC po 4 minutách se mrkni a dej na asi 160OC
Elektrická trouba taky tak
Plynová trouba – jako když se peče buchta
Až je trouba předehřátá vložit 1 plech.Upečeno je, až jsou buchty zlatavé, . Zbytečné často neotvírat troubu!!!!!
Po upečení vyndat plech a nechat vychladnout. Poté obalit v cukru, nebo jen pocukrovat.
Popřípadě pokračovat stejně s další plechem.
Doufám, že se vše podaří a tak přeji jenom dobrou chuť.
2. Dát do větší mísy - po vykynutí se zdvojnásobí objem.
3. Prosejeme přes síto do mísy mouku – lépe kyne
4. Nasypat a promíchat sušené kvasnice do mouky
5. Ohřát asi 300 ml mléka, aby bylo vlažné
6. Do části mléka dát 5 žloutků, cukr, rozpuštěné máslo, pudinkový prášek, 2 lžíce oleje,nastrouhanou kůru z citronu
7 Mléko s přísadami nalít do mísy s moukou
8. Promíchat , nebo dát do robotu s násadou pro kynuté těsto – bývá to takový hák. Pokud není robot – musí se míchat v ruce, ale to je fuška!!!
Hňětat tím způsobem, jako by se těsto nadzvedávala vařečkou
9. Pokud je těsto moc řídké , asi jako kaše
přidat hrst hladké mouky, nebo polohrubé .Těsto má být takové akorát, jen ne husté, bylo by po upečení suché…
10. Pokud je těsto moc tuhé – přidat zbytek mléka – opatrně, radši na 2x
11. Po propracování těsta má být hladké a vláčné – nesmí téct…..V robotu to nechám hnětat
tak 15 minut i více.
12. Těsto v míse zakrýt igelitem – mikrotenovou fólií na potraviny a nechat třeba u topení
Kynout 2-5 hodin. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Po vykynutí
1. Rozpustit sádlo škvařené
2. Přichystat si plech i dva, hluboký .
3. Pomoučnit trochu hladkou moukou plochu, kdese budou dělat buchtičky
4. Vyndat trochu těsta z mísy
5 natrhat si ho na malé kousky
6- mezi dlaněmi udělat kuličku, z ní placičku, velkou asi jako dětská dlaň, dát na ní náplň- marmeládu, tvaroh s cukrem, nutelu, mák……..
7 spojit okraje k sobě-já z toho se snažím udělat takovou kuličku, aby nic ale nevyteklo,
8 potřít štětcem namočeným v sádle ze všech stran
9 dát na plech a pokračovat dál, až je celý plech zaplněný
10 kuličky, buchtičky by měli být stejně velké, alespoň zhruba, aby se rovnoměrně upekly
Horkovzdušná na 180OC po 4 minutách se mrkni a dej na asi 160OC
Elektrická trouba taky tak
Plynová trouba – jako když se peče buchta
Až je trouba předehřátá vložit 1 plech.Upečeno je, až jsou buchty zlatavé, . Zbytečné často neotvírat troubu!!!!!
Po upečení vyndat plech a nechat vychladnout. Poté obalit v cukru, nebo jen pocukrovat.
Popřípadě pokračovat stejně s další plechem.
Doufám, že se vše podaří a tak přeji jenom dobrou chuť.
kynutí
příprava buchtiček
po upečení
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
plamenek
(upraveno)
5. 1. 2016, 23:00
A jaké jsou ty levé?
lidare
(upraveno)
5. 1. 2016, 22:22
lonik
(upraveno)
19. 2. 2011, 22:00
krok po kroku - to potřebuji budu péct poprvé
aknel 1985
(upraveno)
17. 1. 2013, 14:13
@lonik
Dneska je upeču. snad se mi povedou
Bubalka
(upraveno)
20. 1. 2013, 19:26
@aknel 1985
Doufám, že se Vám povedly....
Bubalka
(upraveno)
5. 7. 2009, 20:56
ano, krok po kroku.....nyní mám ještě ID 38 457
Pape
(upraveno)
24. 8. 2008, 18:51
jsou skvělé a recept přímo pro mne,byly to dnes mé první kynuté tak že děkuji,že měly úspěch a že se povedly
Bubalka
(upraveno)
14. 9. 2008, 8:43
@Pape
Jsem ráda, že chutnaly...
smysule
(upraveno)
13. 1. 2008, 19:20
skvělý recept pekla jsem z poloviční dávky, mlíko nahradila podmáslím a buchtičky byly mňamózní. Bohužel Byly, celej plech zmizel na posezení S těstem mi pomáhala domácí pekárnička, bylo heboučké jak samet Dík za recept, už je v oblíbených, Soňa
BlankaB
(upraveno)
14. 1. 2008, 19:49
@smysule
JSEM MOC RÁDA, ŽE VÁM CHUTNALY.....
BlankaB
(upraveno)
17. 4. 2007, 15:56
Petruško, nemůžu Tě najít v inzerentech, tak píšu sem, jsi šikulka, je to opravdu krok po kroku !!!!!
Bubalka
(upraveno)
22. 2. 2007, 0:57
Moc děkuji za komentář, já jsem ten postup opravdu až moc podrobně popsala, asi to vypadásložitě , ale je to za chvilinku hotovo a buchty jsou super. Děkuji. Blanka
milu
(upraveno)
20. 1. 2007, 21:44
výborné,výborné a prostě ňamka přehledný popis a výsledek stojí zato...hned se po nich zapráší...doma říkají že takovýhle jednohubky můžu dělat častěji...děkujeme Blance za receptík
Bubalka
(upraveno)
3. 1. 2008, 18:54
@milu
Díky, je tu plno receptů, ale zůstanu u těchto, jsou i 3 den krásně vláčné...
GORBY
(upraveno)
12. 3. 2006, 7:46
To vypadá NÁDHERNĚR
BlankaB
(upraveno)
4. 4. 2007, 13:38
@GORBY
Soni, tyto nepraskají...