(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Jíškový závin-opravdu lískuje

Potřebné ingredience
Na jišku-25 dkg másla(nebo hera, zlatá haná...), 150g hladké mouky
Na těsto-50dkg hladké mouky, 1 vejce, 16 lžic vlažného mléka,10 dkg změklého tuku, půl lžičky soli
Vejce na potření
Postup přípravy
Nejdříve připravíme jíšku tím, že rozehřejeme tuk a vmícháme do něj mouku.Chvíli na plotně mícháme a poté z plotny sejmeme.Necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme těsto.Propracujeme jej rukama.Rozdělíme na 2 poloviny.Každou půlku pomažeme jíškou, srolujeme jako závin.Necháme chvíli odpočívat.Poté z každého závinu ukrojíme 4 kousky takže budeme mít dohromady 8 kousku.Ty vyválíme naplníme libovolnou nádivkou(já dala tvaroh a na něj rybíz).Tentokrát ale nerolujeme do závinu ale přeložíme a poté ještě jednou.Potřeme vajíčkem a dáme péci na 200 stupňů až štrůdl zezlátne.
Těsto se chová jako listové takže opravdu krásně lískuje.
Mezitím si připravíme těsto.Propracujeme jej rukama.Rozdělíme na 2 poloviny.Každou půlku pomažeme jíškou, srolujeme jako závin.Necháme chvíli odpočívat.Poté z každého závinu ukrojíme 4 kousky takže budeme mít dohromady 8 kousku.Ty vyválíme naplníme libovolnou nádivkou(já dala tvaroh a na něj rybíz).Tentokrát ale nerolujeme do závinu ale přeložíme a poté ještě jednou.Potřeme vajíčkem a dáme péci na 200 stupňů až štrůdl zezlátne.
Těsto se chová jako listové takže opravdu krásně lískuje.

Již hotová jížka, takhle nějak by měla vypadat.

Těsto s již rozetřenou jíškou

rozdělených 8 kousků

Po rozkrojení
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

minie59
(upraveno)
28. 2. 2009, 20:32
Ani nevím, jak dlouho mám tento závin napsaný-až dnes jsem ho upekla. Potřela marmeládou a naplnila jablky. Moc nám chutnal.


nahlásit

ovecka17
(upraveno)
12. 3. 2009, 13:06
@minie59
jsem, ráda, že se povedl

nahlásit