(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Dalamánky
Potřebné ingredience
10dkg tvrdého (já dávám ale čerstvý nebo starší) chleba, 10dkg hladké mouky, 10dkg žitné mouky, kapka oleje, 2,5dkg droždí, trošička cukru, sůl, 200ml vody..... semínka na posypání - sezam, vločky, kním......
Postup přípravy
Ručně:
Chleba dáme do části vody namočit, pomačkáme a necháme nabobtnat. Ze zbytku vody, trošičky cukru a droždí uděláme kvásek. Přidáme do chleba, přidáme kapku oleje, mouky a kmín (drcený) a uděláme těsto. Ne příliš tuhé !!! Necháme kynout na teplém místě hodinu. Tvoříme bochánky a nebo jako já pletýnky, dáme na plech, potřeme slanou vodou a posypeme semínky, nemusí být. Pečeme chvilku na nejvíc a potom ubereme na 180°C. Jakmile vytáhneme hotové z trouby, potřeme opět slanou vodou.
V DP:
Do pekárny dáme vodu, rozdrolíme a promneme v ní chleba, dáme kapku oleje, nasypeme mouky, sůl, trošičku cukru, kmín (drcený), dáme droždí a dáme program TĚSTO. Až pekárna pípne konec, vyndáme těsto a tvoříme bochánky nebo jako já pletýnky, dáme na plech, potřeme slanou vodou, posypeme semínky ( nemusí být) a dáme péct na nejvyšší teplotu a po chvilce ubereme na 180°C. Po upečení opět potřeme slanou vodou.
Chleba dáme do části vody namočit, pomačkáme a necháme nabobtnat. Ze zbytku vody, trošičky cukru a droždí uděláme kvásek. Přidáme do chleba, přidáme kapku oleje, mouky a kmín (drcený) a uděláme těsto. Ne příliš tuhé !!! Necháme kynout na teplém místě hodinu. Tvoříme bochánky a nebo jako já pletýnky, dáme na plech, potřeme slanou vodou a posypeme semínky, nemusí být. Pečeme chvilku na nejvíc a potom ubereme na 180°C. Jakmile vytáhneme hotové z trouby, potřeme opět slanou vodou.
V DP:
Do pekárny dáme vodu, rozdrolíme a promneme v ní chleba, dáme kapku oleje, nasypeme mouky, sůl, trošičku cukru, kmín (drcený), dáme droždí a dáme program TĚSTO. Až pekárna pípne konec, vyndáme těsto a tvoříme bochánky nebo jako já pletýnky, dáme na plech, potřeme slanou vodou, posypeme semínky ( nemusí být) a dáme péct na nejvyšší teplotu a po chvilce ubereme na 180°C. Po upečení opět potřeme slanou vodou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
anaba
(upraveno)
2. 6. 2012, 20:01
Dalamánky jsou moc dobré musela jsem sice přidat ještě trochu mouky,ale jinak krásně nakynuly a chuťově luxusní