Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept

SNĚHULÁK K SEŽRÁNÍ :-)))

0.0
SNĚHULÁK K SEŽRÁNÍ :-)))

Potřebné ingredience

1 celý řapíkatý celer *** Hrst sekané celerové natě nebo petrželky ***
2 balíčky Lučiny nebo jiného krémového sýra (potřebujeme 200-250g) ***
2 PL bílého jogurtu nebo kysané smetany ***
Sůl, pepř ***
Mrkev a další sezóní zelenina, (na zdobení), případně různá semínka ***
Orestovaný toustový chléb

Postup přípravy

Patřím k těm, kdo nesnáší celer. Při práci na kuchařce jsem se téhle kapitoly doslova bála... a tak jsem na to šla pozvolna, přes celer řapíkatý, pomazánky a jiné způdoby, jak celer "schovat". Asi se to povedlo, protože talíře jsme po focení skoro vylízali a já pomáhala.... zatímco celer jako takový pořád ještě nemusím (i přes ty všecky úžasné účinky, o nichž jsem se tam rozepsala. Já vím, jsem ostuda.... ale ne tak velká, když ho do sebe umím dostat "zamaskovaný" :-))))

Jak na toho sněhuláka? Snadno a tak můžeme zapojit i ratolesti. Pokud naši malí kuchtíci už umí krájet, zvládnou celého sněhuláka sami. Těm menším trošku pomůžeme. Z omytých celerových stonků odřízneme listy. U několika ponecháme stonek 10-15 cm dlouhý (na každého sněhuláka jeden – na koště) a odložíme stranou. Zbytek nadrobno nakrájíme.

Do misky dáme Lučinu a „naředíme“ ji jogurtem. Vmícháme celer a sekané bylinky a dochutíme solí, příp. špetičkou pepře (pro děti opatrně! ). A i kdyby ne dosud, tohle zvládnou i ti nejmenší – postavit sněhuláka. Na talíři ho vytvarujeme z hromádek pomazánky. Koště mu vyrobíme z odloženého řapíku a lístků. Sněhuláka dozdobíme zeleninou, lístky salátů a semínky. Podáváme s opečeným toustovým pečivem.

Variantně je možné připravit celerovou omáčku. Je báječná například „do brambory“ nebo jako přeliv na saláty. Lze na ni použít i celer kořenový, ale mladý a důkladně oloupaný. Nadrobno ho nakrouháme a smícháme s jogurtem, rozmačkaným česnekem a sekanými bylinkami. Přichutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku necháme v lednici alespoň 15 minut odpočívat – mezitím si např. uvaříme nebo upečeme brambory.

I tyhle receptíky jsou ze Zdravého šílenství (o této hravé kuchařce z ovoce a zeleniny, na níž jsem se podílela, píšu už dříve a pár stránek "na ochutnávku" vložím do albíčka :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jitule64 5. 5. 2007, 7:33
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Kraaaaaaaaasa! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
artep 5. 5. 2007, 17:54
@Jitule64 (X) ale hlavně je to moc dobré :-) (což jsem jako zapřísáhlý "anticelerista" zjistila s překvapením :-D )
artep 5. 5. 2007, 1:15
tip na tvarovou obměnu odpovídající ročnímu období (a patřičné bylinky jsou teď zrovna zjara nejlepší (F) ): koťátko : tělo a hlava z pomazánky, ocásek a nohy řapíkatý celer, kousky zeleniny čumáček, oči, uši a pažitka fousky. kačenka / husa: tělo, krk a hlava pomazánková, zobáček mrkvový, křidýlko list salátu, nožky celer nebo může sedět "v trávě" (salátu), na "vodě" apod. ježek albín: kopeček pomazánky a v něm napíchané tyčky ze zeleniny, bylinek apod., plus žumáčk a oči. Kolem může být "tráva" (salát) Příležitostně nafotím, i když amatérštěji, než se to pojala do knížky sestra ;-) dalším nápadům se meze nekladou (L), naopak.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie