(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Lehký hruško-housenkový dortík
Postup přípravy
Tento dortík je opravdu velmi chutný i v letním parnu....Je lehký jak pírko. Hrušky v kombinaci s tvarohem a mátovými lístky jsou super. Určitě vyzkoušejte. Tento recept jsem objevila v receptech dr.Oetkera. Housen-ky opravdu sklízí úspěch.
Postup:
TĚSTO: 170g hladké mouky, 1 KL prášku do pečiva, 75g moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr, 1 vejce,
100g měkkého másla nebo margarínu (používám Heru), trocha nastrouhané citrónové kůry,
špetka soli
NÁPLŇ: 500g měkkého tvarohu (zelený ve vaničce), 2-3 PL moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr, 4 žloutky,
sníh ze 4 bílků, 1 PL Solamylu (brambor. škrob), trocha nastrouhané citrónové kůry
OVOCNÁ NÁPLŇ: 3-4 oloupané, na plátky nakrájené (měkčí) hrušky, 500 ml hruškového nektaru, 2 pytlíč-
ky čirého Dort-želé (Dr.Oetker), 4-5 PL moučkového cukru
NA OZDOBENÍ: 250 ml smetany ke šlehání, 1 pytlíček skořicového cukru, 1 Smeta-fix (Dr.Oetker), několik
lístků máty, 1 tmavá čokoládová poleva (Dr.Oetker), strouhaný kokos
Těsto vypracujeme z uvedených ingrediencí, po té ho dáme asi na 1h do lednice. Mezitím si vymažeme a strouhankou vysypeme dortovou formu (průměr 26 cm). Z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát a pomocí válečku ho přenesene do dortové formy. Těsto vymačkáme asi 1 cm pod okraj formy.
Pro přípravu náplně smícháme tvaroh, moučkový i vanilínový cukr, žloutky, solamyl a citrónovou kůru. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohu. Náplň vylijeme na těsto, uhladíme a dáme péci do předehřáté trouby. (elektrická trouba: 170-180°C, 55-60 minut) Po upečeí necháme korpus vychlad-nout. Po té ho uvolníme z formy, okraje obložíme pečícím papírem a opět upevníme do formy.
Pokud máme hrušky tvrdší, necháme je krátce povařit v hruškovém nektaru. Po té je vyndáme z nektaru, necháme odkapat a poklademe jimi povrch dortu. Do nektaru přidáme Dort-želé a moučkový cukr. Podle návodu připravíme želé. Ještě teplým želé zalijeme hrušky a po té dort odložíme na 2 hodiny do lednice.
Vychladlý dort vyjmeme z formy. Smetanu ušleháme do tuha (přidáme Smeta-fix), potřeme jí boky dortu (nemusíme jí dávat moc, musí nám ještě zůstat na housenky) a namazané boky pak ,,obsypeme" strou-haným kokosem. Do zbytku smetany vmícháme skořicový cukr a pomocí pistole nastříkáme na dort 5 - 6 housenek.....záleží na vás, jak si je nastříkáte.
Očička, pusinky a tykadla housenek si můžete vytvořit během chlazení dortu. Čokoládovou polevu si připravíte dle návodu, odstřihnete malinký růžek a podle fantazie nastříkáte očka atd. na pečicí papír. Po ztvrdnutí odlepte a ozdobte housenky. Před servírováním můžete ještě dortík ozdobit mátovými lístky. Přeji dobré chutnání :)))
Podle mého názoru můžete použít i jiné ovoce, ale hrušky s mátou jsou opravdu delikátní.....
Postup:
TĚSTO: 170g hladké mouky, 1 KL prášku do pečiva, 75g moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr, 1 vejce,
100g měkkého másla nebo margarínu (používám Heru), trocha nastrouhané citrónové kůry,
špetka soli
NÁPLŇ: 500g měkkého tvarohu (zelený ve vaničce), 2-3 PL moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr, 4 žloutky,
sníh ze 4 bílků, 1 PL Solamylu (brambor. škrob), trocha nastrouhané citrónové kůry
OVOCNÁ NÁPLŇ: 3-4 oloupané, na plátky nakrájené (měkčí) hrušky, 500 ml hruškového nektaru, 2 pytlíč-
ky čirého Dort-želé (Dr.Oetker), 4-5 PL moučkového cukru
NA OZDOBENÍ: 250 ml smetany ke šlehání, 1 pytlíček skořicového cukru, 1 Smeta-fix (Dr.Oetker), několik
lístků máty, 1 tmavá čokoládová poleva (Dr.Oetker), strouhaný kokos
Těsto vypracujeme z uvedených ingrediencí, po té ho dáme asi na 1h do lednice. Mezitím si vymažeme a strouhankou vysypeme dortovou formu (průměr 26 cm). Z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát a pomocí válečku ho přenesene do dortové formy. Těsto vymačkáme asi 1 cm pod okraj formy.
Pro přípravu náplně smícháme tvaroh, moučkový i vanilínový cukr, žloutky, solamyl a citrónovou kůru. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohu. Náplň vylijeme na těsto, uhladíme a dáme péci do předehřáté trouby. (elektrická trouba: 170-180°C, 55-60 minut) Po upečeí necháme korpus vychlad-nout. Po té ho uvolníme z formy, okraje obložíme pečícím papírem a opět upevníme do formy.
Pokud máme hrušky tvrdší, necháme je krátce povařit v hruškovém nektaru. Po té je vyndáme z nektaru, necháme odkapat a poklademe jimi povrch dortu. Do nektaru přidáme Dort-želé a moučkový cukr. Podle návodu připravíme želé. Ještě teplým želé zalijeme hrušky a po té dort odložíme na 2 hodiny do lednice.
Vychladlý dort vyjmeme z formy. Smetanu ušleháme do tuha (přidáme Smeta-fix), potřeme jí boky dortu (nemusíme jí dávat moc, musí nám ještě zůstat na housenky) a namazané boky pak ,,obsypeme" strou-haným kokosem. Do zbytku smetany vmícháme skořicový cukr a pomocí pistole nastříkáme na dort 5 - 6 housenek.....záleží na vás, jak si je nastříkáte.
Očička, pusinky a tykadla housenek si můžete vytvořit během chlazení dortu. Čokoládovou polevu si připravíte dle návodu, odstřihnete malinký růžek a podle fantazie nastříkáte očka atd. na pečicí papír. Po ztvrdnutí odlepte a ozdobte housenky. Před servírováním můžete ještě dortík ozdobit mátovými lístky. Přeji dobré chutnání :)))
Podle mého názoru můžete použít i jiné ovoce, ale hrušky s mátou jsou opravdu delikátní.....
housenky na pochodu...
a to je ten narozeninový...o housenku méně
KUK...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Juchanka
(upraveno)
25. 6. 2008, 15:31
super nápad s těmi housenkami
beruškaveruška
(upraveno)
25. 6. 2008, 15:27
hruškový nektar to myslíte 100% džus díky za radu
marbulín
(upraveno)
26. 6. 2008, 8:56
@beruškaveruška
ano..nektar nebo džus (to je jedno). 30 % by měla tvořit hrušková dřeň
beruškaveruška
(upraveno)
25. 6. 2008, 15:22
děkuji velice za recept dort máte nádherný
marbulín
(upraveno)
24. 6. 2008, 20:05
Receptík dodám během zítřka.....bohužel teď nemám moc času...ale určitě ho sem šoupnu a podělím se s vámi
nula
(upraveno)
24. 6. 2008, 14:08
Vypadá mňamózně , už se těším na recept
Nikra
(upraveno)
23. 6. 2008, 14:10
Vtipný a určitě strašně dobrý dortík
mmatuli
(upraveno)
23. 6. 2008, 10:39
Tak to je super!!!!
lejča
(upraveno)
23. 6. 2008, 8:05
krásný..taky se chystám na dortík...ovšem letní,žádné pečení tchýně má dneska svátek,tak něco dobrého na zub
Dočka
(upraveno)
23. 6. 2008, 8:02
janina74
(upraveno)
22. 6. 2008, 23:50
skvělý nápad dortík vypadá mňamózně
Zrušený účet
(upraveno)
22. 6. 2008, 22:37
Vypadá báječně.
marbulín
(upraveno)
22. 6. 2008, 22:24
No já jsem dnes byla zalezlá doma a pekla jsem,ale venku bylo stejně hrozné dusno..... Ale děkuji za pochvalu
Init
(upraveno)
22. 6. 2008, 22:23
Teda, hned jsem na něj dostala chuť, vypadá hrozně lákavě
rybickarybka
(upraveno)
22. 6. 2008, 22:22
Perfektní nápad! Už se budu opakovat, ale dnes se tady dortíky doslova rojí! A to bylo o víkendu takové horko a všichni jste pekli! Krásné!