(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Dortík srdce
Potřebné ingredience
Korpus: 7 vajec, 200g+ 2PL krystalového cukru, 160g polohrubé mouky, 40g mletých ořechů, 2PL kakaa, 7 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Krém šlehaný nad párou - 2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr, 250g másla,cukr moučka, 50g modré lukany (nebo másla), rum;)
Bílkový krém - krásně bílý - 2 bílky, 90g cukru krupice, 250g másla, 50g práškového cukru (tohle je množství na poloviční dávku)
Modelovací čokoláda: Bílá - 100g bílé čokolády orion, 1lžíce kukuřičného sirupu; Hořká- 100g hořké čokolády figaro 49g kukuřičného sirupu
Postup přípravy
Pekla jsem ve formě o vel. 24cm
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme (ručně) do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že je upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°(s ventilátorem), cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Krém šlehaný nad párou od cukrářky:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta. Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme., nechat odstát,občas zamíchat.
1/2modré LUKANY (já použila máslo) +rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý.
Bílkový krém: trvanlivý, jemný, bílý!! - Ideální na léto
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Ideální krém na zdobení krémových dortů, nebo díky trvanlivosti na plnění vánočního cukroví.
Ozdoby:
Modelovací čokoláda: rozlámanou čokoládu rozpustit ve vodní lázni (ne vařit). Počkat až se bude voda vařit,pak vypnout vařič a postavit do něj menší hrnec s rozlámanou čokoládou, míchat do rozpuštění. Pak sundat z lazně a ještě chvilku míchat, aby trochu zchladla. Přidat sirup a míchat až se vše krásně spojí a začne se odlepovat od stěn. Dát na potrav.folii schladnout, zabalit a dát na 2h do ledničky. Když se vyndá z ledničky je tuhá,nechat v pokojové teplotě cca 30min,pak stačí prohníst po kouskách v ruce,aby měla konzistenci plasteliny. Já si pomáhám mikrovlnkou, nechám 1x otočit talíř, vytáhnu a nemusím nic dlouho hníst :-) Z bílé čokolády to chce víc trpělivosti, nejdříve to vypadá,že se bude drolit,ale je třeba vydržet a pořád hníst (odkapával mi mezi prstama tuk),pak si dala říct :-)
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme (ručně) do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že je upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°(s ventilátorem), cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Krém šlehaný nad párou od cukrářky:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta. Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme., nechat odstát,občas zamíchat.
1/2modré LUKANY (já použila máslo) +rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý.
Bílkový krém: trvanlivý, jemný, bílý!! - Ideální na léto
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Ideální krém na zdobení krémových dortů, nebo díky trvanlivosti na plnění vánočního cukroví.
Ozdoby:
Modelovací čokoláda: rozlámanou čokoládu rozpustit ve vodní lázni (ne vařit). Počkat až se bude voda vařit,pak vypnout vařič a postavit do něj menší hrnec s rozlámanou čokoládou, míchat do rozpuštění. Pak sundat z lazně a ještě chvilku míchat, aby trochu zchladla. Přidat sirup a míchat až se vše krásně spojí a začne se odlepovat od stěn. Dát na potrav.folii schladnout, zabalit a dát na 2h do ledničky. Když se vyndá z ledničky je tuhá,nechat v pokojové teplotě cca 30min,pak stačí prohníst po kouskách v ruce,aby měla konzistenci plasteliny. Já si pomáhám mikrovlnkou, nechám 1x otočit talíř, vytáhnu a nemusím nic dlouho hníst :-) Z bílé čokolády to chce víc trpělivosti, nejdříve to vypadá,že se bude drolit,ale je třeba vydržet a pořád hníst (odkapával mi mezi prstama tuk),pak si dala říct :-)
růže
z boku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Init
(upraveno)
15. 6. 2008, 11:40
Pavli, to je moc krásný dort, jste ohromně šikovná
pavlis
(upraveno)
15. 6. 2008, 19:34
@Init
děkuji moc, snažím se zlepšovat Třeba někdy dosáhnu k takovým, co tu některé s dortama předvádějí, někdy až oči přecházejí
Willow M
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:15
To je "boží" !!! Moc se Vám to povedlo....
pavlis
(upraveno)
15. 6. 2008, 8:35
@Willow M
díky moc za pochvalu
nula
(upraveno)
14. 6. 2008, 16:45
Teda ten je nádherný , jste šikulka
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:57
@nula
díky moc
onasi
(upraveno)
14. 6. 2008, 7:55
Pavli, je nádherný!!!! máte ho krásně rovný, přesně vypracovaný, čistá práce!!!Myslím, že oslavenec za svých 85 let moc takhle krásných dortů nedostal!!!
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:17
@onasi
díky moc. Už z dortu moc nezbylo Prababička byla nadšená, ani ho rozkrojit nechtěla. Prý přece si nebudu řezat do srdce Jinak všem moc chutnal, tak to je asi ta největší odměna
Kocinka
(upraveno)
14. 6. 2008, 0:19
Je opravdu krásný.Čistá práce.
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:15
@Kocinka
Díky, vždycky moc potěší, když se líbí. To už ani ty záda nebolí,když se s tím pár hodin pachtím
Nikra
(upraveno)
13. 6. 2008, 23:13
Moc krásné srdíčko
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:13
@Nikra
díky moc za pochvalu
alfleila
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:20
Tééda Pavlo, ten je úžasný Moc se mi líbí kombinace černo-bílých dortů a ten Váš opravdu nemá chybu! Jste moc šikovná
pavlis
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:36
@alfleila
Děkuji moc za pochvalu. Pořád se ještě učím
alfleila
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:41
@pavlis
Člověk se učí celý život, ale vy se učíte opravdu dobře . Máte lákavé a inspirativní recepty! Jen tak dál
pavlis
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:49
@alfleila
Díky , moje mamka nepekla,tak jsem si řekla,že až budu velká tak se to naučím , takže jsem vloni začínala stylem pokus omyl . Ale už je to mnohem lepší
akr
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:12
krásné srdce a moc hezky nazdobené také jsem už dělala s modelovací čokoládou a dobře se s ní dělalo
pavlis
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:31
@akr
Díky moc za pochvalu, nejdřív jsem chtěla nějakou rychlovku, ale nakonec jsem udělala klasiku