(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Dortík srdce
![Dortík srdce](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/080613/21/j20314.jpg)
Potřebné ingredience
Korpus: 7 vajec, 200g+ 2PL krystalového cukru, 160g polohrubé mouky, 40g mletých ořechů, 2PL kakaa, 7 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Krém šlehaný nad párou - 2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr, 250g másla,cukr moučka, 50g modré lukany (nebo másla), rum;)
Bílkový krém - krásně bílý - 2 bílky, 90g cukru krupice, 250g másla, 50g práškového cukru (tohle je množství na poloviční dávku)
Modelovací čokoláda: Bílá - 100g bílé čokolády orion, 1lžíce kukuřičného sirupu; Hořká- 100g hořké čokolády figaro 49g kukuřičného sirupu
Postup přípravy
Pekla jsem ve formě o vel. 24cm
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme (ručně) do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že je upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°(s ventilátorem), cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Krém šlehaný nad párou od cukrářky:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta. Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme., nechat odstát,občas zamíchat.
1/2modré LUKANY (já použila máslo) +rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý.
Bílkový krém: trvanlivý, jemný, bílý!! - Ideální na léto
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Ideální krém na zdobení krémových dortů, nebo díky trvanlivosti na plnění vánočního cukroví.
Ozdoby:
Modelovací čokoláda: rozlámanou čokoládu rozpustit ve vodní lázni (ne vařit). Počkat až se bude voda vařit,pak vypnout vařič a postavit do něj menší hrnec s rozlámanou čokoládou, míchat do rozpuštění. Pak sundat z lazně a ještě chvilku míchat, aby trochu zchladla. Přidat sirup a míchat až se vše krásně spojí a začne se odlepovat od stěn. Dát na potrav.folii schladnout, zabalit a dát na 2h do ledničky. Když se vyndá z ledničky je tuhá,nechat v pokojové teplotě cca 30min,pak stačí prohníst po kouskách v ruce,aby měla konzistenci plasteliny. Já si pomáhám mikrovlnkou, nechám 1x otočit talíř, vytáhnu a nemusím nic dlouho hníst :-) Z bílé čokolády to chce víc trpělivosti, nejdříve to vypadá,že se bude drolit,ale je třeba vydržet a pořád hníst (odkapával mi mezi prstama tuk),pak si dala říct :-)
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme (ručně) do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že je upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°(s ventilátorem), cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Krém šlehaný nad párou od cukrářky:2celá vejce,15dkg krystalu,1van.cukr-vše šleháme nad párou do husta. Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme., nechat odstát,občas zamíchat.
1/2modré LUKANY (já použila máslo) +rum dle chuti-rozpustit
1máslo-cukr moučka dle chuti -změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny - poté přimícháme zčásti vychladlou hmotu - po částech - nakonec vlijeme rozpuštěnou Lukanu s rumem -nechat ztuhnout v ledničce. Je fakt dobrý.
Bílkový krém: trvanlivý, jemný, bílý!! - Ideální na léto
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout.
Poté zašleháme do másla vyšlehaného s pr. cukrem.
Ideální krém na zdobení krémových dortů, nebo díky trvanlivosti na plnění vánočního cukroví.
Ozdoby:
Modelovací čokoláda: rozlámanou čokoládu rozpustit ve vodní lázni (ne vařit). Počkat až se bude voda vařit,pak vypnout vařič a postavit do něj menší hrnec s rozlámanou čokoládou, míchat do rozpuštění. Pak sundat z lazně a ještě chvilku míchat, aby trochu zchladla. Přidat sirup a míchat až se vše krásně spojí a začne se odlepovat od stěn. Dát na potrav.folii schladnout, zabalit a dát na 2h do ledničky. Když se vyndá z ledničky je tuhá,nechat v pokojové teplotě cca 30min,pak stačí prohníst po kouskách v ruce,aby měla konzistenci plasteliny. Já si pomáhám mikrovlnkou, nechám 1x otočit talíř, vytáhnu a nemusím nic dlouho hníst :-) Z bílé čokolády to chce víc trpělivosti, nejdříve to vypadá,že se bude drolit,ale je třeba vydržet a pořád hníst (odkapával mi mezi prstama tuk),pak si dala říct :-)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/080613/21/k20712.jpg)
růže
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/080613/21/k20713.jpg)
z boku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120528/09/b108556-1338188812.jpg)
Init
(upraveno)
15. 6. 2008, 11:40
Pavli, to je moc krásný dort, jste ohromně šikovná
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
15. 6. 2008, 19:34
@Init
děkuji moc, snažím se zlepšovat
Třeba někdy dosáhnu k takovým, co tu některé s dortama předvádějí, někdy až oči přecházejí
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080419/12/b126584-1208599582.jpg)
Willow M
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:15
To je "boží" !!!
Moc se Vám to povedlo....
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
15. 6. 2008, 8:35
@Willow M
díky moc za pochvalu
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130717/15/b29639-1374068927.jpg)
nula
(upraveno)
14. 6. 2008, 16:45
Teda ten je nádherný , jste šikulka
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:57
@nula
díky moc
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090605/09/b9782-1244186773.jpg)
onasi
(upraveno)
14. 6. 2008, 7:55
Pavli, je nádherný!!!! máte ho krásně rovný, přesně vypracovaný, čistá práce!!!Myslím, že oslavenec za svých 85 let moc takhle krásných dortů nedostal!!!
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:17
@onasi
díky moc. Už z dortu moc nezbylo
Prababička byla nadšená, ani ho rozkrojit nechtěla. Prý přece si nebudu řezat do srdce
Jinak všem moc chutnal, tak to je asi ta největší odměna
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/20/b28087-1191608294.jpg)
Kocinka
(upraveno)
14. 6. 2008, 0:19
Je opravdu krásný.Čistá práce.
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:15
@Kocinka
Díky, vždycky moc potěší, když se líbí. To už ani ty záda nebolí,když se s tím pár hodin pachtím
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
Nikra
(upraveno)
13. 6. 2008, 23:13
Moc krásné srdíčko
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2008, 19:13
@Nikra
díky moc za pochvalu
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090818/21/b125582-1250624916.jpg)
alfleila
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:20
Tééda Pavlo, ten je úžasný
Moc se mi líbí kombinace černo-bílých dortů a ten Váš opravdu nemá chybu! Jste moc šikovná
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:36
@alfleila
Děkuji moc za pochvalu. Pořád se ještě učím
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090818/21/b125582-1250624916.jpg)
alfleila
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:41
@pavlis
Člověk se učí celý život, ale vy se učíte opravdu dobře
. Máte lákavé a inspirativní recepty! Jen tak dál
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:49
@alfleila
Díky
, moje mamka nepekla,tak jsem si řekla,že až budu velká tak se to naučím
, takže jsem vloni začínala stylem pokus omyl
. Ale už je to mnohem lepší
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
akr
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:12
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140924/08/b12611-1411540153.jpg)
pavlis
(upraveno)
13. 6. 2008, 22:31
@akr
Díky moc za pochvalu, nejdřív jsem chtěla nějakou rychlovku, ale nakonec jsem udělala klasiku
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)