(recept
si oblíbilo 55 návštěvníků)
MAKOVKY
Potřebné ingredience
175 ml mléka, 1 žloutek (bílek na potření), 10 polévkových lžic oleje, špetka soli, 65 g cukru, vanilkový cukr, pár kapek citr. šťávy, 400 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí
Postup přípravy
Těsto po vykynutí rozdělit na 12 kousků, vytvarovat válečky, ohnout do rohlíčků. Na plechu jsem nechala kynout dost dlouho, snad 3/4 hodiny, potřela zbylým bílkem, posypala mákem a pekla při 180 stupních 15-20 minut (první plech 19 minut a druhý 15 minut, tak si vyberte ).
DOPORUČENÍ: Jakmile dáte nahřívat troubu, vložte do trouby na dno kastrolek s vodou, jako při pečení chleba. Pro kynute testo je lepsi, kdyz se pece ve vlhkem prostredi, v troube nasycené párou.
PS:
Příště už jen dvojitou dávku!
http://rybi-cka.blog.cz/0806/makovky
DOPORUČENÍ: Jakmile dáte nahřívat troubu, vložte do trouby na dno kastrolek s vodou, jako při pečení chleba. Pro kynute testo je lepsi, kdyz se pece ve vlhkem prostredi, v troube nasycené párou.
PS:
Příště už jen dvojitou dávku!
http://rybi-cka.blog.cz/0806/makovky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Yasmin
(upraveno)
7. 9. 2010, 13:31
Marcelko, naprosto famózní loupáčky recept ukládám a už jiné nepeču. Syn je miluje, a až je ochutná, určitě nebude chtít jiné Jen cukru jsem dala asi 100gr, jsme holt na sladší Lucie
Pekyska
(upraveno)
7. 5. 2009, 12:23
vypadají výborně, určitě je vyzkouším. Díky
madlin
(upraveno)
1. 3. 2009, 12:34
Milá Marcelko.Od pátku mám svou první pekárnu. Chtěla jsem poprve vyzkoušet něco mnou vyrobeného...Ne jen nasypat směs a vodu.Hledala jsem a vaše makovky mě moc zaujaly. Před chvíli jsem dopekla a už skoro nejsou, ještě teplé zmizely z mísy. Jsou neuvěřitelně výborné!!!!! Mnohem lepší než kupované Opravdu VYNIKAJÍCÍ Sama jsem překvapená, jak se mi povedly. Moc a moc díky za suprový, rychlý a nenáročný receptík. Opravdu, k poděkování se přidává i celá moje rodina...Hanka P.S. Příště rozhodně dělám z dvojité dávky
rybickarybka
(upraveno)
6. 3. 2009, 23:44
@madlin
To jsem ráda, slýchám na recept i negativní zkušenosti... Někomu se povedou moc, někomu ani ne. Díky za pozitivní komentář!
Hupcza
(upraveno)
28. 1. 2009, 20:12
opět výýýýýýýýýborné stavila se mamka ...nejdřív, že nechce, že už jedla ...nakonec jich pár spráskla a odjížděla s pytlíčkem na snídani
bukos
(upraveno)
19. 11. 2008, 17:44
Tak jsem dnes dělala ke ...sypala jsem skořicovým cukrem a mandličkama. Těsto moc nenakynulo v pekárně, ale na plechu se vše dohnalo, dávala jsem 1/3kostky droždí čersvého a je to asi lepší než sušené....jsou krásně nadýchané Moc děkuju za recept...ukládám do oblíbených
Hanka.B.
(upraveno)
19. 9. 2008, 16:41
Dneska jsem je dělala - první plech jsem spálila , druhý se vyvedl - to už jsem si dala pozor... Takže příště peču na menší teplotu!! Jinak naše Terka tyhle rohlíky /kupované/ miluje, tak jsem jí chtěla udělat radost, ale nestalo se. Jsou o dost tužší a taky suché Nedělám někde chybu?? Dělala jsem to přesně podle návodu, tak nevím. No, zkusím je ještě jednou a uvidím.
rybickarybka
(upraveno)
20. 9. 2008, 16:26
@Hanka.B.
Řekla bych, že jsme je take nikdy takove jako z obchodu neměli. Je třeba vzit do uvahy, ze v pekarnach se pouzivaji ruzne pripravky pro udrzeni krehkosti ci jak se to jmenuje. Mozna je treba nechat dele kynout, nebo melo testo na kynuti nizsi teplotu - nemyslim jen testo, ale pak i rohlicky na plechu je treba zakryt uterkou, aby na ne nesel pruvan - staci, aby se kolem plechu hemzila spousta lidi, ktera dela pruvan. Kynute testo by melo odpocivat v klidu. Ta teplota v troube mohla pecivo take prilis vysusovat. Proste zkuste dat do trouby na dno kastrulek s vodou, kynutemu testu dela "dpbre" kdyz se pece ve vlhkem prostredi... podivam se do textu, kdyztak to tam dopisu. Ta vlhkost muze byt taky hodne dulezita. Drzim palce na priste!
Hanka.B.
(upraveno)
9. 10. 2008, 11:13
@rybickarybka
Marcel, díky za rady, zkoušela jsem je ještě 2x, ale prostě u nás nemají úspěch - škoda, protože není nad domácí pečivo. Takže bohužel musíme na Makovky jezdit do Hypernovy
Andilek.Niki
(upraveno)
15. 8. 2008, 13:00
Včera jsem zkoušela, jsou úúúúúžasnééééé Moc děkuji za recept! Mají jen jedno mínus - nejde jim odolat, má dieta je v troskách , ale stejně příště napeču z dvojité dávky
Michaela.Z
(upraveno)
19. 7. 2008, 21:47
poprvé jsem si nechala vykynout těsto v pekárně, a nevím, kde udělali soudruzi chybu, ale vůbec mi těsto nenakynulo zřejmě málo droždí - asi je lžička a lžička. Snad to příště dopadne lépe - pro snídani holt skočíme do Alberta
rybickarybka
(upraveno)
19. 7. 2008, 22:14
@Michaela.Z
Už jsem se setkala i s drozdim starym, ktere proste nemelo tu schopnost testo unest... nenakynulo. Jestli se to ani nehnulo, tak to bylo drozdim. Ale pozor, testa je relativne malo, zdaleka ne plna nadoba pekarny.
Michaela.Z
(upraveno)
19. 7. 2008, 22:21
@rybickarybka
Marcel, já droždí koupila nový, sušený, trvanlivost má dost dlouhou dala jsem tam zarovnanou kávovou lžičku. Chuťově je těsto dobré, ale prostě nevykynulo Zkusím to znovu za pár dnů, až vychladne "pocit", že jsem nešika
rybickarybka
(upraveno)
19. 7. 2008, 22:51
@Michaela.Z
Tak dej priste klidne 1,5 lzicky drozdi, to bude taky v pohode. Ja sice daval 1,5 lzicky az na 500-600g mouky, ale bude to fajn, to jeste takovy velky rozdil neni.
Lucyl
(upraveno)
8. 7. 2008, 19:15
Mňam mňam jsou výborné ke tak i samotné díky za recept a s tou dvojitou dávkou máte naprostou pravdu
ivka71
(upraveno)
5. 7. 2008, 12:15
Dobrý den,Marcelko včera jsem zkoušela vaše Makovky musím pochválit byli děkuji za dobrý recept a nápad byla jsem rodinkou pochválená i od soudedky která byla u mě na vás Iveta
rybickarybka
(upraveno)
5. 7. 2008, 13:46
@ivka71
Jé, my je měli včera tady a motali sme s detma ruzne tvary... sneky, kolecka, rohlicky, pletynku... ani jsem je uz nefotila, byli strasne sisate...