(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Oplatková roláda
Potřebné ingredience
1.těsto
5 vajec
15 dkg ml.cukru
13 dkg polohrubé mouky
2.těsto
5 vajec
15 dkg ml.cukru
10 dkg pol.mouky
3 dkg kakaa
Karamelová náplň:
1 litr mléka
50 dkg cukr krystal
8 lžic polohrubé mouky
50 dkg másla
dortové oplatky obdelníkové
čokoládová poleva
Postup přípravy
Těsta.vajíčka vyšlehat do husté pěny s ml.cukrem,pak opatrně vmíchat pol.mouky,péct na vymaštěném papíře asi na 175 st el.trouba do růžova,kakaové stejný postup.
Po vychladnutí korpusů rozkrájet na 1 cm pásky na šířku plechu.
Karamelová náplň.
Cukr upálit na karamel,zalét 700ml mléka a míchat do rozpuštění karamelu.V 300ml mléka rozmíchat pol.mouku a v karamelovém mléku uvaříme za stálého míchání hustou kaši,do kaše teplé postupně vmícháme máslo,Nádobu s karamelovou náplní dáme do vodní horké lázně aby náplň nevychladla.
Šachovnice s karamelovou náplní v oplatce:
Oplatku potřeme teplou karamelovou náplní a na kraj uložíme 1 žlutý pás potřeme boky pásu náplní položíme tmavý pás opět potřeme pásy náplní a přiložíme dalšími pásy na horu vznikne tvar šachovnice,opět potřeme náplní,oplatek zavineme a pokládáme složenou stranou dolů.Nakonec postříkáme čokoládovou polevou.Když je náplň opravdu teplá oplatek krásně změkne a jde krásně točit,vůbec se to nelámalo,z této dávky mi vyšlo 10 rolád.Nakonec dáme ztuhnout a po zatuhnutí krájíme vlnkovým nožem na kousky.
Po vychladnutí korpusů rozkrájet na 1 cm pásky na šířku plechu.
Karamelová náplň.
Cukr upálit na karamel,zalét 700ml mléka a míchat do rozpuštění karamelu.V 300ml mléka rozmíchat pol.mouku a v karamelovém mléku uvaříme za stálého míchání hustou kaši,do kaše teplé postupně vmícháme máslo,Nádobu s karamelovou náplní dáme do vodní horké lázně aby náplň nevychladla.
Šachovnice s karamelovou náplní v oplatce:
Oplatku potřeme teplou karamelovou náplní a na kraj uložíme 1 žlutý pás potřeme boky pásu náplní položíme tmavý pás opět potřeme pásy náplní a přiložíme dalšími pásy na horu vznikne tvar šachovnice,opět potřeme náplní,oplatek zavineme a pokládáme složenou stranou dolů.Nakonec postříkáme čokoládovou polevou.Když je náplň opravdu teplá oplatek krásně změkne a jde krásně točit,vůbec se to nelámalo,z této dávky mi vyšlo 10 rolád.Nakonec dáme ztuhnout a po zatuhnutí krájíme vlnkovým nožem na kousky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
backa
(upraveno)
17. 6. 2008, 14:33
To je perfektní nápad zůstane pak ten oplatek pořád vláčný,nebo bude mít stejnou křupavou konzistenci po zatuhnutí? Vypadá to úžasně
analeh
(upraveno)
19. 6. 2008, 17:13
@backa
omlouvám se ,že jsem neodpověděla hned,ano oplatek je krásně vláčný,doporučuji uchovávat v ledničce a krájet zoubkatým nožem.
Dočka
(upraveno)
17. 6. 2008, 14:14
můžu udělat karamel ze salka?
analeh
(upraveno)
19. 6. 2008, 17:14
@Dočka
Martino myslím,že v podstatě jo,ale ta nádivka musí být teplá,aby oplatek zvláčněl a šel smotat,tak jedině hned po uvaření plechovky ještě teplé otevřít a vmíchat.Ale tady tento karamel z cukru není složitý,šlo to dělat dobře