Tvarovový dort s hruškami a oříšky
Potřebné ingredience
Tento dortík jsem našla na www.dortyodmamy.cz je od Ariell a s jejím laskavým dovolením vám ho sem vkládám, protože je fakt úžasný a lahodný. Je přímo překopírovaný , jen fotky jsou moje.
Díky Marci za nás za všechny. :)
Těsto:
100g másla
100g hořké čokolády
6 vajec
100 cukru
175 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Krém a ozdobení:
1 hruškový kompot (850ml)
75 g nasekaných lískových oříšků
4 plátky bílé želatiny ( já použila ztužovač od Oetkera na smetanové a jogurtové krémy)
250 g měkkého tvarohu
100 g cukru
4 lžíce citronové šťávy
600 ml šlehačky
1 hruška
25 g tekuté čokoládové polevy
1 lžíce kakaa
Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Čokoládu nahrubo nastrouháme. Vejce umícháme do pěny a zašleháme do nich cukr. Promícháme mouku s práškem do pečiva a postupně po lžících je přidáme do těsta. Nakonec vmícháme čokoládu a máslo.
2. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem nebo dáme na dno pečicí papír, nalijeme do ní těsto a dáme je přibližně na 40 minut péct. Vyjmeme a necháme vychladnout.
3. Hrušky slijeme, necháme okapat a pak je nakrájíme na malé kousky. Oříšky na pánvi nasucho orestujeme a necháme je vychladnout. Namočíme želatinu. Mezitím smícháme tvaroh, cukr a 3 lžíce citronové šťávy a přidáme k nim vymačkanou želatinu, oříšky a kousky hrušek. Krém asi 30 minut chladíme ve studené vodní lázni, až začne želírovat. Smetanu ušleháme a polovinu jí přimícháme do krému. Zbývající uložíme do lednice.
4. Dortový korpus vodorovně rozřízeneme. Spodní díl potřeme krémem a přilopíme. Dort znovu upneme do dortové formy a dáme jej na 3 hodiny chladit.
5. Dort potřeme polovinou ze zbývající šlehačky. Celou hrušku zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky a hned je pokapeme zbývající citronovou šťávou, aby nezhnědly. Obložíme jimi dort a pomocí sáčku se zdobicí hubičkou jej zbývající šlehačkou nazdobíme. Pak jej polijeme polevou a posypeme kaaem.
Je moc dobrý, akorát jsem moc nepochopila práci s tou želatinou, tak jsem použila od Dr. Oetkera takový ten želatinový ztužovač nebo jak se tomu nadává.
nenakrojený
porce... mňam
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé