Klasický medovník - je super

Potřebné ingredience
Těsto: + 3 vejce, + 300g cukru krupice, + 1 Hera, + 3 lžíce tmavého medu, + 1 lžička jedlé sody, + 400g hladké mouky (00ky),
Krém: + 1 plechovka slazeného kondenz. mléka např. Salko (to vaříme v zavřené plechovce v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme vychladnout), + 300g cukru, + 300g másla, + 2 van cukry, + asi hrst sekaných ořechů
Postup přípravy
2. Předehřejeme troubu na 170 stupňů.
3. Směs v misce mícháme vařečkou asi 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatou barvu. Klidně použijte mixér (hnětoucí spirály). Vzniklé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů.
3. Na plech natáhneme pečící papír a obkreslíme na něj dortovou formu nebo talíř. Do kruhu potom rozetřeme stěrkou těsto, mělo by kružnici asi o 1 cm přesahovat. Placku pečeme dozlatova (asi 7-10min.). Totéž provedeme s ostatními.
4. Upečené placky okrájíme (podle dortové formy či talíře, který jsme použili na obkreslení kružnice). Odkrojené okraje nevyhazujeme!!!
5. Vyrobíme krémy: 1. krém - 1/3máslo a kondenz. mléko (Salko) vyšleháme. 2. krém - Zbylé 2/3 másla ušleháme s cukrem, van. cukrem a nakonec přidáme ořechy. Máslo musí být předem dost dlouhou dobu vytáhlé z lednice, aby povolilo a krém šel vyšlehat.
6. Nakonec si vyrobíme posypku: jednoduše tak, že zbylé odkrojené okraje nadrolíme prsty na jemné drobky.
7. Začneme sestavovat dort. Nožem, nebo stěrkou namažeme první plát jedním krémem, na ten dáme druhý plát a namažeme druhým krémem, tak střídavě pořád dokola. Nakonec namažeme celý dort i s boky a celý posypeme posypkou. Zabalíme třeba do fólie a dáme do chladna. Dort by měl být před podáváním odležený alespoň 24 hod.
Obměna: Když chceme změnu nebo nemáme uvařené Salko. Smícháme plechovku nevařeného Salka s 300g másla a vyšleháme v hladký krém (to trvá asi 8-10min.). Sestavujeme dort jinak stejně jako v předešlém případě, jen na všechny pláty mažeme stejný krém.

Potřebné přísady

Hera se rozpouští v míse nad kastrolem s vodou.

Po přidání a zamíchání všech ingrediencí vypadá hmota asi takhle.

Po 10 minutách míchání je hmota krásně zlatavá, lesklá a taková gumová.

Těsto dáváme do středu obkreslené kružnice na plech s pečícím papírem.

Stěrkou pěkně roztáhneme těsto ze středu po obvodu celé kružnice a ještě asi 1 cm přes okraj.

Po upečení má plát zlato-hnědou barvu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 7-10 min.

Podle dortové formy nebo talíře (podle toho co jsme předtím použili na obkreslení kruhu na peč. papír) placku okrájíme.

Okrájená placka. Pozor okraje nevyhazujeme!

Okraje sesbíráme postupně ze všech okrájených placek a dáme do misky.

Příprava prvního krému: Zavřenou plechovku Salka vaříme 2 hodiny. Po vychladnutí otevřeme a smícháme s 1/3 másla.

Šlehačem ušleháme z másla a uvař. Salka krém. (POZOR! na horko, když krém moc teče, dáme ho před potíráním dortu na chvíli do lednice nebo mrazničky)

Nameleme, nebo nasekáme ořechy.

Druhý krém: zbylé 2/3 másla ušleháme s 300g mletého cukru (když by se dal jiný, třeba krupice, krém by křupal), 2 sáčky vanilkového cukru.

Šleháme tak dlouho dokud krém není hladký. klidně 5-8 min. Nakonec vařečkou vmícháme ořechy.

Připravíme si posypku: Zbylé okraje nadrolíme prsty na jemné drobečky

Oběma krémy střídavě potíráme všechny pláty a klademe na sebe.

Nakonec namažeme i vrchní díl a boky

Postupně posypkou pokrýváme celý dort

Až je dort celý posypaný zabalíme ho do fólie a dáme uležet do lednice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



















