(recept
si oblíbilo 49 návštěvníků)
Jak na pečení chleba v troubě
Potřebné ingredience
350 ml vody (mléka), 2 lžíce octa, lžíce oleje, 2 lžičky soli, 50 g celozrnné mouky (pšeničná, špaldová, vločky,..), 150 g žitné mouky, 360 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí ( 1/4 čerstvého + lžička cukru)
2 či více lžiček drceného kmínu, hrst semínek - slunečnice, dýně, tykev, lněné semínko..
Postup přípravy
Těsto na chleba si připravím na program Klasik v pekárně (lze i na program Těsto). Před posledním kynutím (u Ety Siesty čas cca 1:40) těsto vyndám z pekárny a pobouchám ho na podložce, aby spadlo. Potom z něj vytvaruji kouli a dám kynout do cedníku, který si nejdříve vyložím čistou, lehce pomoučenou utěrkou. Nechávám kynout ještě zhruba půl hodiny až hodinu, až bochník hezky dokyne.
Vykynutý podložím rukou a opatně ho překlopím na plech. Musí se velmi opatrně, aby těsto nespadlo, jinak by se muselo nechat znovu vykynout. Na vršku ho nastřihnu nůžkami do kříže, aby nepraskl a pomašluji osoleným mlékem.
Hned vkládám do vyhřáté trouby, do které hodím pár kostek ledu, aby se rychle vytvořila pára. Spolu s chlebem vložím do trouby zároveň hrnek vroucí vody. Peču 15 min na 220°C, poté vyndám hrnek s vodou, znovu pomašluji celý bochník a pak dopékám zhruba 30-35 min na 180°C .
Pokud začne chleba hodně tmavnout, přikryji ho zvrchu alobalem. Po 30-ti minutách zkusím špejlí a pokud těsto nelepí, vyndávám.
Když je chleba upečený, měl by při poklepání na dno znít dutě.
Vykynutý podložím rukou a opatně ho překlopím na plech. Musí se velmi opatrně, aby těsto nespadlo, jinak by se muselo nechat znovu vykynout. Na vršku ho nastřihnu nůžkami do kříže, aby nepraskl a pomašluji osoleným mlékem.
Hned vkládám do vyhřáté trouby, do které hodím pár kostek ledu, aby se rychle vytvořila pára. Spolu s chlebem vložím do trouby zároveň hrnek vroucí vody. Peču 15 min na 220°C, poté vyndám hrnek s vodou, znovu pomašluji celý bochník a pak dopékám zhruba 30-35 min na 180°C .
Pokud začne chleba hodně tmavnout, přikryji ho zvrchu alobalem. Po 30-ti minutách zkusím špejlí a pokud těsto nelepí, vyndávám.
Když je chleba upečený, měl by při poklepání na dno znít dutě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jajulik
(upraveno)
3. 4. 2013, 16:44
rencabed
(upraveno)
3. 4. 2013, 16:25
Dobrý den, ještě jsem chléb v troubě nikdy nepekla. Prosím Vás ty kostky ledu mám hodit kam do trouby? A hrnek s vroucí vodou musí být z jakého materiálu, nepraskne v troubě? Děkuji.
Brucha Vecha
(upraveno)
31. 7. 2008, 20:02
Tak právě peču Váš chlebíček sice původně jsem ho chtěla péct v troubě ale nějak není času, tak zatím ho peče pekárna Ale určitě brzy zkusím i v troubě, tak jsem zvědavá, jaký bude
keltka
(upraveno)
10. 6. 2008, 19:59
táááák Zuzko,dopekla jsem chlebík a musím říct,že lepší jsem ještě nepekla jen mě trochu mrzí,že ted budu muset jen dělat tenhle váš než ten můj hrk frk do pekárny a hotovo
zuzaa
(upraveno)
10. 6. 2008, 22:30
@keltka
Supééééééér!!!!! já ho taky nedělám pořád.. akorát když vyjde čas, v pekárně je to prostě jednodušší, nemusí se nic hlídat a je to bez práce
keltka
(upraveno)
11. 6. 2008, 8:04
@zuzaa
no právě jen se to tam nafrká a dělá práci za mne a já pak můžu říct jak makám v kuchyni ale je fakt,že na tenhle z trouby nemá .i dnes ráno je vynikající no jako vždy-váš recept je zárukou úspěchu
lape
(upraveno)
10. 6. 2008, 14:09
Zuzko, má nachystané přísady na tento Váš chlebíček v pekárně a chci ho zkusit upéct v troubě, ale chci se zeptat: Dáváte to na suchý nebo vymazaný plech?
zuzaa
(upraveno)
10. 6. 2008, 22:29
@lape
Laďko, já váš vzkazík objevila až teď.. celé odpoledne jsem tu nebyla.. já dávám všechno na pečící papír.. housky, bulky, chleba.. tak doufám, že jste se s tím nějak poprala
lape
(upraveno)
12. 6. 2008, 9:25
@zuzaa
Dělám to taky tak.Chlebík byl skvělý.Dnes dělám zase.Není to první recept od Vás, který jsem vyzkoušela a zatím všechny SUPER.
Willow M
(upraveno)
3. 6. 2008, 21:53
Zuzanko, Vy jste taky dobrý živel . Stíháte všechno. Já taky peču chlepa, ale v pekárně,je to pro mě pohodlnější. Jste moc šikovná
zuzaa
(upraveno)
3. 6. 2008, 22:13
@Willow M
Díky Markétko Já ho taky většinou peču v pekárně, právě pro to, že je to rychlejší.. ale z trouby je fakt lepší, tak občas peču i v troubě
Willow M
(upraveno)
3. 6. 2008, 22:16
@zuzaa
Zuzanko, navrhuji tykání, souhlasíte?? Někdy vyzkouším péct chleba i v troubě, teda až jí uvolní dortíky...
zuzaa
(upraveno)
3. 6. 2008, 22:18
@Willow M
Jasně že jo, je to pro mě čest
Willow M
(upraveno)
3. 6. 2008, 22:21
@zuzaa
Tak super, pro mě také
mikky.h
(upraveno)
3. 6. 2008, 12:22
Dobrý den Zuzko, dnes jsem se rozhodla upéct podle Vás chleba,nechápu proč jsem měla obavy ( vždyť se jednalo o Váš recept ),dělala jsem z poloviční dávky a klasicky na lžíce ( odměřování ),výsledek je z trouby venku a popravdě nezjistím,zda chleba zní dutě,páč už skoro nenííííííííí . Děkuji za recept,pomyslný klobouk smekám a již jiný chléb péct nebudu...
zuzaa
(upraveno)
3. 6. 2008, 14:38
@mikky.h
A tady mám ještě nějaké postupy na pletení housek apod. http://zuzaa.wgz.cz/kynute-2
mikky.h
(upraveno)
3. 6. 2008, 21:33
@zuzaa
www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=514737 Zuzi,tady mám svoje... se chlubím,že???
zuzaa
(upraveno)
3. 6. 2008, 22:11
@mikky.h
Jen se chlubte, Míšo Máte tam i krásnou vánočku
mikky.h
(upraveno)
4. 6. 2008, 8:40
@zuzaa
děkuji Zuzi,tahle je fakt dobrá,zkuste ji,je od Petry ( petezuel ),nemá jedinou vadu na těstíčku a o chuti ani nemluvím..
zuzaa
(upraveno)
3. 6. 2008, 14:36
@mikky.h
Jéé, Míšo, to je super!!!!!!!!!!!! Mám radost, že se vám povedlo, já sem taky jen tak něco nedám, nebojte.. jen to, co projde tvrdou cenzurou
zdenka.maderova
(upraveno)
28. 5. 2008, 10:16
Chlebík už je vyzkoušenej a je úplně perfektní
zuzaa
(upraveno)
28. 5. 2008, 12:40
@zdenka.maderova
Díky Zdeni, mám radost, že se povedlo!
zdenka.maderova
(upraveno)
26. 5. 2008, 11:37
Tak tady ta rada mi chyběla. Musím to určitě vyzkoušet.
zuzaa
(upraveno)
26. 5. 2008, 14:27
@zdenka.maderova
Budu ráda, když vám pomůže Tak ať se povede!!
Bona1
(upraveno)
26. 5. 2008, 10:53
vypadá fakt skvěle jak dosáhnete té kůrky je to tím ledem? respektive vzniklou parou v troubě nebo tím mlékem já potírám chleba slanou vodou a nikdy!!!!!! se mi taková kůrčička nepovede.
zuzaa
(upraveno)
26. 5. 2008, 14:26
@Bona1
Evi, je to tím osoleným mlékem a dost mi peče trouba, tak jsem měla skoro polovinu doby chleba přikrytý alobalem, aby nebyl černý Pára zvyšuje vlhkost v troubě a měla by zabránit přepečení kůrky
egon e
(upraveno)
25. 5. 2008, 16:44
ach jaj ja osobne som nikdy chlieb este nepiekla ale v nasej rodine je to zvyk od nepametam a ten tvoj je
zuzaa
(upraveno)
25. 5. 2008, 18:01
@egon e
Díky Eriko