(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
RÝŽOVÝ NÁKYP
Potřebné ingredience
1l mléka, 200g rýže, 10dkg moučkového cukru, 12,5dkg (1/2)másla, 4 vejce, citronová kůra (nemusí být), špetka soli, strouhanka, kompotované nebo čerstvé ovoce (broskve, meruňky,jahody,švestky-prostě podle chuti)
Postup přípravy
mléko dáme vařit-pak přidáme špetku soli a probranou a propláchnutou rýži, za častého míchání (hlavně ke konci) aby se nám to nepřipálilo, vaříme cca 30min. Pak zchladíme (já dávám celý hrnec do dřezu se studenou vodou-to je pak zchlazené hned). Zatím si v jedné míse vyšlehám žloutky s polovinou cukru (5dkg) a máslem na chuť a vůni přistrouhám trochu citrónové kůry. Ve druhé misce udělám z bílků a zbylé poloviny cukru-sníh. Pak do vychladlé rýže zamíchám prvně žloutky s máslem a cukrem a pak sníh.
Pekáč vymažu máslem a vysypu strouhankou, do něj naliji půlku "těsta" pak pokladu ovocem a zaliji druhou půlkou těsta. Dám do předehřáté trouby asi na 45min. při teplotě 160-170st. až povrch ze zlátne.
Podávám posypané moučkovým cukrem a polité šťávou z ovoce. Výborný je jak teplý, tak studený.
Pekáč vymažu máslem a vysypu strouhankou, do něj naliji půlku "těsta" pak pokladu ovocem a zaliji druhou půlkou těsta. Dám do předehřáté trouby asi na 45min. při teplotě 160-170st. až povrch ze zlátne.
Podávám posypané moučkovým cukrem a polité šťávou z ovoce. Výborný je jak teplý, tak studený.
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé