Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Nekynutá tvarohová vánoční štola

0.0
Nekynutá tvarohová vánoční štola

Potřebné ingredience

370-400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vanil. cukr, 1,5 kypř. prášku, 1 lžička pomeranč. kúry (dá se koupit chemicky neošetřená sušená), 125 g cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 100 g rostlinného tuku (např. Hera), 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů *** po upečení: 60 g másla, 50 g moučk. cukru, alobal

Postup přípravy

Do mísy si dáme mouku, cukr krupici, sůl, prdopeč, van. cukr, pomer. kúru, nahrubo posekané ořechy, nahrubo posekané rozinky, vejce, tvaroh a rostlin. tuk (předem rozpuštěný a vychlazený). Promícháme nejdříve celé ručně a pak necháme dohnětat cca 3 min. v robotu (popř. metlama v míse).

Poté si pomoučíme vál hladkou moukou a z těsta si uděláme tlustější obdélníkovou placku, kterou si pomyslně rozdělíme na třetiny (ty vám leží jakoby horizontálně před očima) . Stáčíme - nejdřív horní třetinu na prostřední, poté spodní třetinu na prostřední - lehce rukou přitiskneme a roztáhneme zpátky skoro do původní šířky. Nakonec ještě jednou spodní část přehneme nahoru tak do 2/3 šířky obdélníku.

V tomto tvaru dáme na pečící papír - ničím nepotíráme - a dáme péct cca 30 min.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a hodně zhusta posypeme moučkovým cukrem - to je typické pro štoly!!! Zabalíme do alobalu a necháme v chladnu, (ve spíži apod. - ne v lednici) uležet cca 2-3 týdny.
Tudíž, chceme-li zakrojit na Vánoce, pečeme už počátkem prosince!!!
Foto dodám později ;-)

Všechny suroviny smíchány a na vále vytvarovány do placky.

Nejdřív přehnout pomyslnou horní třetinu do středu.

... a spodní třetinu přeložit na tu již položenou horní třetinu - takže třetiny složeny na sobě.

Lehce povytánout a horní část ještě jednou přehnout do cca 2/3 - jako na obrázku.

Přendat na plech s pečícím papírem a bez kynutí a jakéhokoliv potírání upéct.

Po upečení ihned potřít rozpuštěným máslem a hojně přehojně posypat moučkovým cukrem.

Zabalit do alobalu a nechat vychládnout.
Potom uložit do chladna - ne do lednice, spíš do chladné spíže ... a cca 2-3 týdny nechat rozležet.

hotovo - uleženo, nakrojeno ...a je to mňamka!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jbanca 21. 12. 2007, 12:40
Lucko štolu jsem dělala dnes,je jednoduchá a vynikající,bylo to hned hotové a taky jsem ji hned ochutnala a pak zabalikla do alobalu a do silonového sáčku.Budu péct ještě vánočku,bez té si Vánoce neumím představit,ale ten kdo si netroufá na vánočku,toto je obdoba a výborná.Děkuji za recept,je uložen v mých oblíbených a přeji pěkné Vánoce. Jarka
dash 13. 11. 2007, 11:19
Tato štola je výborná, jen by mě zajímalo jaká je po těch 2 týdnech. U nás vydrží do druhého dne, víc se mi ji nedaří uchránit.Skvělý recept (Y)
Leonteenka 13. 11. 2007, 9:29
Dobrý den Luci,upekla jsem štolu dle vašeho receptu.Už se nemůžem dočkat až zakrojíme.Jen jsem se chtěla zeptat,jestli jí dávate ještě do igelitu nebo jí necháte jen v tom alobalu.Díky Pavlína

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie