Nekynutá tvarohová vánoční štola
Potřebné ingredience
370-400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vanil. cukr, 1,5 kypř. prášku, 1 lžička pomeranč. kúry (dá se koupit chemicky neošetřená sušená), 125 g cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 100 g rostlinného tuku (např. Hera), 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů *** po upečení: 60 g másla, 50 g moučk. cukru, alobal
Postup přípravy
Poté si pomoučíme vál hladkou moukou a z těsta si uděláme tlustější obdélníkovou placku, kterou si pomyslně rozdělíme na třetiny (ty vám leží jakoby horizontálně před očima) . Stáčíme - nejdřív horní třetinu na prostřední, poté spodní třetinu na prostřední - lehce rukou přitiskneme a roztáhneme zpátky skoro do původní šířky. Nakonec ještě jednou spodní část přehneme nahoru tak do 2/3 šířky obdélníku.
V tomto tvaru dáme na pečící papír - ničím nepotíráme - a dáme péct cca 30 min.
Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a hodně zhusta posypeme moučkovým cukrem - to je typické pro štoly!!! Zabalíme do alobalu a necháme v chladnu, (ve spíži apod. - ne v lednici) uležet cca 2-3 týdny.
Tudíž, chceme-li zakrojit na Vánoce, pečeme už počátkem prosince!!!
Foto dodám později ;-)
Všechny suroviny smíchány a na vále vytvarovány do placky.
Nejdřív přehnout pomyslnou horní třetinu do středu.
... a spodní třetinu přeložit na tu již položenou horní třetinu - takže třetiny složeny na sobě.
Lehce povytánout a horní část ještě jednou přehnout do cca 2/3 - jako na obrázku.
Přendat na plech s pečícím papírem a bez kynutí a jakéhokoliv potírání upéct.
Po upečení ihned potřít rozpuštěným máslem a hojně přehojně posypat moučkovým cukrem.
Zabalit do alobalu a nechat vychládnout.
Potom uložit do chladna - ne do lednice, spíš do chladné spíže ... a cca 2-3 týdny nechat rozležet.
hotovo - uleženo, nakrojeno ...a je to mňamka!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé