(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
BEZLEPKOVÝ KOLÁČ, bez vajec, pšen. mouky, tuku a cukru :-)
Potřebné ingredience
korpus: rýže, jáhly, sůl, voda, vrchní část: 5 jablek, rozinky, skořice, sůl, sladovit (ječmenný slad), ořechy
Postup přípravy
hrnek (doporučuji menší hrnek, nebo větší polovinu hrnku - pokud je korpus vysoký tak není dobrý) proprané rýže a hrnek (menší) propraných jáhel uvaříme doměkka /nejdříve dáme do studené vody rýži, a až se voda začne vařit, přidáme jáhly a posolíme/ nakonec to je vcelku cca množství 5 hrnky vody na rýži a jáhly které máme v hrnci , a povaříme doměkka, potom odstavíme z plotny necháme prochladnout, přidáme pohankovou mouku a prohňácáme na (řidší) těstíčko, dáme na plech vyložený pečícím papírem, uhňácáme namočenýma rukama dohladka a pečeme dokud se korpus neoddělí od krajů plechu - klidně pečte déle, korpus bude pevnější :-) , mezitím si připravíme jablíčka, pokrájíme nebo nastrouháme, přidáme 2 lžíce sladovitu, oříšky (je jedno jestli namleté nebo nasekané), rozinky, skořici a trošku soli (myslím, že pokud chcete přidat mandle, nebo nějaké další sušené ovoce, fantazii se meze nekladou jen pozor aby to nedopadlo jako u pejska a kočičky :-)))) ), nahňácáme na upečený korpus a dáme ještě min. na 10 min. zapéct :-)
vršek je mnohem lepší než korpus takže se snažte korpus dělat nižší a jablek klidně dejte více než 5 :-))))
tento receptík je upravený a opět mi byla inspirací kuchařka od v. strnadelové a j. zerzána :-)
vršek je mnohem lepší než korpus takže se snažte korpus dělat nižší a jablek klidně dejte více než 5 :-))))
tento receptík je upravený a opět mi byla inspirací kuchařka od v. strnadelové a j. zerzána :-)
takto vypadá koláč na celém plechu :-)
a takto vypadají koláčky, těsto je podobné, jen těsto - jahel je jeden hrnek před uvařením /po uvaření nabydou/, dále je v těstě jedno tofu natural povařené s rozinkami a špaldová mouka, to vše je pomixováno, dále navrchu to samé co na koláči + na tom ještě posypka ze strouhaných ořechů, rozinek a sladovitu :-) jinak navrch klidně můžete dát přírodní povidla, nebo jiné ovoce, podle fantazie
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
sonka
(upraveno)
22. 5. 2008, 14:08
Právě se mi v troubě peče Váš koláček. Do těsta jsem přidala sníh z Bio vajec a javorový sirup. Tak jsem na to zvědavá
radostznakupu
(upraveno)
22. 5. 2008, 14:49
@sonka
a korpus máte nízký? abych se přiznala, tak co jsem vyzkoušela ty malé koláčky, tak už tenhle velký péct nebudu ale na druhou stranu s těma malýma koláčkama je to zas o dost větší piplačka
sonka
(upraveno)
22. 5. 2008, 21:25
@radostznakupu
mě právě ten korpus mooooc chutná Dělala jsem ho vyšší, ona to je mňamka, ten javorový sirup tomu dá šmak a sníh to celé drží pěkně pohromadě.. Už se těším až budou borůvky, jahody . . .
radostznakupu
(upraveno)
22. 5. 2008, 21:52
@sonka
aháá tak to já korpus vůbec nesladila tak tam příště naleju taky javorovej sirup jinak korpus perfektně držel i bez sněhu já dneska koupila mletý mák, tak udělám makové koláčky, a taky příště zkusím ten korpus s kokosem a navrch čoko polevu z karobu, chcete recept na tu čoko polevu???
sonka
(upraveno)
23. 5. 2008, 21:58
@radostznakupu
Jasan.
radostznakupu
(upraveno)
21. 5. 2008, 20:28
mamči, ještě jsem přidala foto koláčků, určitě jsou lepší než ten koláč na plechu i manžel se oblizuje za ušima, a to na nějakou zdravou výživu nikdy nebyl zvyklý
skippyna
(upraveno)
16. 5. 2008, 16:41
Chci se jenom zeptat - neobsahuje sladovit lepek?Je to přece jenom ječmenný slad.Klára
radostznakupu
(upraveno)
16. 5. 2008, 17:09
@skippyna
no vidíte, to mě nenapadlo - na výrobku nic psaného není ale zkusím to nějak zjistit, tak pro jistotu můžete použít na přislazení med nebo fruktozu
radostznakupu
(upraveno)
16. 5. 2008, 17:13
@radostznakupu
tak jsem hledala na netu a sladovit lepek neobsahuje: "Sladovit Je vhodným doplněním rýže, jáhel a kukuřice při bezlepkové dietě - neobsahuje totiž lepek" čerpáno odsud http://www.toulcuvdvur.cz/detiapriroda/bioreceptar/kveten.html
skippyna
(upraveno)
16. 5. 2008, 17:16
@radostznakupu
Tak děkuji za info.Já mám doma něco podobného,jmenuje se to rýžový slad a to lepek obsahuje a prodali mě to jako bezlepkové!
radostznakupu
(upraveno)
16. 5. 2008, 17:17
@skippyna
aha, tak já nevím koho se ještě zeptat, když toto píšou na netu, tak snad to bude pravda mně teda lepek nedoporučují, a toto mi povolili, takže snad v tom lepek není
skippyna
(upraveno)
16. 5. 2008, 19:38
@radostznakupu
Jestli to píšou na netu,tak to bude pravda.Ale ve složení toho rýžového sladu,co jsem si koupila byl přímo naklíčený ječmen a kupovala jsem ho v pultovém obchodě,takže jsem věřila prodavačce a pak jsem ho vzala k doktorce a zeptala se na to...
sonka
(upraveno)
21. 5. 2008, 17:32
@skippyna
Klárko, já používám rýžový sirup od Country Life, ale lepek rozhodně neobsahuje. Lepku se také raději vyhýbáme, nekouká z něho moc dobrého.
skippyna
(upraveno)
22. 5. 2008, 18:56
@sonka
Soňo,ono určitě záleží,která firma to vyrábí.Díky za tip!
radostznakupu
(upraveno)
16. 5. 2008, 21:35
@skippyna
já jdu asi za dva měsíce na kontrolu tak se můžu pak poptat přímo dr.