(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Kokosová bábovka s rumem
Potřebné ingredience
280g másla změklého + víc na formu
3 hrnky (hrnek 250ml) polohrubé mouky + víc na formu
1 hrnek hrozinek
3/4 hrnku tmavého rumu
1 lžička soli
1/2 lžičku prášku do pečiva
2 3/4 napěchovaného hrnku + 2 lžíce světlého hnědého cukru
6 velkých vajec
vanilkový cukr
3/4 hrnku + 2 lžíce neušlehané šlehačky
1 hrnek slazených kokosových lupínků (strouhaný kokos)
1 hrnek krystalového cukru
Postup přípravy
Příprava:
Předehřát troubu na 165°C. Vymastit 3litrovou formu na bábovku a vysypat ji moukou. Namočit hrozinky do 1/2 hrnku rumu.
Smíchat dohromady sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku. Dát stranou. Utřít do hladka máslo s hnědým cukrem. Vmíchat vejce jedno po druhém. Pomalu vmíchat po 1/3 mouku střídavě se 3/4 hrnkem šlehačky. Vmíchat dovnitř hrozinky i s rumem a kokos. Nalít těsto do připravené formy a uhladit povrch.
Péct a rotovat formu uprostřed pečení tak dlouho, až vpíchnutá špejle je po vyjmutí čistá, asi 1 hodinu a 55min. Nechat zchladnout na mřížce asi 20min., potom projet kulatým nožem po straně formy a bábovku vyklopit. Nechat ji úplně vychladnout.
Mezi tím si v kastrolku na středním teplotě rozehřát krystalový cukr se 4 lžícemi vody. Sem tam jemně zamíchat, až se cukr rozpustí a sirup je čirý. Potom sirup vařit bez míchání, až přijde do varu. Stěny kastrolku stírat ve vodě navlhčeným štětcem, aby se tam netvořily krystalky cukru. Vařit do medové barvy a sem tam naklánět kastrolkem. Sejmout s ohně a zamíchat tam zbytek rumu a 2 lžíce šlehačky. Nechat polevu zchladnout do husta za stálého míchání. Pokapat polevou bábovku.
Předehřát troubu na 165°C. Vymastit 3litrovou formu na bábovku a vysypat ji moukou. Namočit hrozinky do 1/2 hrnku rumu.
Smíchat dohromady sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku. Dát stranou. Utřít do hladka máslo s hnědým cukrem. Vmíchat vejce jedno po druhém. Pomalu vmíchat po 1/3 mouku střídavě se 3/4 hrnkem šlehačky. Vmíchat dovnitř hrozinky i s rumem a kokos. Nalít těsto do připravené formy a uhladit povrch.
Péct a rotovat formu uprostřed pečení tak dlouho, až vpíchnutá špejle je po vyjmutí čistá, asi 1 hodinu a 55min. Nechat zchladnout na mřížce asi 20min., potom projet kulatým nožem po straně formy a bábovku vyklopit. Nechat ji úplně vychladnout.
Mezi tím si v kastrolku na středním teplotě rozehřát krystalový cukr se 4 lžícemi vody. Sem tam jemně zamíchat, až se cukr rozpustí a sirup je čirý. Potom sirup vařit bez míchání, až přijde do varu. Stěny kastrolku stírat ve vodě navlhčeným štětcem, aby se tam netvořily krystalky cukru. Vařit do medové barvy a sem tam naklánět kastrolkem. Sejmout s ohně a zamíchat tam zbytek rumu a 2 lžíce šlehačky. Nechat polevu zchladnout do husta za stálého míchání. Pokapat polevou bábovku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé