(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Bábovka s perníkovou náplní
Potřebné ingredience
Těsto:
350 g hrubé mouky
125 ml mléka
25 g droždí
40 g cukru
50 g másla
1 vejce
špetka soli
1 lžička citrónové kůry
1 lžíce rumu
Náplň:
250 g rumových perníčků
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
1 lžíce pomerančové kůry
100 g másla
Poleva:
100 g meruňkové marmelády
100 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce sekaných mandlí
Postup přípravy
Příprava:
Do mísy prosejeme mouku.
V hrnku zahřejeme mléko, přidáme 1 lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si rozehřejeme máslo.
Když je kvásek hotový, přilijeme ho k mouce, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny- vejce, cukr, sůl a kůru a vypracujeme jemné těsto.
Přikryté těsto necháme kynout asi 60 minut.
Z vykynutého těsta vyválíme placku asi 30x40 cm. Pokapeme ji rozpuštěným máslem, potřeme náplní a opět pokapeme máslem.
Plát zavineme jako roládu a uložíme ji do vymazané a vysypané bábovkové formy. Okraje spojíme. Těsto necháme ve formě ještě asi 15 minut kynout.
Bábovku pečeme asi 60 minut při 180 st., hotovou vyklopíme a necháme zchladnout.
Marmeládu rozehřejeme a smícháme se 2 lžícemi vody. Bábovku jí potřeme a necháme vychladnout. Zatím připravíme polevu z cukru, citronové šťávy a trošky vody.
Bábovku potřeme polevou a posypeme mandlemi.
Do mísy prosejeme mouku.
V hrnku zahřejeme mléko, přidáme 1 lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si rozehřejeme máslo.
Když je kvásek hotový, přilijeme ho k mouce, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny- vejce, cukr, sůl a kůru a vypracujeme jemné těsto.
Přikryté těsto necháme kynout asi 60 minut.
Z vykynutého těsta vyválíme placku asi 30x40 cm. Pokapeme ji rozpuštěným máslem, potřeme náplní a opět pokapeme máslem.
Plát zavineme jako roládu a uložíme ji do vymazané a vysypané bábovkové formy. Okraje spojíme. Těsto necháme ve formě ještě asi 15 minut kynout.
Bábovku pečeme asi 60 minut při 180 st., hotovou vyklopíme a necháme zchladnout.
Marmeládu rozehřejeme a smícháme se 2 lžícemi vody. Bábovku jí potřeme a necháme vychladnout. Zatím připravíme polevu z cukru, citronové šťávy a trošky vody.
Bábovku potřeme polevou a posypeme mandlemi.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé