(recept
si oblíbilo 35 návštěvníků)
PAMPELIŠKOVÝ MED

Potřebné ingredience
400-500g pampeliškových květů,2 citrony,2l vody,2kg cukru krystal
Postup přípravy
Pampelišky natrháme v čistém prostředí kolem 11 hod.dopoledne, vyklepeme broučky a jinou havěť,opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do 4l hrnce.Zalijeme 2 litry vody,přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut.Hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat.Druhý den přecedíme přes hustší cedník do čistého hrnce.Do šťávy přidáme 2 kg cukru a za občasného míchání vaříme 2 hodiny,i déle,dokud se med nezačne táhnout.JÁ HO MÁM VŽDYCKY ŘIDŠÍ,NEVÍM KDE DĚLÁM CHYBU,ALE I TAK JE VÝBORNÝ.Hotový med nalijeme do skleniček,uzavřeme a máme hotovo.Je výborný v zimě do čaje při nachlazení,nebo rozmíchaný s máslem na chléb.Dobrou chuť.
POZNATEK Z ROKU 2009-PAMPELIŠKY JSEM NEOPLACHOVALA,POUZE JSEM PEČLIVĚJI VYKLEPALA HAVĚŤ-I KDYŽ STEJNĚ SE TO VAŘÍ A SÍTUJE,TAK JE TO CELKEM JEDNO.VAŘILA JSME HO NÁSLEDUJÍCÍ DEN ASI 3 HODINY A MED JE KRÁSNĚ TÁHLÝ A NÁDHERNĚ MEDOVÝ.TAK ZKUSTE TAK.
POZNATEK Z ROKU 2009-PAMPELIŠKY JSEM NEOPLACHOVALA,POUZE JSEM PEČLIVĚJI VYKLEPALA HAVĚŤ-I KDYŽ STEJNĚ SE TO VAŘÍ A SÍTUJE,TAK JE TO CELKEM JEDNO.VAŘILA JSME HO NÁSLEDUJÍCÍ DEN ASI 3 HODINY A MED JE KRÁSNĚ TÁHLÝ A NÁDHERNĚ MEDOVÝ.TAK ZKUSTE TAK.

Po vylouhování přecedíme přes síto

Do štávy přidáme 2 kg cukru

Máme-li hotovo,plníme do sklenic

Ze 450g pampelišek jsem měla 11 menších skleniček.Horké jsem je obrátila dnem vzhůru jako u marmelád,nevím,snad se to tím také zavařilo:)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Nia Chairman
(upraveno)
7. 5. 2010, 7:39
tak mám dovařeno, paní Irena M. má pravdu, že pokud vaříte příliš dlouho, med tvrdne, to jsem se přesvědčila, když mi utekl na sporák
( měla jsem malé hrnce) tak doufám, že mi neztvrdne i ve skleničkách


nahlásit

Lukaníno
(upraveno)
6. 5. 2010, 11:30
Tento med dělám už několikátý rok a přišla jsem na následující poznatek - snad to někomu pomůže: délka varu se nedá přesně určit, prostě čekáte, vaříte a hlídáte, jak houstne. Když se vám zdá, že by mohl být, odeberte trošičku do malinké skleničky (dávám štamprle) a nechte schladnout. Po schladnutí máte zhruba představu o konečné hustotě medu, tak buďto ještě vařit, pokud příliš teče nebo odstavit. Pokud vaříte zase příliš dlouho, med zhoustne a po vychladnutí ztvrdne, tak my opravdu takto už s úspěchem testujeme tu správnou hustotu

nahlásit

Nia Chairman
(upraveno)
6. 5. 2010, 11:20
včera jsem byla na pampeliškách a dnes uvidíme
ale už se těším jak si ho dám do čaje


nahlásit

Rejža
(upraveno)
24. 4. 2010, 21:37
Vyzkoušela jsem med a je naprosto dokonalej.Jen ho mám teda dost hustej.Zítra dělám znovu










nahlásit

Hanali
(upraveno)
7. 5. 2008, 18:56
dnes jsem dodělala medík a je mňamkovej, máme ho jako karamelový medík. Já jsem po dvouch hodinách zjistila, že je nějak moc hustej, tak jsem tam přilila vodu na zředění a ono to hned ztmavlo a začlo prskat. Hned jsem to vypla. Naštěstí to dopadlo dobře. Je krásně hladkej, hustej tak akorát, tmavě hnědej a chutná jako karamel. Všichni se doma oblizují
. Děkuji za receptík
, Zítra ráno půjdu natrhat pampelišky a udělám ještě jednu várku, ale už bez přidávání vody



nahlásit
zezuzezu
(upraveno)
6. 5. 2008, 18:38
Tak jsem také zkoušela a dopadlo to moc dobře vařila jsem přesně 2 hodiny a měla jsem 600 pampeliškových hlaviček

nahlásit

Martina 11
(upraveno)
6. 5. 2008, 9:21






nahlásit

MonnaK
(upraveno)
6. 5. 2008, 9:22
@Martina 11
ahoj Marti, odpovídala jsem ti teď do včerejší diskuze "zahrádky"

nahlásit

Martina 11
(upraveno)
6. 5. 2008, 20:15
@MonnaK
četla jsem to a zhoustnul po přidání toho cukru?



nahlásit

MonnaK
(upraveno)
6. 5. 2008, 9:13
Tak jsem s tím včera pozdě večer zápasila... do půl jedný do rána..
. Nechtělo mi to houstnout... ale přece, když se luční med zahřeje, tak je taky řidší, že?
. No, teď vychladlý sice není hustý jak by měl,ale je vynikající!!! Ještě dneska povařím a přidám cukr (včera už došel
). Med mám z kila pampelišek a 2 litrů vody(část se vyvaří), 1,5 kg cukru. Už kupovat med nebudu, když mě tento vyjde i s prací na 30,-Kč/ 1,5kg medu
Díky za tip!!!!












nahlásit

JANA308
(upraveno)
5. 5. 2008, 16:24
právě jsem medík dodělala,je ve sklenicích.
Jen mám trošičku spálený jazyk,jak jsem pořád ochutnávala


nahlásit

kaplerus
(upraveno)
5. 5. 2008, 19:20
@JANA308
Tak děvčata,dnes mi tchýně řekla,že záleží na kvalitě cukru a že někdy jej vařila dvě hodiny a někdy hodin šest!!!! dokud nezhoustnul.Já asi tři a cukr byl z Normy


nahlásit

Jikyn
(upraveno)
5. 5. 2008, 13:02
Lucko dělala jsem med loni i před loni a pokaždé byl taky řídky nevím čím to bylo

nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
5. 5. 2008, 13:00
Lucko, já ho mám taky řídký, i v okolí kdo ho dělá, ho má řídký
Ale na vynikající chuti to samozřejmě nic nemění




nahlásit

Mourinka
(upraveno)
5. 5. 2008, 12:56
Já ho mám taky vždycky řídký, jeden rok jsem ho dala do lednice a zase byl tak tuhý, že jsem ho z těch sklínek vytloukala div ne kladivem

nahlásit
babus36
(upraveno)
5. 5. 2008, 12:48
Dobrý den, v sobotu jsme taky vařili Váš med. Dopadla jsem stejně s tou hustotou jak píšete i vy. Ale chuťově je opravdu super. Taky nevím kde jsem u vaření udělala chybu, že nezhoustnul! Zdraví Gábina


nahlásit

jad
(upraveno)
5. 5. 2008, 10:38
Taky jsem ho dělala, je moc dobrý
Jenom ho mám docela řídký, ale alespoň půjde dobře lít do čaje




nahlásit

noe
(upraveno)
4. 5. 2008, 21:48
Ták,právě jsem ho nalila do sklenic
Luci mooc díky za recept ,netroškařila jsem a dělala ho rovnou z kila pampelišek,tak snad nám to na půl roku vydrží
dala jsem i
do rodinných







nahlásit

MonnaK
(upraveno)
4. 5. 2008, 21:55
@noe
Katko, taky jsem natrhala kilo. Kolik jste dala toho cukru a kolik máte sklenic? Já teprve louhuju... přes noc
. díky



nahlásit

hanaska
(upraveno)
4. 5. 2008, 20:19
Přidávám se s velkým díky za bezva receptík
Medík je
. Chci se jen optat, jak ho uchováváte. Je nutné ho mít v lednici? Děkuji a jdu si dát
s pampeliškovým zlatem.





nahlásit

kaplerus
(upraveno)
5. 5. 2008, 10:13
@hanaska
Já ho dala normálně do komory a používala až v zimě.Myslím,že jak se otočí dnem vzhůru¨vařící,tak se ty sklenky zavaří jako marmelády.Nic se s tím nestalo.
nahlásit

hanaska
(upraveno)
5. 5. 2008, 12:44
@kaplerus
Děkuji

nahlásit

kysi 76
(upraveno)
3. 5. 2008, 16:14




nahlásit

MonnaK
(upraveno)
3. 5. 2008, 15:46
Tak nevím jestli špatně vidím, ale ty květy pampelišek se mají sbírat "rozkvetlé"? V prvním fotu mi přijdou jako "poupata"....

nahlásit

Bona1
(upraveno)
3. 5. 2008, 15:49
@MonnaK
to jsou pampelišky už po vylouhování ony se trochu změní



nahlásit

MonnaK
(upraveno)
3. 5. 2008, 15:50
@Bona1
dobře, děkuji...




nahlásit
AjaZ
(upraveno)
3. 5. 2008, 0:15
Tak by mě zajímalo, kde udělali soudruzi chybu, protože mi med ve skleničkách totálně zatuhnul
. Vařila jsem ho něco málo přes 2 hodiny, má nádhernou barvičku, ale pořád byl takový řídký, ale na talířku kapička tuhla. Nalila jsem ho do flašek, a když jsem šla jednu po třech hodinách otevřít, abych viděla jak to vypadá, tak po medu ani stopa, ale plná flaška tvrdého karamelu, který budu tak týden rozpouštět, abys nemusela sklenice vyhodit
. Takže další pokus příště. Snad mezitím všechny pampelišky u babičky neodkvetou, než se tam pro ně dohrabeme
.



nahlásit

kaplerus
(upraveno)
4. 5. 2008, 16:53
@AjaZ
To teda nevím
,já ho dělám asi 5 let a v životě jsem ho neměla hustší než dětský sirup
.Možná to bude ve vodě či cukru,fakt nevím.a to ho vařím 3 hodiny.No,taky na to budu muset přijít.Opakování,matka moudrosti
.Varu zdar.Lůca






nahlásit
Nikra
(upraveno)
3. 5. 2008, 14:38
@AjaZ
Já jsem dnes bohužel dopadla úplně stejně jako Vy
a tuto otázku jsem si vyřkla taky
. Tak fakt nevím



nahlásit

wertzuiop
(upraveno)
2. 5. 2008, 15:13







nahlásit