(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Krteček - můj 1. dort k 1. narozeninám
Potřebné ingredience
Těsto - Mozartův dort 250 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, 6 vajec, 1 bal Polevy tmavé Dr.Oetker, 150 gr hladké mouky, 1 bal Kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker, 250 g mletých lískových oříšků (možné i s vlašskými)
meruňková nebo rybízová marmeláda na potření dortu. Do toho těsta se nedává krém, v surovinách vidíte dost malé množství mouky, je po rozležení vláčný Marcipán - na potažení recept od paní Zdenky (aero) - 12 lžic cukru moučka, 6 lžic sušeného pol. mléka, 1 a 1/2 lžíce glukozy nebo kukuřičného sirupu, mandlové aroma a potravinářské barvivo,voda dle potřeby, dávám 1 lžíci a pak vlhčím ruce
Postup přípravy
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Do pěny zašleháváme vejce (po jednom). Polevu rozpustíme podle návodu na obalu. Do našlehané pěny za stálého šlehání vymačkáme polevu a přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mletými ořechy. Krátce šleháme až vznikne polotuhé těsto. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dáme do ní těsto, které uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 55 minut. Po upečení necháme chvíli ve formě zchladnout, následně oddělíme nožem okraj formy a necháme zcela vychladnout. Na tác dáme pečící papír a korpus překrojíme, až po ozdobení i marcipánem pepír vyjmeme - ať máme čistý tác. Boky a horní stranu dortu potřeme marmeládou.
Marcipán zpracujeme a mezi foliemi vyválíme z marcipánu plát větší než je celý dort. Plát opatrně položíme na korpus tak, aby byl dort marcipánem celý zakrytý (i boky). Přebytečný marcipán dole u talíře rádýlkem odkrojíme a podle libosti ponecháme na ozdobu.
Inspirace čerpána převážně zde z MMB - paní Zdenka (aero ID 79855), paní Martina P. (53659), Pavlína N. (12611) a ještě jinde z netu...
Marcipán zpracujeme a mezi foliemi vyválíme z marcipánu plát větší než je celý dort. Plát opatrně položíme na korpus tak, aby byl dort marcipánem celý zakrytý (i boky). Přebytečný marcipán dole u talíře rádýlkem odkrojíme a podle libosti ponecháme na ozdobu.
Inspirace čerpána převážně zde z MMB - paní Zdenka (aero ID 79855), paní Martina P. (53659), Pavlína N. (12611) a ještě jinde z netu...
Další pohled
Detail žabky
Krtek detail
S oslavencem
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
M-kocurek
(upraveno)
21. 4. 2008, 17:26
Moc se povedl, přeji oslavenci všechno nejlepší!
adriM
(upraveno)
21. 4. 2008, 20:07
@M-kocurek
Mockrát děkujeme, i za všechna přání!
mmina7
(upraveno)
21. 4. 2008, 13:32
aweii
(upraveno)
21. 4. 2008, 11:44
moc moc krásnej, povedl se a všechno nej
adriM
(upraveno)
23. 4. 2008, 19:11
@aweii
Moc moc děkujeme
Init
(upraveno)
21. 4. 2008, 11:41
Ten se Vám povedl, i figurky, nádhera
helulka
(upraveno)
21. 4. 2008, 11:38
Naprosto dokonalý Připojujeme se ke gratulacím, vše nej nej ....
adriM
(upraveno)
21. 4. 2008, 18:04
@helulka
Dokonalý určitě ne, ale přesto děkujeme
akr
(upraveno)
21. 4. 2008, 11:32
krásný vše nej
masuha
(upraveno)
21. 4. 2008, 11:27
je užasnej,oslovenci vse nej,nej
adriM
(upraveno)
21. 4. 2008, 13:59
@masuha
Děkujeme, i oslavenec, i když už má po oslavě
aero-orion
(upraveno)
21. 4. 2008, 10:28
Je nádherný oslavenci vše nej
adriM
(upraveno)
21. 4. 2008, 13:28
@aero-orion
Děkuji Zdeni, za pochvalu i za rady