(recept
si oblíbilo 65 návštěvníků)
JÁHLOVÝ NÁKYP
Potřebné ingredience
15 dkg Jáhly
3/4 l mléko
4 žloudky
10dkg cukr
10dkg máslo(hera)
z bílku sníh
špetka soli
Jakékoli ovoce (jablka jahody, boruvky, v zimě i kompotované třeba švestky)
Postup přípravy
Jahly spaříme vroucí vodou.A v osoleném mléce vaříme do měka.Než se mléko vyvaří, a nezapomeneme občas pomíchat.
Do horké hmoty (bude se zdát hustá, ale nebojte)vmícháme máslo a necháme vychladnout.
Umícháme si do pěny žloudky s cukrem a vmícháme do vychladlé hmoty z jahel tím se vše krásně zředí.
Nakonec jemně vmícháme sníh z bílku.
Vlijeme do vymaštěného pekáčku a poklademe jakymkoli ovocem.Nejčastěji děláme s nastrouhanymi jablky a skořicí.Ale výborné bylo i s boruvkami.
Pečeme ve vyhřáté troubě 3/4h.
My jsme mlsouni a tak před koncem pečení ještě vyšlehám sníh ze dvou bílku s marmeládou a potřu upečený nakyp a necháme už jen pár minut.
Je to opravdu moooc dobré a zdravé.Jak teplé k obídku tak hlavně studené ke kávičce.
Do horké hmoty (bude se zdát hustá, ale nebojte)vmícháme máslo a necháme vychladnout.
Umícháme si do pěny žloudky s cukrem a vmícháme do vychladlé hmoty z jahel tím se vše krásně zředí.
Nakonec jemně vmícháme sníh z bílku.
Vlijeme do vymaštěného pekáčku a poklademe jakymkoli ovocem.Nejčastěji děláme s nastrouhanymi jablky a skořicí.Ale výborné bylo i s boruvkami.
Pečeme ve vyhřáté troubě 3/4h.
My jsme mlsouni a tak před koncem pečení ještě vyšlehám sníh ze dvou bílku s marmeládou a potřu upečený nakyp a necháme už jen pár minut.
Je to opravdu moooc dobré a zdravé.Jak teplé k obídku tak hlavně studené ke kávičce.
Uvařéné jahly v mléce vypadají hustě, ale vše se zředí máslem a vejci s cukrem
Tady je již vše pěkně tekuté a zbývá jen jemně vmíchat sníh
Připravené jakékoli ovoce dle sezony.Dnes jsme měli jablíčka a zavařené švestky
Ovoce poklademe na jáhlovou hmotu, já hovždy trochu lžící zabořím at je pěkně zapečené vevnitř.
Tak a je hotovo už jen potřít sněhem s marmeládou, ale nemusí být.A nechat pár minut.
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mata_j
(upraveno)
16. 10. 2014, 16:23
Včera jsem udělala a byl opravdu super Už ho mám v oblíbených.
hradilici
(upraveno)
9. 2. 2014, 15:32
Výborné )) . Moc děkuji za recept, chutnalo celé rodině a hlavně je to zdravé mlsání
bardyska
(upraveno)
4. 1. 2014, 11:08
Moc děkuji za inspiraci.......nákyp je MOC DOBRÝ!!!
hučínka
(upraveno)
30. 9. 2009, 16:43
Nákyp je perfektní, manžel má bezlopkovou dietu a tak jsem ho vyzkoušela. Moc si pochutnal a snědl ho skoro celý sám. Asi budu muset péct znovu. Díky moc Vládi pa Mája
Ondrášek
(upraveno)
23. 2. 2009, 10:22
Nákyp jsem dělala minulý týden. Je opravdu vynikaljící, všem moc a moc chutnal, Ondra si dokonce přidal! Musím říct, že je ještě lepší než klasický rýžový. Děkuji moc za recept Zuzka a Ondra
voňásek
(upraveno)
3. 9. 2008, 21:20
Jé, s tímhle receptem jste mě potěšila. Kdysi jsem sladkou jáhlovou kaši přinesla ze školní jídelny synovi, který byl nemocný a chudákovi jsem mu to skoro všechno snědla, měli to strašně dobré. Od té doby jsem jáhly na sladko nejedla, protože jsem nějak nevěděla, jak do toho a teď jsem objevila tenhle recept. Už se těším, až to vyzkouším s jablkama a se skořicí, díky.
Kozlíci
(upraveno)
7. 9. 2008, 8:02
@voňásek
Miruš tak pak dejte vědět jak chutnal Já věřím že bude, je to recept po babičce a ta měla vše moc dobré
voňásek
(upraveno)
22. 10. 2008, 10:29
@Kozlíci
Tak teprve teď jsem tento recept dělala, ale zato už několikrát. Je to vážně moc dobré a nejlepší je to studené třeba ke kafi. Hlavně manžel si pochvaloval, má rád zdravou stravu a když zjistil, že to jsou jáhly, tak byl spokojený, protože ty přeci MUSÍ být zdravé. Měli jsme s jabkama, se švestkama, s broskvema, vážně se dá použít cokoli. Skvělý recept, lepší, než kdejaká buchta, díky.
Kozlíci
(upraveno)
29. 10. 2008, 18:36
@voňásek
Mirko, tak to jste mě potěšila jsem moc ráda že chutnal U nás taky nejvíc chutná studený a právě i manžel vždy chválí a to na sladké není
andy44
(upraveno)
29. 8. 2008, 18:42
Tak máme nákyp na talíři a je to velká dobrota,moc děkujeme za recept
Kozlíci
(upraveno)
3. 9. 2008, 21:06
@andy44
Jé tak to jsem ráda U nás má taky velký uspěch, hlavně po studenu pokud tedy od oběda zbyde díky
rampy
(upraveno)
19. 4. 2008, 22:52
Mňaaaaam......už se těšim až ho udělam,dík za insp....