(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Co je to dýně Hokkaido
Potřebné ingredience
Dýně HOKKAIDO - VÝBORNÁ PRO MALÉ DĚTI jde o chuťově výbornou a nutričně velmi cennou drobnou odrůdou dýně, ceněná hlavně makrobiotiky.
Postup přípravy
Má sladkou chuť a je sytá, přitom lehce stravitelná, pokrmům dodává i nádhernou barvu. Velmi pomáhá při detoxikaci organismu a při onemocnění žaludku, slinivky či sleziny. Je vynikající pro diabetiky. Z vitaminů obsahuje hlavně C, A, E. Z minerálních látek především draslík, vápník, hořčík. Její semena jsou také velkou zásobárnou hlavně zinku, proto je konzumujeme po usušení také. Tento druh dýně se nemusí loupat, protože slupka je plná vitaminů a lehce změkne. Touto dýní můžeme nahradit zcela brambory nebo půl na půl (bramborový salát, bramborák, bramborová kaše). Nastrouhanou ji lze přidávat do různých jídel, moučníků, bábovek atd.Lze ji dusit s cibulí či jinou zeleninou, ale i ovocem, vařit, zapékat, smažit. Je velmi vhodná pro malé děti do různých pyré výživ a polévek. Dýně Hokkaido se dá obvykle koupit v bio obchodech a to hlavně na podzim a v zimě. Při dobrém uskladnění vydrží do května. Může se nakrájet nebo nastrouhat a zamrazit. V zimním období svou barvou rozzáří každý pokrm a její chuť jistě uvítáte v polévkách či omáčkách. Semena z Hokkaido se po usušení konzumují také a jsou bohatá na minerály.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
77lenka
(upraveno)
3. 8. 2008, 21:49
Letos jsem ji zasadila poprvé, včera jsem sklidila první, ale měla jsem dilema. Nevěděla jsem do jaké velikosti dorůstá, kdy ji mám sklízet a jakou má mít barvu? Ta moje utržená je asi 25cm v průměru a je taková žlutá. Tak si říkám jestli jsem se neunáhlila a neutrhla ji moc brzy. Poradíte mi někdo?
hamat
(upraveno)
19. 8. 2008, 20:21
@77lenka
Krásný den, Lenko, Hokkaido je nejlepší ( pokud ji nutně nepotřebujete) sklízet když má trošku proužky a začíná oranžovět na velikosti nezáleží. Když ji necháte v suchu, krásně dojde do sytě oranžova a zvětší se v ní množství betakarotenu. Dá se v pohodě v suchu skladovat, loňské jsme měli až do července. Je dobré úrodu průběžně probírat, nasazuje pak další plody. Sklizeň je nutné ukončit s příchodem mrazíků. Ať se daří a bohatou úrodu. Hanka
mamina33
(upraveno)
20. 7. 2008, 17:24
Dýni Hokkaido pěstuji letos poprvé a jsem nadšená . Má krásnou barvu a chuť a můj roční prcek ji miluje . Chci ji zavařit i jako kompot, dělal to někdo?
svoja
(upraveno)
20. 7. 2008, 18:40
@mamina33
Na kostečky nakrájené 3 kg dýně zalejeme asi 1,5 l. vody a necelým půl litrem octa.Necháme dva dny v chladnu proležet.Pak ocedíme,posypeme 2 kg krystalu a necháme stát do druhého dne,až pustí šťávu.Přidáme dva pokrájené citrony s kůrou,bez jader,/může být i citron ,s pomerančem/ vaříme až jsou kostky sklovité,asi 20 min.Plníme skleničky,do každé přidáme pár kostek konzervovaného ananasu i se šťávou a na závěr lžičku rumu. Upevníme víčka,obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skleničky by měly být naplněny až po okraj. Kdo je zvyklí sterilovat,tak může 10 min.při 90-95 stupních. Je to výborný kompot,chutná nejen dětem.Zdravím,Jaru.
mamina33
(upraveno)
21. 7. 2008, 15:25
@svoja
Děkuji za recept, určitě udělám.
kurel
(upraveno)
16. 4. 2008, 17:34
Naše babička jí pěstuje a je super. Přidávám jí i do zeleninových polévek a když byly děti menší, tak polévka z této dýně patřila do jejich jídelníčku skoro každý den.
hamat
(upraveno)
16. 4. 2008, 22:36
@kurel
Je to fakt mňamka a je moc zdravá. Dá se i dobře skladovat máme jich ještě několik z loňské sklizně. jestli máte nějaký receptík, pro inspiraci, budu moc ráda.
artep
(upraveno)
16. 4. 2008, 22:46
@hamat
taky mám v receptech nějaký ten tip (třeba zapečené s nivou, mňam mňam ) ... ale dýně už dáááávno nemáme, leda vždycky kolem haloweena
hamat
(upraveno)
16. 4. 2008, 23:31
@artep
Díky za tip Váš receptík s nivou vyzkouším. Já je peču jen tak, bez sýra.
artep
(upraveno)
17. 4. 2008, 10:00
@hamat
to já taky, ale tohle je fakt mňamka ... a zkustě se sýrem lilek, to je lábuž!!! (taky ho tam někde mám popsanej... i když žádná věda - rychlejšího snad nic není kromě hokkaidó je suprová i "špagetová dýně", ale kromě mojí tety ji snad u nás nikdo nepěstuje kdybyste potřebovala i jiné tipy, co s dýněmi, můžu vytáhnout něco z kuchařky, kterou jsme psali (ale na dýně je tam toho jen pár, museli jsme obsáhnout ovoce a zeleninu od A do F, tak u každé je tak 6 receptíku). Nemám to ale při ruce v počítači... tak příležitostně
hamat
(upraveno)
17. 4. 2008, 18:07
@artep
Špagetku pěstujeme také, je také super.
artep
(upraveno)
13. 6. 2008, 10:23
@hamat
že jo?! škoda, že se nedá běžně kupovat. My ji dostáváme obvykle od tety, nemáme totiž kde ji pěstovat samy, ale vždycky se na to moc těším