(recept
si oblíbilo 53 návštěvníků)
Zapečený lilek (cuketa, patizon - co máme) s rajčaty a brambory
Potřebné ingredience
2 lilky * 4 rajčata * 4 větší brambory * 1 větší cibule * 3 stroužky česneku * 1 balíček parmazánu 40g * 100g eidamu (nastrouhaný nebo nakrájený na menší kousky)* 1 mozzarela 100-125 g nebo eidam * bazalka * oregano * sůl *
Postup přípravy
lilky můžeme a nemusíme oloupat, nakrájíme na 1 cm plátky (nenecháváme předem "vypotit", je to zbytečné), rajčata a brambory na tenčí plátky.
Cibuli na půlkolečka, česnek nasekáme nadrobno.
Vyšší zapékací mísu vytřeme olejem, můžeme vysypat strouhankou , a dáváme vrstvy:
1/3 koleček lilku - osolit - posypat 1/3 parmazánu - 1/2 brambor a cibule - osolit - 1/2 eidamu - 1/2 rajčata - bazalka, oregano - 1/2 česneku - 1/2 mozzarely nakrájené na tenké plátky
opakujeme, poslední vrstva lilek, osolit, parmazán a polít olivovým olejem.
Přiklopíme nebo přikryjeme alobalem (lesklou stranou dovnitř) a pečeme na 220 stupňů půl hodiny a pak
odkryté dopékáme na 200 stupňů cca 10 minut. pak ještě přikryjeme a necháme "dojít" ve vypnuté troubě nebo mimo ni, aby se ještě chutě promísily. po cca půlhodině podáváme.
Lilky a rajčata pustí vodu, takže není třeba se bát,
že by se to připálilo:-)
jídlo je vhodné i pro malé děti (batolata), protože cibule a česnek jsou zelenina a oregano a bazalka jsou listové bylinky stejně jako třeba petržel, tudíž pro děti v pohodě. stejně tak mozzarella a parmazán jsou sýry jako každé jiné, tudíž od roka možno podávat.
Cibuli na půlkolečka, česnek nasekáme nadrobno.
Vyšší zapékací mísu vytřeme olejem, můžeme vysypat strouhankou , a dáváme vrstvy:
1/3 koleček lilku - osolit - posypat 1/3 parmazánu - 1/2 brambor a cibule - osolit - 1/2 eidamu - 1/2 rajčata - bazalka, oregano - 1/2 česneku - 1/2 mozzarely nakrájené na tenké plátky
opakujeme, poslední vrstva lilek, osolit, parmazán a polít olivovým olejem.
Přiklopíme nebo přikryjeme alobalem (lesklou stranou dovnitř) a pečeme na 220 stupňů půl hodiny a pak
odkryté dopékáme na 200 stupňů cca 10 minut. pak ještě přikryjeme a necháme "dojít" ve vypnuté troubě nebo mimo ni, aby se ještě chutě promísily. po cca půlhodině podáváme.
Lilky a rajčata pustí vodu, takže není třeba se bát,
že by se to připálilo:-)
jídlo je vhodné i pro malé děti (batolata), protože cibule a česnek jsou zelenina a oregano a bazalka jsou listové bylinky stejně jako třeba petržel, tudíž pro děti v pohodě. stejně tak mozzarella a parmazán jsou sýry jako každé jiné, tudíž od roka možno podávat.
naskládané ingredience před šoupnutím do trouby
naskládané ingredience shora
po upečení - tolik to pustí šťávy
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vevercak78
(upraveno)
22. 1. 2010, 17:34
Eillee
(upraveno)
21. 7. 2008, 12:55
Už se to peče, jen teda ve verzi, aby si mohla dát se mnou i malá - bez cibule a jen s eidamem a s petrželkou místo oregana a bazalky. Voní to úžasně.
jonca
(upraveno)
14. 4. 2008, 21:43
konečně lilek a recept...už se těším až to udělám...