Dort s bílou čokoládou
Potřebné ingredience
Seznam ingrediencí:
150 g Hera
150 g moučkového cukru
180 g polohrubé mouky
2 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1/2 balení prášku do pečiva
200 ml Rama Cremefine ke šlehání
200 g bílé čokolády
200 g čerstvého smetanového sýra (žervé)
10 g želatiny
100 ml vody na želatinu
50 g bílé čokolády
20 g mléčné čokolády
na posypání kakao
na vymazání formy olej
Postup přípravy
Náročnost: Pro zkušenější
Chod: Dezert
Počet porcí: 12
1hod.
Postup přípravy:
Heru nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme moučkový a vanilkový cukr a šleháme do pěny. Postupně přidáme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou. Nakonec zlehka vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva. Těsto naplníme do dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme. Formu vymyjeme, vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Bílou čokoládu rozlámeme na menší kousky. Ramu svaříme a do horké vmícháme rozlámanou čokoládu (já to dělala radši ve vodní lázni). Mícháme, až se čokoláda rozpustí a zchladne. Potom uložíme do chladničky, nejlépe až do druhého dne. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě (asi 30 minut – na pytlíku je postup) a pak při 60 °C povaříme. Vychlazenou čokoládovou smetanu ušleháme, smícháme s čerstvým sýrem a želatinou. Do vymazané dortové formy položíme korpus, na něj nalijeme připravenou náplň a povrch uhladíme. Dáme do chladničky dobře ztuhnout. Po důkladném ztuhnutí vyjmeme dort z formy, povrch posypeme čokoládovými hoblinkami a ještě navíc kakaem. Hoblinky si předem připravíme z tabulkové čokolády pomocí škrabky na brambory.
Chod: Dezert
Počet porcí: 12
1hod.
Postup přípravy:
Heru nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme moučkový a vanilkový cukr a šleháme do pěny. Postupně přidáme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou. Nakonec zlehka vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva. Těsto naplníme do dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme. Formu vymyjeme, vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Bílou čokoládu rozlámeme na menší kousky. Ramu svaříme a do horké vmícháme rozlámanou čokoládu (já to dělala radši ve vodní lázni). Mícháme, až se čokoláda rozpustí a zchladne. Potom uložíme do chladničky, nejlépe až do druhého dne. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě (asi 30 minut – na pytlíku je postup) a pak při 60 °C povaříme. Vychlazenou čokoládovou smetanu ušleháme, smícháme s čerstvým sýrem a želatinou. Do vymazané dortové formy položíme korpus, na něj nalijeme připravenou náplň a povrch uhladíme. Dáme do chladničky dobře ztuhnout. Po důkladném ztuhnutí vyjmeme dort z formy, povrch posypeme čokoládovými hoblinkami a ještě navíc kakaem. Hoblinky si předem připravíme z tabulkové čokolády pomocí škrabky na brambory.
korpus
krém
jedlý papír - obrázek pro taťku k narozkám
okraje ze strouhané čokolády
z boku
a trochu marmelády do korpusu :-)
Další varianta tohoto dortu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé