(recept
si oblíbilo 26 návštěvníků)
pizza jako z restaurace...s tipem od kuchaře ;)
Potřebné ingredience
na 2 cca 30 cm pizzy
1 lžíce jemného cukru (krystal "nadrtit")
2 lžičky sušených nebo 15 g čerstvých kvasnic
170 ml vlažné vody (37-43 °C)
450 g hladké pšeničné mouky
1/2 lžičky soli
3 PL extra panenského oleje ( s jiným to není ono)
světlé pivo (jakékoli - stačí troška, zbytek se může vypít :)dodá pizze jemnost, alkohol se pečením vypeče )
směs: rajčatový protlak, bazalka, oregano (nebo směs na pizzu)
Postup přípravy
Do misky vložíme cukr a kvasnice a vmícháme 5 1/2 lžíce vlažné vody, na teplém místě necháme vzejít, dokud kvasnice nebublají.
V míse smícháme prosátou mouku, sůl, olej, pivo a zbytek vody. Přidáme vzejité kvasnice a mícháme až se těsto váže do hrudek. přendáme na pomoučený vál a důkladně hněteme 8!! minut. (lepší než posilovna). Musí vzniknout měkké těsto, které se nelepí a je suché.
Olejem vymažeme velkou mísu, vložíme do ní těsto, z něhož jsme vytvořili kouli. několikrát s ním otočíme, aby se omastilo a na povrchu nakrojíme kříž. mísu přikryjeme utěrkou a dáme do sáčku. poté necháme kynout- buď na suchém teplém místě cca 2 hodiny, nebo v chladničce! do druhého dne.
po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme na asi 30 cm velkou slabou placku, jejíž okraje jsou trochu vyvýšené. povrch potřeme olejem, poté si smícháme protlak s oreganem a bazalkou a důkladně pomažeme. pak už klademe náplň podle své chuti. Posypeme sýrem. Pečeme v rozžhavené troubě, dokud pizza nezrůžoví.
Tip na náplň: naše oblíbená je Hawai- šunka a ananas; klobásová, 4 druhy sýra (dáváme eidam, nivu, hermelím a mozzarelu; smetana, špenát a uzený losos ...
V míse smícháme prosátou mouku, sůl, olej, pivo a zbytek vody. Přidáme vzejité kvasnice a mícháme až se těsto váže do hrudek. přendáme na pomoučený vál a důkladně hněteme 8!! minut. (lepší než posilovna). Musí vzniknout měkké těsto, které se nelepí a je suché.
Olejem vymažeme velkou mísu, vložíme do ní těsto, z něhož jsme vytvořili kouli. několikrát s ním otočíme, aby se omastilo a na povrchu nakrojíme kříž. mísu přikryjeme utěrkou a dáme do sáčku. poté necháme kynout- buď na suchém teplém místě cca 2 hodiny, nebo v chladničce! do druhého dne.
po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme na asi 30 cm velkou slabou placku, jejíž okraje jsou trochu vyvýšené. povrch potřeme olejem, poté si smícháme protlak s oreganem a bazalkou a důkladně pomažeme. pak už klademe náplň podle své chuti. Posypeme sýrem. Pečeme v rozžhavené troubě, dokud pizza nezrůžoví.
Tip na náplň: naše oblíbená je Hawai- šunka a ananas; klobásová, 4 druhy sýra (dáváme eidam, nivu, hermelím a mozzarelu; smetana, špenát a uzený losos ...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé