(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Schopperl - prstové nudle z bramborového těsta
Potřebné ingredience
Doba přípravy cca 25 minut / doba odpočinku cca 12 hodin / doba pečení cca 40 minut
8 větších brambor
250 g hladké mouky
2 vejce
Sůl
Muškátový oříšek, strouhaný
250 ml mléka
přepuštěné máslo _ Butterschmalz
Postup přípravy
Den předem uvařte brambory ve slupce a nechte přes noc vychladnout.
Brambory oloupejte a buď prolisujte lisem na brambory do misky nebo je do misky nastrouhejte na jemném struhadle na zeleninu. Přidáme mouku a vejce, dochutíme solí a muškátovým oříškem a pomoučenýma rukama rychle prohněteme, aby vzniklo tuhé těsto. Na pomoučeném válu dlaní těsto po částech válejte na prst dlouhé a tlusté nudle.
Větší pekáč vymažte přepuštěným máslem. Bramborové prsty položte trochu od sebe. Pečte v troubě na 200 stupňů 30 - 40 minut, dokud není spodní strana pěkně hnědá.
Do mléka přidejte 3 vejce, dochuťte solí a pepřem a dobře prošlehejte.
Po uplynutí doby pečení prsty odlepte ode dna a zalijte je rozšlehaným vejcem. Vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení, dokud vaječná směs neztuhne.
K tomu se hodí listové saláty nebo uzené maso.
Velmi oblíbené také jako hlavní chod s jablečnou přesnídávkou - Apfelmuß.
Nebo společně s kysaným zelím a vařeným bůčkem v kysaném zelí nejoblíbenějším jídlem na Oberpfälzer Grenzkamm.
Brambory oloupejte a buď prolisujte lisem na brambory do misky nebo je do misky nastrouhejte na jemném struhadle na zeleninu. Přidáme mouku a vejce, dochutíme solí a muškátovým oříškem a pomoučenýma rukama rychle prohněteme, aby vzniklo tuhé těsto. Na pomoučeném válu dlaní těsto po částech válejte na prst dlouhé a tlusté nudle.
Větší pekáč vymažte přepuštěným máslem. Bramborové prsty položte trochu od sebe. Pečte v troubě na 200 stupňů 30 - 40 minut, dokud není spodní strana pěkně hnědá.
Do mléka přidejte 3 vejce, dochuťte solí a pepřem a dobře prošlehejte.
Po uplynutí doby pečení prsty odlepte ode dna a zalijte je rozšlehaným vejcem. Vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení, dokud vaječná směs neztuhne.
K tomu se hodí listové saláty nebo uzené maso.
Velmi oblíbené také jako hlavní chod s jablečnou přesnídávkou - Apfelmuß.
Nebo společně s kysaným zelím a vařeným bůčkem v kysaném zelí nejoblíbenějším jídlem na Oberpfälzer Grenzkamm.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kuchtěnka113
(upraveno)
14. 1. 2024, 19:19
moc se povedlo, místo přepuštěného másla jsem dala ramu!