Ostružinový džem
Potřebné ingredience
1 kg čerstvých ostružin
500 g želírovacího cukru (s obsahem pektinu) nebo 1:1 cukru a ostružin
1 citron
Postup přípravy
Omyjte ostružiny pod tekoucí vodou a nechte je okapat.
Vložte ostružiny do hrnce a přidejte želírovací cukr nebo směs běžného cukru a ostružin.
Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a šťávu z poloviny citronu. Citronová kůra dodá džemu výraznější chuť a aroma.
Směs postavte na střední oheň a za občasného míchání nechte vařit, dokud se ostružiny nerozvaří a cukr se úplně nerozpustí. To by mělo trvat asi 15-20 minut.
Poté směs přiveďte k varu a nechte vařit 5-10 minut, až začne houstnout. Můžete prověřit konzistenci tak, že kapku džemu nakapete na talířek a po chvíli se pokusíte provést prstem rýhu. Pokud se rýha drží a džem nevtéká, je hotový.
Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřete a postavte je dnem vzhůru. Nechte je vychladnout při pokojové teplotě, poté skladujte na chladném a suchém místě.
Vložte ostružiny do hrnce a přidejte želírovací cukr nebo směs běžného cukru a ostružin.
Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a šťávu z poloviny citronu. Citronová kůra dodá džemu výraznější chuť a aroma.
Směs postavte na střední oheň a za občasného míchání nechte vařit, dokud se ostružiny nerozvaří a cukr se úplně nerozpustí. To by mělo trvat asi 15-20 minut.
Poté směs přiveďte k varu a nechte vařit 5-10 minut, až začne houstnout. Můžete prověřit konzistenci tak, že kapku džemu nakapete na talířek a po chvíli se pokusíte provést prstem rýhu. Pokud se rýha drží a džem nevtéká, je hotový.
Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřete a postavte je dnem vzhůru. Nechte je vychladnout při pokojové teplotě, poté skladujte na chladném a suchém místě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé