Kváskový chléb s fialovou mrkví a špaldou z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 8 g mateřského kvásku, 70 g žitné mouky, 60-70 g vody; * PYRÉ: 70 g fialové mrkve, 100 g vody; * TĚSTO: 120 g špaldové chlebové mouky (nebo pšeničné chlebové mouky), 150 g celozrnné špaldy, 150 g mouky Manitoba, 260 g vody, 10 g soli
Postup přípravy
10 - 12 hodin předem připravit rozkvas:
- smíchat kvásek + vodu + mouku (konzistence by měla být trochu hustší, než obvykle)
- přikrýt a nechat kvasit při pokojové teplotě
Připravit si mrkvové pyré:
- mrkev nakrájet na kostky, přidat vodu a podusit do měkka
- rozmixovat (případně doladit konzistenci vodou - výsledného pyré by mělo být cca 120 g) a nechat vychladnout
Smíchat rozkvas + mouky + vodu a nechat ½ - 1 hodinu odpočívat.
Přidat pyré a sůl a uhníst těsto (hníst 5-6 minut).
Těsto nechat kynou cca 2-3 hodiny - několikrát přeložit.
Těsto stočit do ošaty a nechat nakynout - mně kynulo při 7-8°C zhruba 12 hodin.
Péct v remosce 45 minut.
10 - 12 hodin předem připravit rozkvas: smíchat kvásek + vodu + mouku (konzistence by měla být trochu hustší, než obvykle), přikrýt a nechat kvasit při pokojové teplotě. Připravit si mrkvové pyré: mrkev nakrájet na kostky, přidat vodu a podusit do měkka, rozmixovat (případně doladit konzistenci vodou - výsledného pyré by mělo být cca 120 g) a nechat vychladnout.
Smíchat rozkvas + mouky + vodu a nechat ½ - 1 hodinu odpočívat. Přidat pyré a sůl a uhníst těsto (hníst 5-6 minut).
Těsto nechat kynou cca 2-3 hodiny - několikrát přeložit.
Těsto stočit do ošaty a nechat nakynout - mně kynulo při 7-8°C zhruba 12 hodin.
Péct v remosce 45 minut.
Hotovo.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé