Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Kváskový chléb s mrkví, semínky a ořechy z remosky

0.0
Kváskový chléb s mrkví, semínky a ořechy z remosky

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 10 g mateřského žitného kvásku, 50 g žitné celozrnné mouky, 60 g vody; * ZÁPARA: 40 g vroucí vody, 13 g lněného semínka (hnědý i zlatý, ale klidně jde i nahradit sezamem), 13 g slunečnicového semínka, 13 g vlašských ořechů; * MRKEV: 80 g mrkve, 150 g vody, trochu olivového oleje, špetka soli; * DÁLE DO TĚSTA: 75 g pšeničné chlebové mouky, 75 g celozrnné špaldové mouky, 75 g hladké mouky, 140 g vody (voda z vařené mrkve), 5 g soli, 2 g kmínu

Postup přípravy

Další ze skvělých chlebů podle paní Michaely - původní recept zde: https://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2016/09/mrkvovy-chleb.html?fbclid=IwAR1prubrYellajkIz6qgD3b8ZY9iT3KEKkzuoQy9dR4rCKf2H9pQoKOVzyA .

Níže píši jen můj stručný výtah a je to množství do 500g formy, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).


8-12 hodin předem:

1. Připravit si rozkvas:
- všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat 8 - 12 hodin zrát (měl by 2-3x zvětšit objem)

2. Připravit si záparu:
- vlašské ořechy pokrájet na menší kousky + len + slunečnice - na sucho opražit na pánvi, zalít vroucí vodou a nechat odležet

3. Připravit si mrkev:
- mrkev pokrájet + olej + sůl, povařit do lehkého změknutí (cca 15 minut), slít (vodu uchovat) a mrkev rozmačkat na hrubo vidličkou


Dokončení:

Cca hodinu před doběhnutím rozkvasu smíchat vodu + mouku a nechat odležet (když se nestihne, tak nevadí).

Poté přidat rozkvas + mrkev + sůl + kmín a propracovat těsto.
Těsto vložit do uzavíratelné naolejované mísy a nechat kynout 1½ hodiny (3x přeložit po 20 minutách), poté vložit do ledničky alespoň na 12 hodin.

Těsto přemístit do vymazané formy (máslem nebo sádlem) a nechat kynout 8-9 hodin v lednici, nebo cca 2 hodiny při pokojové teplotě (případně možno zkombinovat, podle toho, jak se to časově hodí).

Péct v remosce 40 minut, potom opatrně vyjmout z formy a péct ještě 10 minut (pokud je potřeba, tak povrch chleba přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se nepřipálil).

Po upečení nechat vychladnout na mřížce.

1. Připravit si rozkvas: všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat 8 - 12 hodin zrát (měl by 2-3x zvětšit objem).

2. Připravit si záparu: vlašské ořechy pokrájet na menší kousky + len + slunečnice - na sucho opražit na pánvi, zalít vroucí vodou a nechat odležet

3. Připravit si mrkev: mrkev pokrájet + olej + sůl, povařit do lehkého změknutí (cca 15 minut), slít (vodu uchovat) a mrkev rozmačkat na hrubo vidličkou

Cca hodinu před doběhnutím rozkvasu smíchat vodu + mouku a nechat odležet (když se nestihne, tak nevadí).

Poté přidat rozkvas + mrkev + sůl + kmín a propracovat těsto.

Těsto vložit do uzavíratelné naolejované mísy a nechat kynout 1½ hodiny (3x přeložit po 20 minutách), poté vložit do ledničky alespoň na 12 hodin.

Těsto přemístit do vymazané formy (máslem nebo sádlem) a nechat kynout 8-9 hodin v lednici, nebo cca 2 hodiny při pokojové teplotě (případně možno zkombinovat, podle toho, jak se to časově hodí).

Péct v remosce 50 minut, potom opatrně vyjmout z formy a péct ještě 10 minut (pokud je potřeba, tak povrch chleba přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se nepřipálil). Po upečení nechat vychladnout na mřížce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie