Kváskový chléb s mrkví, semínky a ořechy z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 10 g mateřského žitného kvásku, 50 g žitné celozrnné mouky, 60 g vody; * ZÁPARA: 40 g vroucí vody, 13 g lněného semínka (hnědý i zlatý, ale klidně jde i nahradit sezamem), 13 g slunečnicového semínka, 13 g vlašských ořechů; * MRKEV: 80 g mrkve, 150 g vody, trochu olivového oleje, špetka soli; * DÁLE DO TĚSTA: 75 g pšeničné chlebové mouky, 75 g celozrnné špaldové mouky, 75 g hladké mouky, 140 g vody (voda z vařené mrkve), 5 g soli, 2 g kmínu
Postup přípravy
Níže píši jen můj stručný výtah a je to množství do 500g formy, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
8-12 hodin předem:
1. Připravit si rozkvas:
- všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat 8 - 12 hodin zrát (měl by 2-3x zvětšit objem)
2. Připravit si záparu:
- vlašské ořechy pokrájet na menší kousky + len + slunečnice - na sucho opražit na pánvi, zalít vroucí vodou a nechat odležet
3. Připravit si mrkev:
- mrkev pokrájet + olej + sůl, povařit do lehkého změknutí (cca 15 minut), slít (vodu uchovat) a mrkev rozmačkat na hrubo vidličkou
Dokončení:
Cca hodinu před doběhnutím rozkvasu smíchat vodu + mouku a nechat odležet (když se nestihne, tak nevadí).
Poté přidat rozkvas + mrkev + sůl + kmín a propracovat těsto.
Těsto vložit do uzavíratelné naolejované mísy a nechat kynout 1½ hodiny (3x přeložit po 20 minutách), poté vložit do ledničky alespoň na 12 hodin.
Těsto přemístit do vymazané formy (máslem nebo sádlem) a nechat kynout 8-9 hodin v lednici, nebo cca 2 hodiny při pokojové teplotě (případně možno zkombinovat, podle toho, jak se to časově hodí).
Péct v remosce 40 minut, potom opatrně vyjmout z formy a péct ještě 10 minut (pokud je potřeba, tak povrch chleba přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se nepřipálil).
Po upečení nechat vychladnout na mřížce.
1. Připravit si rozkvas: všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat 8 - 12 hodin zrát (měl by 2-3x zvětšit objem).
2. Připravit si záparu: vlašské ořechy pokrájet na menší kousky + len + slunečnice - na sucho opražit na pánvi, zalít vroucí vodou a nechat odležet
3. Připravit si mrkev: mrkev pokrájet + olej + sůl, povařit do lehkého změknutí (cca 15 minut), slít (vodu uchovat) a mrkev rozmačkat na hrubo vidličkou
Cca hodinu před doběhnutím rozkvasu smíchat vodu + mouku a nechat odležet (když se nestihne, tak nevadí).
Poté přidat rozkvas + mrkev + sůl + kmín a propracovat těsto.
Těsto vložit do uzavíratelné naolejované mísy a nechat kynout 1½ hodiny (3x přeložit po 20 minutách), poté vložit do ledničky alespoň na 12 hodin.
Těsto přemístit do vymazané formy (máslem nebo sádlem) a nechat kynout 8-9 hodin v lednici, nebo cca 2 hodiny při pokojové teplotě (případně možno zkombinovat, podle toho, jak se to časově hodí).
Péct v remosce 50 minut, potom opatrně vyjmout z formy a péct ještě 10 minut (pokud je potřeba, tak povrch chleba přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se nepřipálil). Po upečení nechat vychladnout na mřížce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé