(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
LINECKÉ DORTÍČKY S MANDLOVÝM KRÉMEM
Potřebné ingredience
Suroviny-linecké těsto: 285 g hladké mouky, 190 g chladného másla, 85 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 kávová lžička rumu, špetka nastrouhané citronové kůry. Suroviny-mandlový krém: ½ čtvrtlitrového hrnku mléka, 1 PL polohrubé mouky, necelý hrnek moučkového cukru, půl kostky másla, 1 sáček vanilkového cukru, 3-4 PL jemně nastrouhaných oloupaných mandlí, 1 PL polohrubé mouky
Postup přípravy
Postup-krém:
Na mírném plameni uvaříme (asi 2-3 min.) dobře rozmíchané mléko s moukou. Odstavíme, občas promícháme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukry do pěny,přidáváme po malých lžičkách moučnou kaši a vyšleháme na hladký krém. Ten docílíme, když všechny suroviny budou mít stejnou pokojovou teplotu. Nakonec přidáme strouhané mandle. Uchováme v ledničce.
Postup-těsto:
Ze všech předepsaných surovin zpracujeme hladké těsto, vytvoříme kouli nebo váleček, zabalíme do kuchyňské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v ledničce (nejlépe do dalšího dne).
Dokončení:
Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které si zvolíme. Vše vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 12 minut při teplotě 165-170 st. C. V polovině času plech v troubě otočíme a zkontrolujeme barvu cukroví, které po upečení má zůstat bílé a je velmi měkké, ale postupně se zatáhne a zpevní.
Po vychládnutí namáčíme (nebo polijeme) polovinu dávky vykrájeného a upečeného lineckého, která bude tvořit horní část dortíčků, do čokoládové polevy. Ještě než ztuhne, čokoládový povrch jednotlivého cukroví mírně posypeme jemně mletými mandlemi a doprostřed vsadíme celou loupanou mandli. Necháme zatáhnout, ale nedáváme do ledničky, čokoládový lesk se v ní obvykle zamlží a získá šedý, až matný vzhled.
Nakonec naplněnou cukrářskou zdobičkou postříkáme krémem druhou polovinu upečeného cukroví, lehce přiklopíme vrchními kousky s čokoládou a mandlí. Dortíky díky krému a čokoládě velmi brzy změknou.
Přeji dobrou chuť.
Na mírném plameni uvaříme (asi 2-3 min.) dobře rozmíchané mléko s moukou. Odstavíme, občas promícháme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukry do pěny,přidáváme po malých lžičkách moučnou kaši a vyšleháme na hladký krém. Ten docílíme, když všechny suroviny budou mít stejnou pokojovou teplotu. Nakonec přidáme strouhané mandle. Uchováme v ledničce.
Postup-těsto:
Ze všech předepsaných surovin zpracujeme hladké těsto, vytvoříme kouli nebo váleček, zabalíme do kuchyňské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v ledničce (nejlépe do dalšího dne).
Dokončení:
Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které si zvolíme. Vše vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 12 minut při teplotě 165-170 st. C. V polovině času plech v troubě otočíme a zkontrolujeme barvu cukroví, které po upečení má zůstat bílé a je velmi měkké, ale postupně se zatáhne a zpevní.
Po vychládnutí namáčíme (nebo polijeme) polovinu dávky vykrájeného a upečeného lineckého, která bude tvořit horní část dortíčků, do čokoládové polevy. Ještě než ztuhne, čokoládový povrch jednotlivého cukroví mírně posypeme jemně mletými mandlemi a doprostřed vsadíme celou loupanou mandli. Necháme zatáhnout, ale nedáváme do ledničky, čokoládový lesk se v ní obvykle zamlží a získá šedý, až matný vzhled.
Nakonec naplněnou cukrářskou zdobičkou postříkáme krémem druhou polovinu upečeného cukroví, lehce přiklopíme vrchními kousky s čokoládou a mandlí. Dortíky díky krému a čokoládě velmi brzy změknou.
Přeji dobrou chuť.
Můžeme použít jakékoliv vykrajovací formičky na cukroví, já zvolila tvary lodiček, které se mi líbí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
yarkal
(upraveno)
14. 6. 2019, 14:38
nahlásit
Evula.U
(upraveno)
8. 6. 2019, 15:30
Je´, Jarmilko, ty jsou fakt roztomile. Doufam, ze je stihnu na zitrek, no uvidim
nahlásit