(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
DOMÁCÍ PIŠKOTY SAVOIARDI PRO PŘÍPRAVU TIRAMISU
Potřebné ingredience
Dávka na 1 plech: 45 g hladké pšeničné mouky, 1 PL kukuřičného škrobu, 35 g jemného krystalového cukru, 2 ks menších, čerstvých vajec (oddělíme bílky od žloutků), 1 PL moučkového cukru na posyp před pečením.
Postup přípravy
Tyto proslulé piškoty získaly svůj název „Savoiardi“ díky italské královské rodině Savoy již v době rané renesance. Podle tradičního jednoduchého receptu se v Itálii pečou dodnes a jsou pro tuto zemi natolik důležité, že je název i s přesnou recepturou chráněný. Křehké sušenky tvoří základní složku pro mnoho italských dezertů, z kterých je nejznámější tiramisu.
Postup:
Nejprve si připravíme plech s pečícím papírem a rozehřejeme troubu na 180 st. C. Pak vyšleháme bílky při vyšších otáčkách a hlídáme moment, kdy se začne tvořit sníh. V tuto chvíli, stále šleháme, přisypáváme cukr krystal a nakonec vyšleháme pevný sníh, do kterého opatrně vmícháme rozšlehané žloutky. Ty jsme předem pouze lehce a krátce ručně našlehali metličkou, případně vidličkou. Nakonec do mísy s nadýchanou vaječnou směsí prosejeme hladkou mouku smíchanou s kukuřičnou moučkou a lehounce promícháme.
Hladkým těstem naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou a na plech stříkáme tenčí proužky stejných velikostí, které na závěr přes sitko jemně posypeme hladkým cukrem. Několik minut počkáme, aby se cukr vsákl do těsta a znovu pocukrujeme. Pečeme podle velikosti piškotů zhruba kolem dvanácti minut do mírně zlatavého odstínu.
Jsou lehké a snadno stravitelné, pro samostatnou konzumaci výborně chutnají namáčené v horké čokoládě nebo v cappuccinu, můžeme je použít při výrobě charlotty a pokud křehoučké piškotky zvolíme ke snídani, skvěle zasytí spolu s mlékem, či kávou.
Jestliže chceme získat lahodné, křehké a nadýchané piškoty, je důležité nastříkané těsto na plechu ještě před pečením pocukrovat tak, jak bylo popsáno. Pro docílení stejných a pravidelných tvarů lze použít silikonovou formu určenou pro pečení dlouhých cukrářských piškotů.
Přeji dobrou chuť.
Postup:
Nejprve si připravíme plech s pečícím papírem a rozehřejeme troubu na 180 st. C. Pak vyšleháme bílky při vyšších otáčkách a hlídáme moment, kdy se začne tvořit sníh. V tuto chvíli, stále šleháme, přisypáváme cukr krystal a nakonec vyšleháme pevný sníh, do kterého opatrně vmícháme rozšlehané žloutky. Ty jsme předem pouze lehce a krátce ručně našlehali metličkou, případně vidličkou. Nakonec do mísy s nadýchanou vaječnou směsí prosejeme hladkou mouku smíchanou s kukuřičnou moučkou a lehounce promícháme.
Hladkým těstem naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou a na plech stříkáme tenčí proužky stejných velikostí, které na závěr přes sitko jemně posypeme hladkým cukrem. Několik minut počkáme, aby se cukr vsákl do těsta a znovu pocukrujeme. Pečeme podle velikosti piškotů zhruba kolem dvanácti minut do mírně zlatavého odstínu.
Jsou lehké a snadno stravitelné, pro samostatnou konzumaci výborně chutnají namáčené v horké čokoládě nebo v cappuccinu, můžeme je použít při výrobě charlotty a pokud křehoučké piškotky zvolíme ke snídani, skvěle zasytí spolu s mlékem, či kávou.
Jestliže chceme získat lahodné, křehké a nadýchané piškoty, je důležité nastříkané těsto na plechu ještě před pečením pocukrovat tak, jak bylo popsáno. Pro docílení stejných a pravidelných tvarů lze použít silikonovou formu určenou pro pečení dlouhých cukrářských piškotů.
Přeji dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Evula.U
(upraveno)
14. 4. 2019, 20:04
No, ty se Vam povedly, musim je hned zkusit
yarkal
(upraveno)
19. 4. 2019, 12:41
@Evula.U
Evula.U
(upraveno)
22. 4. 2019, 6:37
@yarkal
V sobotu jsem je upekla, pripravila z nich Tiramisù a vcera byl na dessert. Vyborne, ukladam recept