Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

AMERICKÁ BÁBOVKA CHIFFON CAKE-vysoká a nadýchaná

0.0
AMERICKÁ BÁBOVKA CHIFFON CAKE-vysoká a nadýchaná

Potřebné ingredience

Ingredience: 290 g hladké mouky, 300 g cukru-jemný krystal, 1 sáček kypřícího prášku, špetka soli, 200 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 6 bílků a 6 žloutků z větších vajec, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra.

Postup přípravy

Zvlášť v misce vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Podle jiné varianty můžeme místo soli šlehat bílky přímo s kypřícím práškem, sníh je pevný, brzy neklesá a moučník pak pěkně naběhne.

V další misce vymícháme /10-15 min./ do pěny žloutky s vanilkovým cukrem, postupně přidáváme vlažnou vodu, olej a citronovou kůru. Žloutkovou pěnu vlijeme do suchých, promísených surovin a dobře spojíme. Postupně přidáváme i sníh. Vložíme do hladké bábovkové formy, která se nevymašťuje a ani nevysypává moukou. Pečeme po dobu 50-60 minut při teplotě 160 st. C.

Poté formu s upečenou bábovkou vytáhneme a hned překlopíme dnem vzhůru buď na nožičky speciální formy (viz obrázková příloha), nebo ji posadíme na skleničky, aby horký vzduch měl možnost unikat. Podložíme talířkem a v uvedené poloze ji necháme vychládnout.

Vyklouzne nadýchaná, jemná a vysoká bábovka, kterou můžeme dozdobit ovocem, naplnit libovolnou náplní, polít čokoládou, karamelem, nebo jen pocukrovat - možností je spousta.

Dobré pochutnání.

Psal se rok 1927 a v Los Angeles poprvé vyzkoušel tento moučník pan H. Baker. Recept vylepšoval 4 roky a během té doby přišel na efekt převráceného moučníku při jeho chládnutí ve formě. Časem byl nazván CHIFFON CAKE – šifonový dortík, koláč a to pro jeho jemnost hedvábí i lehkost peříčka.

Během doby tento vysoký a načechraný moučník získal popularitu a kolem r. 1950 jedna americká paní jménem Betty Crocker vytvořila z klasického receptu 14 variant s různými příchutěmi a posléze se z něho stal světový hit. Na snímku je dobový časopis s jednou variantou bábovky paní Betty.

Jde o to, že těsto ze žloutkové pěny, postupně smíchané se suchými ingrediencemi a pevným sněhem,
se peče v nevymaštěné, moukou nevysypané hladké a rovné formě.

Po vytažení z trouby se forma s upečeným těstem obrátí dnem nahoru a pokud nemá speciální nožičky, podloží se třeba nízkými skleničkami. Spodní částí musí totiž unikat horký vzduch.

Svou váhou několik hodin pomalu klesá po hladké stěně formy a současně se vytahuje. Když pod formu vložíme talířek, bábovka na něj ve finále sedne. Pokud ne, lehce bábovku obkroužíme nožem.

Popisovaný postup chládnutí způsobí moučníku nadýchanost a výšku, jak je patrné na obrázku.

7- Jemný a delikátní Chiffon cake-rozkrojený a pěkně žluťoučký. Je výborný jen tak, lehce pocukrovaný.

Moučník vysloveně není jako klasická bábovka. Můžeme ho také libovolně nazdobit. Já na vrstvu šlehačky vložila jahody, borůvky a maliny.

A střed dozdobila čokoládovými lístky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yarkal 27. 1. 2018, 18:03
(clamp) (clamp) (clamp)
Evula.U 29. 1. 2018, 14:34
@yarkal (F) (F) (F)
Zrušený účet 22. 1. 2018, 21:46
Nechala jsem se nalákat a už klesá nebo by měla klesat a nadýchávat se asi 5 hodin. Podle času už by měla být nejspíš vypadlá na tácku či talíři. Bohužel není. A vůbec to nevypadá, že bude. Takže jí za chvíli z té formy půjdu pomoct. Měla jsem tu formu přeci jenom vymazat. Každopádně zkusit se má všechno, tak jsem zkusila, ale už se k receptu nevrátím. ... Ale přesto díky za recept, Vám se povedla nádherně ... (F)
Evula.U 23. 1. 2018, 8:53
@ Ivanko, jak jsem odpovedela Jitce, neni nutne, jestli babovka spadne nebo ne. Hlavni je ze se hned za horka obratila. Me kolegyne v zivote neklesla a me spada. Ale vysledek by mel byt stejny, staci ji odriznout nozem. A kdyz se nepodari, tak je z ni pouze presladla buchta. Ale absolutne se jeji forma nesmi vymastit. Preji Vam hezky den. (F)
Zrušený účet 23. 1. 2018, 10:27
@Evula.U Tak já přidávám ještě dodatek ke svému prvotnímu komentáři. Nakonec jsem okolo obřízla, pomohla jsem i dnu, ve formě nezůstalo nic, vypadla pak nakonec neporušená. A hned jsem ochutnala a opravdu na chuť VÝBORNÁ, JEMNÁ a LEHOUČKÁ. P.S. Do těsta jsem přidala ještě trochu citronového aroma a po vyklopení jen pocukrovala. A protože nemám rovnou formu bábovky, ale mám rovnou nevroubkatou formu srnčího hřbetu, dělala jsem dávku přizpůsobenou na 4 vejce. Takže změna - určitě se k receptu vrátím, fakt je dobrá!!!! Díky za recept. |:o) |:o)
Evula.U 23. 1. 2018, 13:22
@ No, Ivanko, jste fakt velka sikulka a jsem velice rada, ze se Vam povedla. Coby prichut, da se tam pridat trochu ovocneho nebo vanilkoveho aroma, jako Vy. Jste dobra, klobouk dolu (clamp)
krišon 22. 1. 2018, 23:10
@ Formu hladkou mám po babičce, tak jsem ji konečně snesla z půdy, vydrbala a na radu manžela vymazala alespoň dno. Bylo mi jasné, že stěny v nejhorším odříznu. Jinak jsem dopadla stejně jako vy, večer upečeno, ráno ta nadýchaná mrcha vězela ve formě, takže dlouhý nůž, odřízla jsem. Pocukrovaná nevypadala až tak špatně, ale chuťově nevýrazná a hodně sladká ... zkusím příště nahradit část vlažné vody pomerančovou nebo citronovou šťávou ....prostě dostane druhou šanci
sympatie 25. 1. 2018, 13:04
@krišon Já už vyzkoušela tolik bábovek, s komentářem jen nejlepším, a pokaždé se vracím ke svému, mám jich více, střídám, novinkám nevěřím.
Zrušený účet 23. 1. 2018, 10:29
@krišon já hned při prvním pokusu dala citronové aroma a chutnala mně, příliš sladká mně nepřišla, řekla bych tak akorát. Po obříznutí a i odšťouchnutí se mně neporušená vyklopila, dělala jsem tedy do hladké formy srnčího hřbetu ze 4 vajec. (F)
Berži 19. 1. 2018, 21:31
(F)
Evula.U 25. 1. 2018, 8:01
@Berži (F) (F) (F)
PetraRol 19. 1. 2018, 20:53
(Y) (Y) (Y)
Evula.U 23. 1. 2018, 8:55
@PetraRol (F) (F) (F)
Ayra 17. 1. 2018, 9:08
Jste mě tak nalákala, že jsem si koupila formu a vyzkouším - snad se zadaří (jidlo)
jitkaanicka 18. 1. 2018, 10:02
@Ayra Dobrý den, paní Jitko, můžu se Vás zeptat, kde jste koupila formu?Nemůžu nikde najít.Děkuji. :-)
Ayra 18. 1. 2018, 11:58
@jitkaanicka Taky jsem jich moc nenašla - rozhodovala jsem se mezi Tescomou a Wiltonem, nakonec jsem po pročtení principu pečení usoudila, že nepřilnavá vrstva a tudíž snadné vyklopení (což má Tescoma) v tomto případě asi není žádoucí, tak jsem koupila od Wiltona - prodejce Fiala http://www.fialapraha.cz/produkt/babovka-s-kominkem-hladka-hlinik/ Už mi stojí na nožkách, tak jsem zvědavá.
jitkaanicka 19. 1. 2018, 11:39
@Ayra Jste zlatá!Děkuji moc, že jste se podělila a už jste stihla vyzkoušet? (Y)
Ayra 20. 1. 2018, 19:15
@jitkaanicka Vyzkoušela jsem jí hned - buchta úplně super nadýchaná (Y)
jitkaanicka 22. 1. 2018, 9:05
@Ayra (clamp) (clamp) ( (clamp)
Evula.U 17. 1. 2018, 12:01
@Ayra Jitko, urcite se podari, hlavne 6 velkych nebo 7 strednich vajec. Bilky pevne vyslehat. Pect na nizke plose rozpalene troube a pece se kolem 60-80 minut. Zalezi na troube a popripade bude vrsek upecen a uvnitr jeste syrovy, staci ho prikryt pecicim papirem. Jinak samozrejme, zkouska spejli. Pak vydelat a spolu s uterkama opatrne prevratit na nozicky, hned na velky talir. Nekdy spadne sama, nekdy ne a to pak se musi odriznout za studena dlouhym nozem. Ale i kdyby se nejak poprve nepovedla, nevadi, podruhe to bude lepsi. Jeji zdobeni je lepsi az druhy den, Ale pouze pocukrovana je vyborna hned chladna. Dejte vedet (Y) (Y)
Ayra 18. 1. 2018, 15:21
@Evula.U Tak hlásím, že se podařilo (Y) Buchta krásně nadýchaná, dobrá, s džemem z černého rybízu naprosto dokonalá - děkuji za recept (F) (F) (F) (hello)
Evula.U 20. 1. 2018, 15:11
@Ayra Jitko, jsem rada, ze se povedla (Y) (Y) preji hezkou nedeli (C)
Nadys 16. 1. 2018, 11:20
(Y)
Evula.U 17. 1. 2018, 8:34
@Nadys Nadi, dekuji a preji krasny 2018
mandusa 15. 1. 2018, 21:17
Vyzerá uuuzasne (Y) (Y)
Evula.U 17. 1. 2018, 8:31
@mandusa Dekuji, Andreo, preji pekny 2018 (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie