(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
KŘEHKÉ MEDOVÉ MADLENKY podle francouzského receptu
Potřebné ingredience
120 g hladké mouky, 80 g jemného krystalového cukru, 100 g vlahého másla, 1 PL medu, ½ sáčku kypřícího prášku, 2 celá vejce (střední velikost), vanilka (na špičku nože), skořice (na špičku nože), malá špetka soli, trochu studeného mléka.
Postup přípravy
Nad párou rozpustíme máslo a bokem necháme schládnout.
V misce smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr a sůl.
Dále přidáme předem rozšlehaná vejce s vanilkou a skořicí a nakonec vlažné máslo.
Těsto pořádně promícháme a nejméně na 1 hodinu vložíme zakryté do lednice.
Mezi tím vymastíme formičky a jemně vysypeme moukou.Troubu předehřejeme na 180 st. C.
Těsto vychlazené v ledničce zakápneme studeným mlékem, zamícháme, nemělo by být ani řídké, ani moc husté.
Když těsto nabereme na lžíci a převrátíme, mělo by na ní držet. Stejnou lžící plníme formičky asi do dvou třetin.
Pečeme ve středu trouby, aby se spodek cukroví nepřipálil. Doba pečení je asi 8-10 minut.
Pečlivě sledovat, jak se těsto začne nafukovat a boky zrůžoví, je hotovo.
Nafouknutí cukroví je způsobeno teplotním šokem, kdy vychlazené těsto se vloží do rozpálené trouby.
Ovšem odměnou je křehké, voňavé a medově zbarvené pochutnání.
V misce smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr a sůl.
Dále přidáme předem rozšlehaná vejce s vanilkou a skořicí a nakonec vlažné máslo.
Těsto pořádně promícháme a nejméně na 1 hodinu vložíme zakryté do lednice.
Mezi tím vymastíme formičky a jemně vysypeme moukou.Troubu předehřejeme na 180 st. C.
Těsto vychlazené v ledničce zakápneme studeným mlékem, zamícháme, nemělo by být ani řídké, ani moc husté.
Když těsto nabereme na lžíci a převrátíme, mělo by na ní držet. Stejnou lžící plníme formičky asi do dvou třetin.
Pečeme ve středu trouby, aby se spodek cukroví nepřipálil. Doba pečení je asi 8-10 minut.
Pečlivě sledovat, jak se těsto začne nafukovat a boky zrůžoví, je hotovo.
Nafouknutí cukroví je způsobeno teplotním šokem, kdy vychlazené těsto se vloží do rozpálené trouby.
Ovšem odměnou je křehké, voňavé a medově zbarvené pochutnání.
FRANCOUZSKÉ MADELEINE - oblíbené sladké cukroví, o kterém básní ve své knize francouzský spisovatel Marcel Proust.
Formy dvou velikostí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hantonie
(upraveno)
16. 12. 2017, 0:58
upečeno a snědeno. Dělala jsem " testovací vzorek" na páteční sezení v hospůdce. 100 % úspěšnost, díky za recept
Evula.U
(upraveno)
17. 12. 2017, 14:02
@hantonie
Petri, dekuji a jsem rada, ze Vam chutnalo. Jeste jednou, krasne svatky.
hantonie
(upraveno)
10. 12. 2017, 22:50
nedávno jsem našla recept na netuwww.avecplaisir.cz jsou tam s pomerančovou štˇávou a jsou suprové. Ještě tento týden vyzkouším váš recept.
Evula.U
(upraveno)
13. 12. 2017, 0:16
@hantonie
Petri, rada je delam take z mandarinkove stavy, voni to po celem dome. Dejte pak vedet, jak chutnaly, Preji Vam pekne vanoce
anilvap2
(upraveno)
8. 12. 2017, 15:49
Dělám je s vodou z pomerančových květů a jsou výborné - viz moje recepty. A právě ta voda z pomerančových květů tomu dá tu zvláštní, ojedinělou chuť.
Evula.U
(upraveno)
10. 12. 2017, 7:59
@anilvap2
Ted jsem prohledla Vase recepty, Pavli, mohu rict, ze jsou velice zajimave a Madlenky maji sikovnou formicku. To by me nenapadlo, jste tedy dobra. Preji Vam hezke svatky.
anilvap2
(upraveno)
10. 12. 2017, 20:08
@Evula.U
Evo, děkuji. Pravda je, že jsem je dlouho nedělala. Také přeji pěkné svátky
marti.om
(upraveno)
8. 12. 2017, 21:22
@anilvap2
Kde seženu vodu z pomerančových květů, prosím?
anilvap2
(upraveno)
10. 12. 2017, 20:07
@marti.om
Martino, já ji kupovala v obchodě s arabskými potravinami. Stála kolem 50,- Kč.
Evula.U
(upraveno)
10. 12. 2017, 8:00
@marti.om
Martino, zde pani rikaji, ze ta voda je bezne k dostani u arabskych obchodniku.
krišon
(upraveno)
7. 12. 2017, 22:01
Tento recept dobře znám od své francouzské přítelkyně, ale ta nepřidává mléko, ale lžíci vody z pomerančových květů či růží, je běžně k dostání u arabských obchodníků ... dezert je opravdu vynikající
Evula.U
(upraveno)
8. 12. 2017, 14:53
@krišon
Ano, take obcas delavam recept francouzske pani ,,Madeleines à l´eau de fleur d´ Oranger,, Byly me take doporuceny i jine a to s pomerancovou stavou s jeho strouhanou kurou, dalsi s mandlovou prichuti a s mandlovym mlekem, no a tento, se skoricovou prichuti a s kapkou studeneho mleka na rozredeni studeneho testa. Mate pravdu, Madeleines jsou dobre a to s jakoukoliv prichuti. Preji hezke vanocni svatky