UNIVERZÁLNÍ TĚSTO (na moučník, muffiny, bábovku, chléb)
Potřebné ingredience
Těsto vhodné i pro lidi s polyvalentní potravinovou alergií/intolerancí. Bez lepku, mléka, vajec, ořechů a nezdravých škrobových mouk. Suroviny: 350 g vařené dýně (nejlépe máslová, ale může být jakákoliv) *** 50 ml vody (popř. citronové šťávy, rostlinného mléka) *** 50 ml oleje *** 1 vrchovatá lžička psyllia namočená v 70 ml vody *** *** *** Sypké suroviny odvážíme bokem do mísy a řádně promícháme: *** 100 g jáhlové mouky *** 100 g polohrubé rýžové mouky *** 80 g třtinového cukru *** 1/2 kypřícího prášku
Postup přípravy
Do mísy odvážíme 350 g dýně, přidáme gel z psyllia a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka. Za stálého mixování pak po kapkách přiléváme olej a vodu, dokud nevznikne světle oranžová hmota (taková dýňová majonéza). Nakonec přisypeme moučnou směs a důkladně rozmícháme vařečkou.
Dáme do formy (výjde na 12 muffinů, malý plech nebo klasickou dortovou/bábovkovou formu).
Pečeme při 180 °C do zlatova. U dortu/bábovky raději zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
Pozn.:
1. Místo dýně je možné použít batáty, květák, cuketu,...
2. Určitě použijte rýžovou polohrubou nebo hrubou mouku. Použitím hladké mouky, škrobu nebo běžných škrobových bzl směsí vám vznikne zdrclá placka.
3. Pokud můžete, přidejte do těsta špetku skořice nebo perníkového koření.
4. Upečený moučník lze klasicky polít čokoládou, citronovou nebo jakoukoliv jinou polevou, potřít marmeládou atd.
Muffiny ze základního těsta
Citronový moučník
Do těsta místo vody přidána citronová šťáva, poleva z citronové šťávy a cukru.
Slaná varianta
Místo dýně přidán do těsta vařený květák, cukr nahrazen čajovou lžičkou soli.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé